18
Δεκεμβρίου
2017
|
12:32
Europe/Athens

Παρουσιάζοντας τους καθηγητές του αύριο

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην τάξη αλλάζει προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας για το εργατικό δυναμικό του αύριο

Ποιος ήταν ο καλύτερος δάσκαλός σας;

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να θυμηθούν τα ονόματα τουλάχιστον μερικών αγαπημένων (και μερικών λιγότερο αγαπημένων). Εμπνευσμένοι, αυταρχικοί, συμπαθητικοί, απαιτητικοί, διασκεδαστικοί - οι δάσκαλοι, όπως όλοι οι άλλοι που συναντάμε, έχουν διάφορες πτυχές.

Αλλά πολλές από τις βασικές αρχές της σχολικής εκπαίδευσης και των σχέσεων σπουδαστών-δασκάλων παραμένουν αναγνωρίσιμες από γενιά σε γενιά.

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει και οι τελευταίες καινοτομίες στην εκπαίδευση δεν θα καθοδηγούνται από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συμπεριφορές, αλλά από την καινοτόμο τεχνολογία και τις ανάγκες του μελλοντικού εργασιακού χώρου.

Ο πιο δυναμικός, τεχνολογικά προηγμένος χώρος εργασίας του 2025 θα απαιτεί ένα συνεργατικό, ευέλικτο και άνετο, προσαρμοσμένο στις νέες δεξιότητες και ρόλους, εργατικό δυναμικό. Η διαρκής μάθηση, ή η τέχνη της αυτοδιδασκαλίας, θα είναι μια απαραίτητη δεξιότητα.

Ως εκ τούτου, το επίκεντρο της εκπαίδευσης και ο ρόλος των εκπαιδευτικών αλλάζει.

Καθοδήγηση, όχι διάλεξη

Σε πρόσφατη έρευνά της, σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογίας σε βασικούς τομείς, η Epson ζήτησε από 17 κορυφαίους στοχαστές να περιγράψουν τα εκπαιδευτικά πρότυπα του 2025. Αυτές οι υποθέσεις στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν μεταξύ των ηγετών και των εργαζομένων με βασικούς κλάδους της αγοράς.

Ο Russel Stannard, εκπαιδευτικός τεχνολόγος και ιδρυτής της www.teachertrainingvideos.com προέβλεψε ότι «θα υπάρξει μετατόπιση δεξιοτήτων στη διδασκαλία, καθώς οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν από λέκτορες, σε καθοδηγητές στη διαδικασία μάθησης.

Το 70% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού συμφώνησε με την ερμηνεία αυτή, προβλέποντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν το ρόλο της καθοδήγησης των μαθητών μέσω της μαθησιακής διαδικασίας. Το 64% συμφώνησε ότι η εφαρμογή των δεξιοτήτων πληροφόρησης και ανάλυσης θα αποτελέσει το επίκεντρο του εκπαιδευτικού συστήματος του αύριο.

Αυτή η αλλαγή θα υποστηριχθεί από μια σειρά νέων τεχνολογιών όπως οι διαδραστικοί βιντεοπροβολείς, οι 3D εκτυπωτές, η επαυξημένη πραγματικότητα και τα cobots (συνεργατικά ρομπότ), που θα διευκολύνουν έναν ολοένα και πιο ανάμικτο συνδυασμό online και offline μάθησης. Για παράδειγμα, η επαυξημένη πραγματικότητα θα καταστήσει ορισμένες επιστημονικές επιδείξεις πιο πρακτικές, πιο ασφαλείς και λιγότερο χρονοβόρες για να χωρέσουν σε ένα μάθημα.

Σύμφωνα με τον David White, επικεφαλής της ψηφιακής μάθησης, Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου, «η διδασκαλία της χρήσης των τεχνολογιών είναι ξεπερασμένη. η διδασκαλία πρακτικών δεξιοτήτων και ο εξοπλισμός των μαθητών με τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν διαφορετικές πλατφόρμες εναλλακτικά, είναι το μέλλον.»

Το όφελος της καθοδήγησης

Καθώς οι εκπαιδευτικοί γίνονται λιγότερο υπεύθυνοι για την απλή διάδοση της γνώσης, θα είναι σε θέση να αναλάβουν τον παράλληλο ρόλο του καθοδηγητή. Το 72% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η μάθηση θα γίνει πιο προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη, σαν αποτέλεσμα.

Η εκπαίδευση προβλέπεται επίσης να γίνει πιο δυναμική και αποδοτική μέχρι το 2025. Το 70% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η «ανάμικτη μάθηση», ο συνδυασμός των διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης πόρων μάθησης θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να προσαρμοστούν σε νέες προτεραιότητες

Οι δάσκαλοί μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικείμενης αλλαγής στην κουλτούρα του εργασιακού χώρου.

Για να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τον εργασιακό χώρο του αύριο, οι δάσκαλοι του σήμερα θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δικές τους δυνατότητες και προσέγγιση, στην επόμενη δεκαετία. Αυτό δεν θα γίνει χωρίς προκλήσεις.

Ενώ το 63% των Ευρωπαίων είναι θετικοί στην εφαρμογή της τεχνολογίας, το 61% πιστεύει επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι επί του παρόντος εξοπλισμένοι για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία που θα ενσωματωθεί στην εκπαίδευση την επόμενη δεκαετία.

Στην έρευνα της Epson, εντοπίστηκαν ορισμένα ακόμα εμπόδια για τη μελλοντική ποιότητα της εκπαίδευσης. Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η χρηματοδότηση (47%), η κατάρτιση των εκπαιδευτικών (40%) και η ξεπερασμένη τεχνολογία (34%) θα μπορούσαν να περιορίσουν τους παράγοντες προσαρμογής των σχολείων και των εκπαιδευτικών σε νέες εκπαιδευτικές προτεραιότητες.

Ο αγαπημένος δάσκαλος του μέλλοντος

Αυτό που συναντάμε επίσης στην έρευνά, είναι η σημασία των εκπαιδευτικών, των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής, των τεχνολογικών εταιρειών και των σχολείων να συνεργαστούν για να διευκολύνουν τη μετάβαση από τα σημερινά εκπαιδευτικά πρότυπα έως εκείνα του 2025.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι οι αγαπημένοι δάσκαλοι του αύριο θα είναι αυτοί που μπορούν να μιλούν τη γλώσσα της μετα-μάθησης, της ανάμειξης μαθησιακών πόρων και που θέτουν εξατομικευμένων μαθησιακούς στόχους.

Το 60% των ερωτηθέντων εκπαιδευτικών δήλωσαν πρόθυμοι να επανεκπαιδευτούν για αυτόν τον μελλοντικό τους ρόλο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα?

Διαβάστε εδώ την πλήρη αναφορά με όλα τα αποτελέσματα

Σχετικά με την Epson

Η Epson αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη της τεχνολογίας, αφοσιωμένο στη διασύνδεση ατόμων, αντικειμένων και πληροφοριών με τις αυθεντικές και αποδοτικές, ακριβείς και ολοκληρωμένες τεχνολογίες ακριβείας της. Με μια γκάμα προϊόντων που εκτείνεται από εκτυπωτές inkjet και ψηφιακά συστήματα εκτυπώσεων έως βιντεοπροβολείς 3LCD, έξυπνα γυαλιά, συστήματα αισθητήρων και ρομποτικούς μηχανισμούς, η εταιρεία επικεντρώνεται στην καινοτομία και την υπέρβαση των προσδοκιών των πελατών στους τομείς των εκτυπώσεων inkjet, των οπτικών μέσων επικοινωνίας, των αναλωσίμων και της ρομποτικής.

Με επικεφαλής την εταιρεία Seiko Epson Corporation με έδρα την Ιαπωνία, ο όμιλος Epson απασχολεί σχεδόν 80.000 υπαλλήλους σε 86 εταιρείες παγκοσμίως και είναι υπερήφανος για τη συμμετοχή στις κοινότητες όπου λειτουργεί και τις συνεχόμενες προσπάθειές του για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

global.epson.com/

Σχετικά με την Epson Europe

Η εταιρεία Epson Europe B.V., με έδρα το Άμστερνταμ, αποτελεί τα περιφερειακά γραφεία του Ομίλου στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Αφρική. Με εργατικό δυναμικό 1.750 υπαλλήλων, οι πωλήσεις της Epson Europe για το οικονομικό έτος 2016 ήταν 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ. http://www.epson.eu

Περιβαλλοντικό όραμα 2050 

http://eco.epson.com/