04
Δεκεμβρίου
2017
|
08:00
Europe/Athens

Το μέλλον των λιανικών πωλήσεων είναι εξαιρετικά προσωπικό

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του λιανικού εμπορίου προβλέπουν ότι τα συμβατικά καταστήματα θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά, αλλά πώς θα επηρεάσουν οι νέες τεχνολογίες τον τρόπο που κάνουμε τις αγορές μας;

 

Το μέλλον των λιανικών πωλήσεων γίνεται προσωπικό. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Epson, η οποία διερευνά τους χώρους εργασίας του αύριο, παρουσιάζεται πως μέχρι το 2025, το τοπίο των λιανικών πωλήσεων, τόσο online όσο και στα καταστήματα, θα αποτελεί ένα εξαιρετικά προσωπικό περιβάλλον. Ο ειδικός σε θέματα λιανικού εμπορίου, κ. Howard Saunders, υποστηρίζει ότι τα Big Data θα επιτρέπουν την προσαρμογή της αγοραστικής εμπειρίας, ειδικά διαμορφωμένη για το κάθε άτομο ξεχωριστά και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στο χώρο του λιανικού εμπορίου δείχνουν να έχουν εξίσου θετική άποψη για το θέμα. Σύμφωνα με την έρευνα της Epson, η οποία παρουσίασε τις απόψεις και προβλέψεις των ειδικών του κλάδου σε πάνω από 7.000 ηγετικά στελέχη και υπαλλήλους από την Ευρώπη, αποδείχθηκε πως το 72% από όσους εργάζονται στο λιανικό εμπόριο πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες εμπειρίες. Συνολικά, το 73% των ερωτηθέντων της έρευνας υποστηρίζουν ότι οι προσωπικές συσκευές συμβάλλουν όλο και περισσότερο στη σύνδεση μεταξύ πελατών και καταστημάτων, με σχεδόν τους μισούς να αποδέχονται ότι τα Big Data θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον κλάδο. Επομένως, τι σημαίνει αυτό το αναδυόμενο εξατομικευμένο τοπίο για το μέλλον του λιανικού εμπορίου;

Η εξέλιξη των φυσικών καταστημάτων

Παράλληλα με την ψηφιακή επανάσταση, η οποία καθοδηγείται από τα δεδομένα, το φυσικό στοιχείο του λιανικού εμπορίου θα πρέπει να εξελιχθεί ώστε να μπορεί να διατηρεί τον σωστό ρυθμό. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες της έρευνας της Epson, πιστεύουν ότι ένα μέλλον χωρίς τα φυσικά καταστήματα δεν είναι εφικτό. Κάτι τέτοιο, όμως, ορθώνει ένα σημαντικό εμπόδιο για τον κλάδο, ο οποίος πολιορκείται από τις αυξανόμενες προκλήσεις για την εξισορρόπηση των αναγκών του φυσικού χώρου, έναντι του ψηφιακού ανταγωνισμού. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι το 56% των αγοραστικών αποφάσεων θα πραγματοποιούνται εντός των καταστημάτων, μέχρι το 2025. Πρόκειται για καταστήματα, τα οποία, σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, θα εξελιχθούν σε κοινοτικούς χώρους, όπου ο κόσμος θα συναντιέται με άλλα άτομα, για να μοιράζονται εμπειρίες. Η φυσική παράδοση των προϊόντων θα προσαρμοστεί, ομοίως, στο νέο κύμα τεχνολογίας. Το 46% των εργαζομένων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα στα καταστήματα να μη διατηρούν πλέον αποθέματα, αλλά αντίθετα να παράγουν προσαρμοσμένο αριθμό προϊόντων, ώστε να καλύπτουν την άμεση ζήτηση.

Επαυξημένες... αγορές

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) προβλέπεται ότι θα φέρει μια τεράστια αλλαγή στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Το 69% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η προσομοίωση των προϊόντων σε οποιοδήποτε περιβάλλον, θα βοηθήσει τους πελάτες να οραματιστούν την -προσαρμοσμένη στα δικά τους δεδομένα- χρήση, όπου η επαυξημένη πραγματικότητα θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αισθήσεων στους πελάτες. Ταυτόχρονα, το 57% συμφωνεί ότι η επαυξημένη πραγματικότητα θα προσφέρει μια νέα κοινωνική και διασκεδαστική αγοραστική εμπειρία, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία της αίσθησης της κοινωνίας, γύρω από ένα συγκεκριμένο εμπορικό brand. Σύμφωνα με τον Jonathan Reynolds, Ακαδημαϊκό Διευθυντή του Ινστιτούτου Διαχείρισης Λιανικών Πωλήσεων στην Οξφόρδη, η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα αναδύονται αυτήν την περίοδο από την κορυφή ενός πετυχημένου κύκλου προωθητικών ενεργειών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πραγματική τους ενσωμάτωση στο λιανικό εμπόριο δεν θα πραγματοποιηθεί, έως ότου προσφέρουν έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την καθημερινή εμπειρία των χρηστών. Η έρευνα της Epson δείχνει ότι από την πλευρά των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο της Ευρώπης, αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά απ' ό,τι νομίζουμε.

Η πρόκληση των δεδομένων

Εκτός από το φιλόδοξο μέλλον που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στο λιανικό εμπόριο, η δημόσια γνώμη για την κοινή χρήση αρχείων, πιθανό να συνεχίσει να ορθώνει εμπόδια. Οι πελάτες ενδέχεται να είναι απρόθυμοι στο να δεχτούν τη σύνδεση μεταξύ ιδιοκτησίας δεδομένων και εξατομικευμένων εμπειριών. Επιπλέον, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κόστος της νέας τεχνολογίας θα αποτελεί πρόκληση, ενώ το 40% συμφωνούν ότι η έλλειψη εκπαίδευσης των υπαλλήλων μπορεί, επίσης, να έχει αρνητική επιρροή. Φαίνεται ότι το μέλλον της τεχνολογίας εγείρει σημαντικά ερωτήματα γύρω από τη σχέση μεταξύ των εμπόρων λιανικής πώλησης και των πελατών τους και αυτό που θα πρέπει να διευθετηθεί είναι το εάν οι έμποροι λιανικής πώλησης πρόκειται να αξιοποιήσουν πλήρως την ευκαιρία του τεχνολογικού μετασχηματισμού.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες. Από εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε