Amsterdam,
05
februari
2020
|
11:00
Europe/Amsterdam

Analoog & digitaal: het beste van twee werelden

Digitale technologie is onmisbaar geworden in het onderwijs. Het is in veel gevallen noodzakelijk om huiswerkopdrachten te kunnen maken en in het klaslokaal heeft het schoolbord plaatsgemaakt voor interactieve digitale displays. Digitaal presenteren biedt veel voordelen: leraren kunnen hun lesstof overzichtelijk en gestructureerd over het voetlicht brengen en de presentatie kan bovendien na de les eenvoudig worden gedeeld, zodat leerlingen de stof nog eens aandachtig kunnen bestuderen. Maar gooien we het kind niet met het badwater weg? In sommige gevallen is juist de combinatie van digitaal presenteren en analoog samenwerken het meest effectief.

46% van de leraren zegt dat hun huiswerk technologie noodzakelijk maakt en 94% van de studenten zegt dat ze technologie gebruiken om hun huiswerk te doen[1]. Ook in het klaslokaal heeft de digitale revolutie zich voltrokken en heeft het schoolbord plaatsgemaakt voor interactieve digitale displays. Toch geeft de overgrote meerderheid van de docenten aan dat zij nog steeds graag analoog aantekeningen zouden willen maken tijdens de les om bepaalde zaken te illustreren. En dan niet door met hun vinger op een glasplaat te tekenen, maar gewoon met een stift op een beschrijfbaar oppervlak. En dat is niet vreemd, als je bedenkt dat analoog schrijven in bepaalde situaties effectiever is dan informatie digitaal in een presentatie delen.

Samenwerken in de klas

Het traditionele frontale onderwijs, waarbij studenten naar school kwamen om de hele dag te luisteren naar de instructies van de leraar, is verleden tijd. Tegenwoordig gaat het veel meer om coöperatief leren en leerlinggestuurde onderwijsvormen. Het gaat om creativiteit, kritisch denken, agile werken en projectgestuurd problemen oplossen. De leraar is allang niet meer de strenge pedagoog die leerlingen voorgekookte kennis voert, maar veel eerder een coach die studenten begeleidt in het verwerven van de vaardigheden die ze nodig hebben tijdens én na hun opleiding.

Zo wordt er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van de Scrum-methode in de klas. Scrum is een methodiek die oorspronkelijk is ontwikkeld om schijnbaar onbeheersbare projecten uitvoerbaar te maken. Steeds meer bedrijven omarmen deze methode, maar ook het onderwijs heeft veel aan de resultaten die deze methode biedt. Zo helpt het leerlingen een project binnen de afgesproken tijd af te ronden, leert het hen werken binnen een duidelijke structuur, bevordert het de samenwerking en creëert het veel ruimte voor creativiteit.

Wanneer leerlingen samen moeten werken aan een project, dan werkt een groot, beschrijfbaar oppervlak in het klaslokaal prettiger en directer dan een statisch display: iedereen kan direct zijn bijdrage leveren en het plannen van projecten wordt veel overzichtelijker. Whiteboards zijn bovendien magnetisch, waardoor herbruikbare magneetgeeltjes gebruikt kunnen worden voor statusupdates en brainstorms. Doordat de volledige wand beschrijfbaar is, is er alle ruimte voor dwarsverbanden en aantekeningen om ‘het grote plaatje’ te tonen. Het geeft leerlingen overzicht en structuur waardoor het groepswerk transparanter wordt. Dit is meteen ook een groot voordeel voor de docent, die als coach zicht krijgt op het proces en hierin kan bijsturen.

Analoog en digitaal versterken elkaar

Het is juist de combinatie van analoog en digitaal die het best tegemoetkomt aan de eisen van het moderne onderwijs. Maar zijn onze klaslokalen daar wel goed voor toegerust? Zijn onze interactieve displays wel dynamisch genoeg om naadloos te schakelen tussen analoog en digitaal? Gebruiken we de beschikbare ruimte wel optimaal als we met traditionele, gekaderde borden en schermen werken? Of is het misschien tijd voor een ander soort oplossing om kennis over te dragen, die meer aansluit op de behoeften en methoden van het hedendaagse onderwijs? Een oplossing waarbij docent en student centraal staan en die dynamisch genoeg is om rekening te houden met de specifieke behoeften van specifieke vakken? Een leraar biologie zal misschien meer op een bord willen illustreren dan een leraar Engels. Een leraar wiskunde heeft misschien een groter en breder schrijfoppervlak nodig dan een leraar maatschappijkunde. Kortom: dynamisch onderwijs vraagt om dynamisch inzetbare onderwijshulpmiddelen.

De comeback van de projector

Wanneer we een groot whiteboard combineren met een projector, dan hebben we precies de dynamische omgeving waar het moderne onderwijs om vraagt. Juist deze combinatie van analoog en digitaal zorgt ervoor dat je de beschikbare ruimte veel dynamischer kunt inzetten: als je de projector uitzet, kun je dezelfde ruimte gebruiken voor aantekeningen of om bijvoorbeeld scrumlijstjes te maken. Waar je bij een smartboard met een groot, onbeschrijfbaar zwart vlak zit als je hem uitzet, heb je bij een projector simpelweg een groter beschrijfbaar oppervlak. Dit zorgt voor een directe link tussen digitale en analoge hulpmiddelen in het onderwijs

En er is meer te zeggen voor deze combinatie: projectoren hebben de afgelopen jaren een stille revolutie doorgemaakt. De projectoren van tegenwoordig werken volgens het principe ‘fix & forget’: je installeert ze en je hebt er geen omkijken meer naar. Je hoeft bijvoorbeeld geen lampen meer te verwisselen, omdat de lampen in veel modellen zijn vervangen door lasertechnologie. Je hoeft geen stoffilters meer te vervangen en de projectoren zijn veel minder kwetsbaar dan in de begindagen. Daar komt bij dat moderne projectoren een verwachte levensduur van 20.000 tot zelfs 30.000 uur hebben. Gezien het feit dat de gemiddelde brandtijd per schooljaar rond de 1.200 uur ligt, betekent dit dat de projector meer dan zestien jaar mee zal gaan.

Vergelijken we het beeld van de projector met dat van de gemiddelde smartboard-oplossing, dan zien we ook een aantal opzienbarende verschillen. Waar de grootte van het gemiddelde smartboard tussen de 65 en 85 inch ligt, heb je met een projector de mogelijkheid om een veel groter oppervlak te bestrijken. En dat kan een groot verschil maken voor de leesbaarheid van het beeld. Waar een display van 75 inch (16:9) een oppervlak van 1.55m² heeft, is dat bij een projectie van 100 inch (16:10) al 2.90m². Dit zorgt ervoor dat ook de leerlingen achterin het klaslokaal goed kunnen zien wat er wordt getoond. Bovendien is het beeld van een projector veel minder vermoeiend voor de ogen, doordat het licht van voren op het projectieoppervlak schijnt in plaats van dat het licht van achter het beeld komt (backlight).

De oplossing voor het onderwijs van nu

De beste techniek is de techniek die ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Omdat in het onderwijs de docent en de leerlingen centraal moeten staan, moeten we hen ook de middelen leveren waarmee de leservaring maximaal wordt ondersteund en die voor de hoogste betrokkenheid bij de lesstof zorgt. De lesmethodes die we tegenwoordig gebruiken, leggen zich al rekenschap af van nieuwe inzichten op het gebied van educatie en de nieuwe vereisten die we aan afgestudeerde studenten stellen. De gebruikte technologie loopt logischerwijs meestal enige tijd achter de feiten aan: het gaat immers om aanzienlijke investeringen en onderwijsinstellingen moeten er zeker van kunnen zijn dat een oplossing bewezen, betrouwbaar en effectief is. De oplossing moet bovendien de actuele lesmethoden maximaal kunnen ondersteunen, door het beste van twee werelden met elkaar te verbinden.

 

[1] https://youtu.be/Ax5cNlutAys - video created by Smithsonian Student Travel

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com