Amsterdam,
26
mei
2020
|
10:00
Europe/Amsterdam

Anderhalve meter in het klaslokaal: is dat wel werkbaar?

De Nederlandse scholen worden voorzichtig weer geopend: met kleine klasjes, zoveel mogelijk scheiding tussen de leerlingen en geen fysiek contact met docenten. Om de vereiste anderhalve meter afstand te houden, moeten scholen optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Dat betekent dat er ook leerlingen achterin de klas zullen moeten worden geplaatst. Maar er is een probleem: leerlingen die op de achterste rij zitten hebben moeite om de lesstof te lezen, omdat sommige display-oplossingen te klein zijn.

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen die achterin de klas zitten, toch kunnen lezen wat er voorin de klas wordt gepresenteerd? Gelukkig is er een goed alternatief voor de digitale display, waarmee het mogelijk wordt om de lesstof voor iedereen leesbaar te maken: de projector. Projectoren hebben de afgelopen jaren een stille revolutie doorgemaakt. Waar de vorige generatie nog wel eens problemen gaf met afname van de lichtopbrengst en relatief veel uitval en onderhoud i.v.m. het vervangen van bijvoorbeeld de lamp, werken de projectoren van tegenwoordig volgens het principe ‘fix & forget’: je installeert ze en je hebt er geen omkijken meer naar. Je hoeft bijvoorbeeld geen lampen meer te verwisselen, omdat de lampen in veel modellen zijn vervangen door lasertechnologie. Je hoeft geen stoffilters meer te vervangen en de projectoren zijn veel minder kwetsbaar dan in de begindagen. Daar komt bij dat moderne onderwijsprojectoren een verwachte levensduur van 20.000 uur hebben, of zelfs 30.000 uur wanneer je ze in eco-modus gebruikt. 

Goed zicht op iedere plek

Alleen al op dit gebied zijn projectoren dus een goed alternatief voor digitale displays. Maar er is meer: Vergelijk het beeld van de projector met dat van de gemiddelde display-oplossing, en je ziet een aantal belangrijke verschillen. Waar de grootte van het gemiddelde smartboard tussen de 65 en 86 inch ligt, heb je met een projector de mogelijkheid om een veel groter oppervlak te bestrijken. En dat kan een groot verschil maken voor de leesbaarheid van het beeld. Waar een display van 75 inch (16:9) een oppervlak van 1.55m² heeft, is dat bij een projectie van 100 inch (16:10) al 2.90m². Dit zorgt ervoor dat ook de leerlingen achterin het klaslokaal goed kunnen zien wat er wordt getoond en de anderhalve meter afstand eenvoudiger kan worden gehandhaafd, zonder dat dit ten koste gaat van de leesbaarheid van de lesstof.

Bovendien is het beeld van een projector erg prettig voor de ogen. Dit komt niet alleen doordat het beeld groter is en leerlingen minder moeite hoeven te doen om te kunnen zien wat er staat, maar ook doordat het licht van de projector vanaf de voorkant op het projectieoppervlak schijnt (gereflecteerd licht) in plaats van dat het licht van achter het beeld komt (backlight). Dit zorgt voor minder belasting van de ogen.

Maximaal benutten van de ruimte

Een mooie bijkomstigheid is dat een projector ervoor zorgt dat je de beschikbare ruimte in het klaslokaal veel dynamischer kunt inzetten. Je kunt een projector bijvoorbeeld combineren met een groot whiteboard over de hele achterwand van het lokaal. Je bent dan niet langer gebonden aan de kaders van het traditionele whiteboard en de docent heeft alle ruimte voor dwarsverbanden en aantekeningen om ‘het grote plaatje’ te laten zien. Het geeft leerlingen overzicht en structuur waardoor het groepswerk transparanter wordt. Als je de projector uitzet, kun je de ruimte op het whiteboard die voor de projectie werd gebruikt, benutten voor aantekeningen. Bij een display daarentegen, zit je met een groot, onbeschrijfbaar zwart vlak als je hem uitzet.

De leerling centraal

Omdat ook in het anderhalvemeter-onderwijs de leerlingen centraal moeten staan, hebben docenten de middelen nodig die de leservaring maximaal ondersteunen. De nieuwste generatie projectoren in combinatie met een beschrijfbaar oppervlak, zorgen ervoor dat analoog schrijven en digitaal presenteren naadloos met elkaar verbonden wordt en dat iedereen in de klas goed zicht heeft op de lesstof.

 

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com