Zaventem,
11
december
2017
|
07:00
Europe/Amsterdam

3D-printing maakt productie lokaal

De fabriek van de toekomst zal een reusachtige, mobiele 3D-printer zijn, die verplaatsbaar is en on-demand fabriceert. Dit is althans de verwachting van de Europese beroepsbevolking

De vraag van de consument verandert en de productie moet zich aanpassen. Het moderne landschap wordt bepaald door een consumentenvraag die zich razendsnel ontwikkelt, waarbij de kloof tussen wat de klant wil en wat hij krijgt met de dag kleiner wordt en waarbij de drang naar personalisatie groeit. In deze golf van technologische transformatie is 3D-printing een krachtige productietool. Het speelt een toonaangevende rol in een revolutie die zal leiden tot een toekomst met slimmere fabrieken, kortere toeleveringsketens en een gelokaliseerde respons op de vraag van de consument. Onderzoek van Epson wijst uit dat deze revolutie niet alleen gevolgen heeft voor de snelheid van levering; 65% van de Europese productiewerknemers is van mening dat de kwaliteit van producten zal verbeteren als gevolg van nieuwe technologieën. Dit is een van een aantal belangrijke conclusies uit een nieuw onderzoek van Epson naar de verwachte impact van nieuwe technologieën in belangrijke marktsectoren over de komende tien jaar. Het onderzoek is gebaseerd op interviews met 17 belangrijke opinieleiders. Hun veronderstellingen werden vervolgens afgezet tegen de perceptie van meer dan 7000 Europese zakelijke leiders en werknemers.

On-demand printen

Naarmate de rol van 3D-printing in de productiesector groeit, komen we steeds meer terecht in een landschap van ultra-lokale en ultra-gepersonaliseerde producten. De productiesector wordt nu aangejaagd door een retailsector die reageert op de opkomende trend van 'what you see is what you can print' (WYSIWYP). Consumenten kunnen nu kiezen welke artikelen ze tot in detail willen personaliseren en dit biedt een alternatief voor het traditionele model van 'kopen uit een bestaand aanbod'. 3D-printing vormt de sleuteltechnologie in dit veranderende retaillandschap, volgens de futurist Christopher Barnett. Daarnaast zijn de voordelen ervan niet beperkt tot alleen het personaliseren van producten. Deze technologie maakt het mogelijk producten met meerdere onderdelen in één keer te printen, waardoor complexe supply chains worden vereenvoudigd.

 

Kortere supply chains

In de verschillende industrieën, van ruimtevaart tot de geneeskunde, zal 3D-printing aanzienlijke besparingen van materiaal opleveren en tegelijkertijd productie op maat faciliteren, wat op zijn beurt zal leiden tot nieuwe zakelijke ecosystemen die bedrijfstakoverkoepelend zijn. Hoewel traditionele fabricagemodellen een belangrijke rol zullen blijven spelen, is 57% van de productiewerknemers van mening dat productiefaciliteiten steeds meer een gelokaliseerd karakter zullen krijgen. In deze nieuwe omgeving zal de fabriek zich volgens de deskundigen ontwikkelen in de richting van een reusachtige mobiele printer, met als nieuwe operationele locatie de plek waar de vraag bestaat, zoals stadscentra. Ons onderzoek toont aan dat 65% van de productiewerknemers van mening is dat dit zal leiden tot producten die on-demaind worden geprint, en dus niet in bulk worden geproduceerd. Dit klinkt misschien als een ambitie voor de verre toekomst, maar het is in feite al realiteit in de productiesector. Epson heeft al aangetoond wat het opvallende potentieel van on-demand textielprinten is in de kledingindustrie1, en de integratie van 3D-printing in de gezondheidszorg, productiesector, productontwerp en andere industrieën levert nu al tastbare voordelen op.

 

Voordelen op lokaal niveau mogelijk maken

3D-printing is de katalysator voor een lokale revolutie. Dit wordt bevestigd door de mening van 60% van de productiewerknemers dat het zal zorgen voor het terughalen van de productie-industrieën en de productie-activiteiten weer lokaal zal maken (reshoring). In combinatie met de mogelijkheid dat fabrieken de vraag op afstand kunnen identificeren, wordt de productie sneller, goedkoper en meer capabel om de on-demand productie te leveren die de markt in toenemende mate verwacht. Uiteindelijk is 40% van de ondervraagden in de productiesector ervan overtuigd dat 3D-printing zal leiden tot kortere, sterkere en beter afgestemde supply chains. Productie op maat zal zorgen voor disruptie in de wereldwijde massaproductie zoals we die nu kennen, en zoals altijd met dit soort verstoringen zal onze reactie erop bepalen hoe succesvol we zullen zijn.  3D-printing kan leiden tot een positieve verandering in productiemethoden bij organisaties die bereid zijn te veranderen. En als dat gebeurt, zullen er aanzienlijke voordelen uit voortkomen voor bedrijven, het milieu en de samenleving waarin we leven.

 

Wilt u meer weten?

Het volledige rapport bevat alle inzichten en kunt u hier downloaden.

1 https://www.engadget.com/2017/02/14/epson-digital-couture-project-new-york-fashion-week/