Amsterdam,
11
februari
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Kostenbesparing niet belangrijkste reden duurzaam ondernemen mkb

Kosten spelen wel een rol, maar milieu staat centraal

  • 73% geeft zorgen om milieu aan als belangrijke beweegreden aan om duurzaam te ondernemen
  • 82% denkt dat niet duurzaam ondernemen op termijn grote gevolgen gaat hebben voor de onderneming
  • 72% heeft nog geen langetermijnstrategie voor duurzaam ondernemen
  • 92% vindt dat overheid meer moet doen om duurzaam ondernemen te stimuleren

Bleek vorig jaar nog uit onderzoek van het ING Economisch Bureau dat kostenbesparing de belangrijkste drijfveer is voor mkb-bedrijven om aan duurzaamheid te doen, nieuw onderzoek in opdracht van Epson Nederland laat een heel ander beeld zien: maar liefst 68 procent laat weten dat kostenbesparing niet de belangrijkste overweging is. Wat beweegt Nederlandse ondernemers dan wel om groene keuzes te maken?

Het groene hart van mkb Nederland 

Uit het nieuwe Epson onderzoek onder ruim 400 mkb-ondernemers in Nederland blijkt dat de intrinsieke waarde van groen ondernemen een veel grotere rol speelt dan kostenbesparing. Maar liefst 73 procent van de ondervraagde Nederlandse mkb’ers geeft aan zich zorgen te maken over het milieu en dat als een belangrijke beweegreden te zien voor groener ondernemen. Slechts 16 procent geeft aan alleen maar duurzaam te ondernemen om kosten te besparen.

“Dit essentiële verschil kan wellicht verklaard worden door het feit dat het mkb zich aan het voorbereiden is op de strengere milieuwetgeving en dat men zich hierdoor bewuster is geworden van de milieuproblematiek en het belang van groen ondernemen,” zegt Ward Estoppey, Channel Marketing Manager bij Epson Nederland. “Daarnaast is groen ondernemen ook iets wat personeel, klanten en leveranciers steeds belangrijker vinden. Het staat simpelweg bij iedereen hoger op de agenda, dat zie je bijvoorbeeld ook aan het groeiende aantal zonnepanalen in ons land.”

Meer duurzaamheidseisen van personeel, klanten en aan leveranciers

Uit het onderzoek blijkt dat personeel, klanten en leveranciers ook steeds meer duurzaamheidseisen stellen aan de mkb-ondernemers. Bijna de helft (43 procent) van de ondervraagden stelt zelf duurzaamheidseisen aan zijn leveranciers en 76 procent vindt het belangrijk dat zijn leveranciers zelf ook groen ondernemen.

Twee derde (63 procent) van de Nederlandse mkb’ers is zich ervan bewust dat duurzaam ondernemen ook steeds belangrijker wordt voor het personeel, ten opzichte van 57% van zijn klanten. Maar liefst 82 procent van de mkb’ers denkt dat het grote gevolgen gaat hebben voor de onderneming als de organisatie de komende jaren niet groen gaan ondernemen.

We zijn goed op weg, maar het kan nog beter

Nog steeds ligt de focus voor de meeste mkb’ersop duurzame energie (59 procent). Maar duurzame kantoorinrichting en een duurzamer kantoor is met 54 procent ook erg populair. Focust nu nog slechts 12 procent zich op duurzaam transport, op de lange termijn zegt 22 procent hier wel naar te willen gaan kijken. Ook duurzame productie wordt als belangrijker gezien op de lange termijn: nu nog 9 procent en voor de toekomst 17 procent. Bij 62 procent van de ondervraagde mkb’ers speelt duurzaamheid bovendien een rol wanneer ze grote investeringen moeten doen.

Toch heeft het merendeel van de Nederlandse mkb’ers (72 procent) nog geen langetermijnstrategie voor duurzaamheid. Zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat 61 procent van de ondernemers vindt dat er niet voldoende informatie voorhanden is over groen ondernemen en een overgrote meerderheid van 92 procent vindt dat de overheid meer zou moeten doen om duurzaam ondernemen te stimuleren?

“Het is goed om te horen dat een duurzame kantoorinrichting en een duurzamer kantoor hoog op de agenda staan bij mkb Nederland,” zegt Estoppey. “Bij Epson streven wij naar het ontwikkelen van duurzame producten. Zo gebruiken onze zakelijke WorkForce inkjetprinters tot 96% minder energie dan laserprinters, produceren zij tot 94% minder afval dan laserprinters en stoten zij tot 92% minder CO2 uit dan laserprinters,” aldus Estoppey.

 

Boilerplate

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van efficiënte en compacte precisietechnologie. Het productaanbod van Epson loopt uiteen van inkjetprinters en digitale printsystemen tot 3LCD-projectoren, horloges, smart glasses, sensorsystemen en industriële robots. Epson streeft naar het bevorderen van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van onze klanten op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, telt wereldwijd meer dan 81.000 werknemers in 85 bedrijven en is trots op zijn bijdrage aan de gemeenschappen waarin de groep actief is en zijn voortdurende inspanningen om de milieu-impact te beperken. global.epson.com

Over Epson Europe

Epson Europe B.V., gevestigd in Amsterdam, is het regionale hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Afrika. Met een personeelsbestand van 1.830 werknemers behaalde Epson Europe in het boekjaar 2017 een omzet van 1,7 miljard euro. epson.eu

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com