Amsterdam,
08
maart
2021
|
11:00
Europe/Amsterdam

Betrek de ‘young professional’ bij toekomstige bedrijfsplannen

 

Wereldwijd de bekendste vertegenwoordiger van Gen Z op het gebied van duurzaamheid is waarschijnlijk Greta Thunberg. Het begon met een wekelijkse schoolstaking voor het klimaat, inmiddels is zij spreker bij de Verenigde Naties en een van ‘s werelds bekendste klimaatactivisten. Wat dichter bij huis is millennial Boyan Slat, uitvinder en initiatiefnemer van The Ocean Cleanup, een van de bekendste voorbeelden. Ook Bas Timmer, door TIME Magazine uitgeroepen tot een van de tien ‘Next Generation Leaders of 2020’, uitvinder van de Sheltersuit, is een bekende jongere die openlijk de strijd voert voor een betere wereld.

Naast bovengenoemde drie personen kent Nederland een lange lijst aan minder bekende, maar net zo belangrijke jonge initiatiefnemers. Al sinds 2009 publiceert Trouw ieder jaar een ranglijst met de honderd meest invloedrijke Nederlanders onder de 33 jaar op het gebied van duurzame ontwikkeling. Onder hen activisten, uitvinders en young professionals. Met name de young professionals blijken opvallend vaak, en frequenter, op dit soort lijstjes terug te komen. 

Een ontwikkeling die wordt bevestigd door eerder onderzoek van Epson. Daarin komt naar voren dat de jongere generaties (Gen Z en Millennials) doelstellingen op het gebied van milieu en sociale impact significant vaker als topprioriteit beschouwen in vergelijking met de oudere generaties (Gen X en Babyboomers). Gen Z en Millennials blijken in het algemeen meer waarde te hechten aan het belang van milieu- en sociale impact dan de oudere generaties. Zo geeft 42 procent van Gen Z (onder de 22 jaar) aan de activiteiten van hun huidige werkgever op het gebied van milieu belangrijk te vinden. Onder de millennials (22 tot 37 jaar) is dit 35 procent. Bij Gen X (38 tot 53 jaar) en bij de Babyboomers (ouder dan 54 jaar) is dit slechts 28 procent. 

“Op dit moment vindt 56% van de Nederlanders dat jonge medewerkers betrokken moeten worden bij beslissingen over de koers van het bedrijf, zo blijkt uit recentelijk van Epson uitgevoerd onder 1035 consumenten in Nederland.”

Niet alleen jongeren blijken een belangrijke schakel te zijn voor een beleid gericht op duurzaamheid. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat beleidsmakers meer aandacht voor milieu- en sociale kwesties hebben dan zij die niet betrokken zijn bij de besluitvorming. Dit is goed nieuws voor de buitenstaanders die vinden dat organisaties hun steentje moeten bijdragen aan een van de grootste uitdagingen van de komende jaren: het halen van de klimaatdoelstellingen uit het akkoord van Parijs. 

Met name voor de toekomst is het belangrijk om ook jongeren te laten meebeslissen over de koers van het bedrijf. Gen Z en Millennials hechten op dit moment niet alleen meer waarde aan de impact van een organisatie op het milieu, zij zijn ook significant vaker geneigd te geloven dat milieu- en sociale kwesties in de toekomst belangrijker worden (respectievelijk 76 procent voor Gen Z en 71 procent voor de Millennials). Voor Babyboomers ligt dit percentage een flink stuk lager, namelijk op 55 procent. 

Kortom, het betrekken van jongeren bij het bepalen van de koers van het bedrijf, vergroot de kans dat dit bedrijf de pijlen richt op milieuvriendelijke oplossingen. De young professional van nu is de bestuurder van de toekomst. Toch, gezien de haast waarmee organisaties zich dienen aan te passen om de klimaatdoelstellingen te behalen, lijkt het een verstandige keus om de jongere generaties al eerder in het besluitproces te betrekken dan te wachten tot zij oud genoeg zijn voor een managementfunctie. Tegen die tijd is het misschien wel te laat.

Boilerplate

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com