Brussel,
11
februari
2020
|
14:52
Europe/Amsterdam

Bijna helft van de Belgische consumenten is bereid om meer te betalen voor evenementen waar de nadruk ligt op beleving

Een verschuiving naar beleving bij consumenten van alle leeftijden creëert een kans voor eventorganisatoren om meer bezoekers te lokken

Brussel, 11 februari 2020 - Nu technologie meer interactieve ervaringen mogelijk maakt, neemt de vraag naar bedrijven toe om op een meer aantrekkelijke manier in contact te treden met hun publiek. Nieuw onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de consument bereid is om dieper in de geldbeugel te tasten in ruil voor een unieke en meeslepende ervaring. Meer dan tweederde (64%) van de consumenten in België gelooft dat de toekomst van evenementen en attracties nog interactiever en persoonlijker wordt, via het inzetten van grootschalige projecties, interactieve displays, hologrammen en virtual en augmented reality.

Het Europese onderzoek uitgevoerd in opdracht van de wereldwijde technologiespeler Epson, benadrukt hoe belangrijk meeslepende en ervaringsgerichte elementen zijn voor de toekomst van evenementen, horeca en vrije tijd. Een focus op beleving is niet alleen een must voor 64% van de Belgische millennials, ook de oudere respondenten in België zijn vragende partij. Bijna 7 op de 10 Belgische generatie X-ers (68%) zijn het erover eens dat ervaring de toekomst van evenementen is, samen met 64% van de babyboomers. Bij generatie Z is er iets minder animo in vergelijking met de oudere generaties: toch is ook 57% overtuigd dat eventorganisatoren moeten inzetten op meer digitale, interactieve en persoonlijke toepassingen.

Slimme ondernemingen omarmen deze nieuwe trend rond beleving, klinkt het vandaag bij Epson, want het wordt dé manier om de consument aan zich te binden en om zich te wapenen tegen de uitdagingen van de toekomst van de entertainmentindustrie.

De bevindingen tonen een duidelijke financiële prikkel voor bedrijven om deze verwachtingen met betrekking tot meeslepende belevenissen in te lossen. Zo’n 47% van de Belgen is namelijk bereid om dieper in de geldbeugel te tasten voor een evenement dat een unieke ervaring levert. Bij zowel de millennials als de babyboomers wil 50% gerust wat meer betalen, bij generatie X is dat 42% en bij generatie Z 49%.

Het leveren van unieke ervaringen wordt cruciaal voor eventlocaties en horecabedrijven, niet alleen om nieuwe klanten aan te trekken, maar ook om herhaaldelijke bezoeken aan te moedigen. Meer dan tweederde (62%) van de millennials in België zou een ervaringsgerichte gebeurtenis willen herbeleven, evenals tweederde van generatie X (58%) en meer dan de helft van generatie Z (51%) en babyboomers (75%). Dit toont aan dat ervaringsgerichte technologieën de vraag naar nieuwe bezoeken helpen stimuleren.

Nieuwe technologieën veranderen drastisch de manier waarop bedrijven met hun publiek omgaan, hen entertainen en hoe ze met hen communiceren. Ons onderzoek creëert een sterke oproep tot actie bij bedrijven en attracties om zich te focussen op het opnemen van ervaringselementen gericht in hun aanbod voor klanten. Anders lopen ze het risico om klanten te vervreemden en te verliezen, die zich in hun jacht op superieure ervaringen tot concurrerende merken en andere evenementen zouden kunnen wenden", vertelt Neil Colquhoun, Vice President CISMEA en Professional Displays, Epson Europe B.V.

Voor meer informatie kan je het Experiential Future rapport hier downloaden.

Methodologie van het onderzoek

Arlington Research heeft het marktonderzoek in 26 landen gevoerd bij een totaal aantal van 9750 respondenten tussen 16 en 65 jaar die in de afgelopen 12 maanden een evenement of attractie hebben bijgewoond. De onderzochte landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Ierland, Nederland, België, Turkije, Griekenland, Noorwegen, Denemarken, Finland, Zweden, Tsjechië, Slowakije, Estland, Polen, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko. Het onderzoek is landelijk representatief voor de volwassenen in de leeftijdscategorie van 16-65 jaar in elk van de onderzochte landen. De leeftijdscategorieën zijn als volgt gedefinieerd: generatie Z (geboren tussen 1994-2003), millennials (geboren tussen 1980-1993), generatie X (geboren tussen 1965-1979) en babyboomers (geboren tussen 1954-1954).