Amsterdam,
11
februari
2020
|
12:00
Europe/Amsterdam

De ervaringsrevolutie: we willen niet alleen kijken, maar ook participeren

  • 72% van de Nederlandse respondenten zou zijn winkelgedrag veranderen als meer winkelbestemmingen een ervaringselement zouden bieden
  • 66% van de Europese consumenten ziet meeslepende ervaringen als de toekomst van evenementen en is bereid meer te betalen om ze bij te wonen
  • Ervaringselementen stimuleren herhaalbezoek

In plaats van dat mensen zoeken naar geluk, identiteit, status en betekenis in materiële dingen, zijn we tegenwoordig steeds meer op zoek naar ervaringen. Meeslepende belevenissen, waarin we ons kunnen verliezen. Spectaculaire decors, die we kunnen delen op social media. Het gaat om het verhaal, om de emoties. Voor 'The Experiential Future', een Europees onderzoek in opdracht van Epson, werd Europeanen naar hun mening gevraagd over het gebruik van ervaringstechnologie op evenementen, attracties en winkellocaties. Het onderzoek laat een sterke behoefte onder alle leeftijdsgroepen naar meeslepende ervaringen zien. Zo blijkt onder meer dat 72% van de Nederlandse respondenten zijn winkelgedrag zou veranderen als meer winkelbestemmingen een ervaringselement zouden bieden en denkt 59% dat meeslepende ervaringen - met grootschalige projecties, interactieve displays, hologrammen, virtual reality en augmented reality - de toekomst van evenementen en attracties zijn.

Ervaringstechnologie heeft de afgelopen jaren aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt en in allerlei sectoren nuttige nieuwe toepassingen gevonden. Bijvoorbeeld in het onderwijs, tijdens evenementen, in de marketing en met name in de detailhandel wordt steeds meer gebruikgemaakt van deze opkomende technologieën om een betere consumentenervaring te creëren. Consumenten blijken zeer enthousiast te zijn over deze ontwikkeling en daarmee hebben merken en attracties nieuwe middelen tot hun beschikking om klanten en bezoekers te verleiden en aan zich te binden. Meer dan twee derde (67 procent) van de B2B-marketeers verwacht de komende anderhalf jaar een toename van de budgetten voor ervaringsmarketing, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2018. Maar liefst 92 procent van de brandmanagers noemt het integreren van events in sales en marketing noodzakelijk voor succes van campagnes.[1] Wil je als merk gezien worden? Wil je een sterke emotionele band met je doelgroep creëren? Wil je dat bezoekers terugkomen? Geef ze dan een ervaring die ze nooit vergeten.

De selfie-generatie

Jonge generaties zijn opgegroeid met social media, waarbij het delen van ervaringen en belevingen de normaalste zaak van de wereld is. Ze laten de hoogtepunten van hun leven zien, voornamelijk in de vorm van beeld. Merken en organisaties kunnen deze doelgroep bereiken door in te spelen op deze behoefte aan het vastleggen van belevenissen. Uit onderzoek van Havas blijkt dat bijna de helft (47%) van de jongeren liever geld besteed aan ervaringen dan aan producten.[2] Merken zijn voor hen niet langer alleen namen op de producten die ze kopen, het zijn hulpmiddelen die het gevoel van identiteit en sociale connecties versterken. Het is dan ook geen wonder dat 45% van de jongste respondenten (16-34 jaar) zegt dat merken een 'essentieel' onderdeel van hun leven zijn.

Nieuwe kansen voor de retail

Het Nederlandse retail-landschap verandert razendsnel. De gemakken van online shoppen zijn evident en de winkelstraten hebben steeds meer met leegstand te kampen. Kunnen retailers het tij nog keren en shoppers verleiden tot het bezoeken van hun winkel? De onderzoeksresultaten van Epson zijn bemoedigend: maar liefst 72% van de Nederlandse respondenten zou zijn winkelgedrag veranderen als meer winkelbestemmingen een ervaringselement zouden bieden. Dit percentage loopt zelfs op tot 77% bij Generatie Z en tot 84% onder millennials.

Tot voor kort richtte de retail zich voornamelijk op het verkopen van producten. Nu consumenten meer op zoek zijn naar memorabele ervaringen, spelen steeds meer winkels in op deze behoefte. Zie bijvoorbeeld de opkomst van grote flagship-stores: je kunt er soms niet eens een product kopen en je moet het eerder zien als een ‘fysieke manifestatie’ van het merk. Ze bieden gedenkwaardige ervaringen die veel meer indruk achterlaten dan het simpelweg kopen van een product.

Maar zelfs als je nog wel producten verkoopt, kan technologie voor een verbeterde bezoekerservaring zorgen. Denk bijvoorbeeld aan augmented reality in de winkel. Of je kunt bijvoorbeeld specifieke producten onder de aandacht brengen door creatieve, dynamische en kleurrijke beelden te projecteren. De beelden kunnen op vloeren, plafonds, mannequins en tafels worden geprojecteerd. Hele delen van de showroom of de verkoopvloer kunnen worden omgetoverd tot displays. De mogelijkheden worden alleen beperkt door de creativiteit van een merk.

Terugkerende bezoekers op evenementen

Ook evenementen, zoals beurzen en festivals, kunnen rekenen op grotere bezoekersaantallen en terugkerende bezoekers wanneer ze een ervaringsaspect bieden. 85% van de Nederlandse millennials heeft wel eens een ervaringsevenement of -attractie bezocht in de afgelopen 12 maanden. 45% van de millennials vindt bovendien dat er nog niet genoeg meeslepende ervaringstechnologie wordt gebruikt op evenementen. 21% van Generatie Z, 32% van de millennials, 18% van de babyboomers en 20% van Generatie X heeft zelfs wel eens deelgenomen aan een ervaringsevenement buiten hun thuisland. Dit toont aan dat bedrijven die deze elementen gebruiken, aanzienlijke financiële voordelen kunnen behalen. Maar liefst 49% van de Nederlandse millennials, 56% van Generatie X, 47% van Generatie Z en 47% van de babyboomers geeft de voorkeur aan evenementen of attracties met een ervaringsaspect.

Een bezoekerservaring die emoties oproept en een krachtige verbinding legt, is bovendien niet alleen dé manier voor zalen en horecabedrijven om nieuwe consumenten aan te trekken; het is ook de sleutel om mensen tot een volgend bezoek te verleiden. 62% van de Nederlandse millennials, 66% van Generatie X, 60% van Generatie Z en 53% van de babyboomers zou ervaringsevenementen opnieuw bezoeken - wat aantoont dat ervaringstechnologieën de klantbetrokkenheid en herhaalbezoek stimuleren.

Financiële prikkel

De bevindingen laten zien dat er een duidelijke financiële prikkel is voor bedrijven om aan deze behoeften te voldoen: maar liefst 56% van de millennials is bereid om meer te betalen voor een evenement met een ervaringsaspect, gevolgd door 50% van Generatie X, 49% van Generatie Z en 36% van de babyboomers.

“Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat de aard van attracties, evenementen en winkellocaties drastisch verandert,” zegt Neil Colquhoun, Vice President CISMEA en Professional Displays bij Epson Europe B.V. “Het onderzoek toont aan dat merken de kracht van ervaringselementen moeten benutten, niet alleen om bezoekers te trekken, maar ook om herhaalbezoek te stimuleren. Millennials, babyboomers en Generatie Z – allemaal willen ze meeslepende evenementen en attracties. Het is nu aan organisaties om aan die verwachtingen te voldoen."

Op zoek naar meer informatie? Het volledige 'The Experiential Future' rapport is hier te downloaden.

 

Case study videos ervaringsrevolutie

Onderzoeksmethode

Arlington Research verrichtte marktonderzoek in 26 landen onder een totaal aantal respondenten van 9750 volwassenen van 16-65 jaar die de afgelopen 12 maanden een evenement of attractie uit een keuzelijst hadden bijgewoond. Onderzochte landen zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Ierland, België, Turkije, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Slowakije, Estland, Polen, Slovenië, Bosnië en Herzegovina , Kroatië, Israël, Verenigde Arabische Emiraten en Nederland. Het onderzoek is landelijk representatief voor volwassenen van 16-65 jaar oud in elk onderzocht land. Leeftijdscategorieën worden als volgt gedefinieerd: Generatie Z (geboren tussen 1994-2003), millennials (geboren tussen 1980-1993), Generatie X (geboren tussen 1965-1979) en babyboomers (geboren tussen 1946-1964).

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com