30
november
2015
|
11:20
Europe/Amsterdam

De kleur van geld voelen

Samenvatting
Onze relatie met kleur wordt nog steeds niet erg goed begrepen, ondanks het feit dat het onze eerste indruk vormt van alles wat we tegenkomen. Het is zelfs zo krachtig dat onze lichamen rode ruimten registreren als warmer dan hun werkelijke temperatuur en kleurkeuzen kunnen bedrijven zelfs helpen hun omzet te verhogen, hun naamsbekendheid te vergroten en hun teamprestaties te verbeteren.

Hoeveel van u, als zakenmensen, zouden 'beoordeling van kleurenpalet' opnemen in een lijst met de topprioriteiten voor het stimuleren van de groei van een bedrijf? Niet veel, denk ik.

Onze relatie met kleur wordt nog niet erg goed begrepen, ondanks het feit dat het onze eerste indruk vormt van alles wat we tegenkomen. Het is zelfs zo krachtig dat onze lichamen rode ruimten registreren als warmer dan hun werkelijke temperatuur en kleurkeuzen kunnen bedrijven zelfs helpen hun omzet te verhogen, hun naamsbekendheid te vergroten en hun teamprestaties te verbeteren.

De vier psychologische primaire kleuren – rood, blauw, geel en groen – werken in op lichaam, geest, emoties en de cruciale balans tussen deze drie. Ik vind de impact van deze psychologische prikkels fascinerend.

Prestaties in de detailhandel

Veel retailers gebruiken grijs rond hun kassa's vanwege de strakke, verfijnde uitstraling hiervan. Grijs wordt echter instinctief in verband gebracht met het begin van de winter en kan tot voorzichtigheid manen.

Daar staat tegenover dat het altijd een goed idee is om groen te gebruiken op plekken waar geld van eigenaar wisselt. In de natuur duidt groen op de aanwezigheid van water, dus weten we dan dat we niet van honger zullen omkomen. In de detailhandel leidt dit er toe dat we eerder geneigd zijn om vrijuit geld uit te geven zonder last te hebben van kopersspijt.

Andere kleuren kunnen de omzet eveneens bevorderen. In 1998 promootte een bekend postorderbedrijf een opera-cd met behulp van twee folders die in elk opzicht identiek waren, behalve in kleur. De ene was in warm rood en zwart, terwijl de andere hetzelfde rood gebruikte plus een warme donkerblauwe tint. De rood/blauwe mix kwam beter over in emotioneel opzicht en resulteerde in een 5,6% hogere omzet. In dit geval ging het hierbij om enkele honderdduizenden cd's.

Naamsbekendheid en impact

Het is niet per ongeluk dat zo veel servicebedrijven een blauw logo hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan Microsoft, IBM, Dell, Deutsche Bank, RBS en J P Morgan. Wat proberen zij over te brengen?

Blauw is de kleur van de geest: krachtig blauw bevordert het heldere denken, terwijl lichtblauwe tinten de concentratie bevorderen. Blauw staat voor competentie en betrouwbaarheid, waardoor het een fantastische kleur is voor een dienstverlener en met name na de financiële crisis, voor banken.

Rood, daarentegen, is een kleur die wij in verband brengen met kracht en dominantie. Deze kleur wordt vaak gebruikt in het logo van merken die zijn gebaseerd op producten, zoals Coca-Cola, Colgate, McDonald’s en Lego. Het is ook een kleur die veel wordt gebruikt door oliereuzen zoals Esso, Shell, Exxon en Texaco, en helpt bij het creëren van een indrukwekkend aura rondom een merk.

Rood en blauw zijn de twee meest populaire kleuren die worden gebruikt in bedrijfsmerken, en hoewel er vele andere tips en inzichten zijn met betrekking tot het gebruik van andere kleuren, wil ik nog even aangeven hoe merkaanduidingen in de winkel en online baat kunnen hebben bij het gebruik van kleur.

Zo verbeterde in 2004 een bekende wereldwijde retailer de naamsbekendheid in de winkel onder deelnemers van een enquête van 8% tot 80%, door bedrijfskleuren te introduceren in hun palet zonder een logo toe te voegen. Dit bewees opnieuw het belang van kleur voor het bedrijfsleven.

Teamgeest

Tot slot hebben onderzoeken aangetoond dat verzuim, motivatie en productiviteit allemaal worden beïnvloed door de kleuren in de werkomgeving. Warme vriendelijke kleuren werken goed, terwijl verschillende ruimten kunnen worden ontworpen ter ondersteuning van verschillende typen werk. Blauw kan helpen bij de concentratie, terwijl geeltinten kunnen worden gebruikt om de creativiteit te bevorderen. Harmonie is echter belangrijk. De kleuren mogen niet botsen.

Dus concluderend zou mijn advies zijn dat als u de kleur van het geld van uw klanten wilt zien, u zorgvuldig moet nadenken over hoe u kleur kunt gebruiken om hen in een stemming te brengen om te kopen!

Dit artikel is geschreven door kleurenpsycholoog Angela Wright, schrijfster van het boek The Beginner's Guide to Colour Psychology