Amsterdam,
13
mei
2020
|
13:00
Europe/Amsterdam

De rol van projectie in de anderhalvemetersamenleving

Hoe gaat de anderhalvemetersamenleving er in de praktijk uitzien? Daarover denken veel winkeliers, horecaondernemers en culturele instellingen momenteel na. Een veelgehoorde zorg is het gebrek aan beschikbare ruimte. Hoe zorg je dat je bezoekers de vereiste anderhalve meter afstand bewaren, zonder dat je personeel de hele dag bezig is met toezicht houden? Hoe maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van de ruimte? Hoe kun je zoveel mogelijk klanten bedienen, zonder dat je de volksgezondheid in gevaar brengt? Het zal de komende maanden nog een flinke uitdaging blijven, maar met creatieve oplossingen kun je de pijn enigszins verzachten.

Ben je ondernemer, dan is de kans groot dat je je inkomsten zag verdampen in de afgelopen maanden. Gedwongen sluitingen van alle niet-essentiële sectoren hebben ervoor gezorgd dat restaurants, winkels, cafés, musea, bioscopen, kappers, podia en sportclubs momenteel in zwaar weer verkeren. En hoewel de gedwongen sluiting voor veel sectoren nu versoepeld wordt, blijft het een uitdaging om weer voldoende winstgevend te worden: je kunt immers minder bezoekers per beschikbare vierkante meter bedienen. Om ondernemers te helpen in deze nieuwe werkelijkheid, dacht Epson na over de rol die projectie kan spelen in de anderhalvemetereconomie.

Waar de aandacht voor statische communicatiemiddelen, zoals posters of stickers op vloeren en muren, snel kan verslappen, kunnen dynamische, geprojecteerde beelden ervoor zorgen dat bezoekers alert blijven. Het menselijk oog reageert immers sterker op bewegend dan op stilstaand beeld. Waarschuwingen om afstand te bewaren, of indicaties van looprichtingen door gangpaden, vallen meer op wanneer ze bewegende elementen hebben, dan wanneer ze stilstaan. Bovendien kun je met projectie een veel groter oppervlak bestrijken dan met de meeste andere signage-oplossingen en kun je op een ludieke manier acties of aanbiedingen onder de aandacht brengen. Wat is er allemaal mogelijk?

Projectie in de horeca

Omdat restauranthouders nog altijd minder gasten tegelijkertijd kunnen ontvangen, blijven ze voor een groot deel afhankelijk van afhaalmaaltijden. In de grote steden zorgt dit soms voor aanzienlijke wachtrijen op de stoep buiten het restaurant. Om ervoor te zorgen dat wachtende bezoekers voldoende afstand bewaren, kun je opvallende waarschuwingen op de grond projecteren. Maar waarom zou je niet ook van de gelegenheid gebruikmaken om het menu of de dagaanbieding onder de aandacht te brengen? Zo kunnen bezoekers hun tijd nuttig besteden tijdens het wachten en voorkom je dat ze bij de afhaalbalie nog na moeten denken over hun bestelling.

Ook cafés staan voor de uitdaging om hun gasten op een veilige manier te bedienen. De terrasjes kunnen weer open, maar onder het genot van een lekker drankje is het makkelijk om te vergeten dat je afstand moet bewaren. Omdat het personeel niet altijd in de gelegenheid zal zijn om voldoende toezicht te houden, kunnen dynamische terrasprojecties worden ingezet om bezoekers alert te houden.

De inzet van projectie in de horeca hoeft overigens niet te stoppen bij het onder de aandacht brengen van anderhalvemetermaatregelen. Bekijk hier hoe The Grand Mayfull Hotel een indrukwekkende dineerervaring realiseert met behulp van 36 EB-G6170 projectoren.

Projectie in de retail

De meeste winkels zijn niet optimaal ingericht voor de anderhalvemetereconomie. Ruimte is kostbaar en vaak bieden gangpaden onvoldoende ruimte om elkaar op een veilige afstand te passeren. Een mogelijke oplossing kan zijn om eenrichtingsverkeer en looproutes in te stellen in de winkel. Dat kun je doen door pijlen op de vloer te plakken of bordjes neer te zetten, maar het valt natuurlijk veel meer op als je de looproutes met geprojecteerde beelden aangeeft. Bij de kassa kun je duidelijke instructies op de vloer projecteren om afstand te houden en als het te druk wordt in de winkel, dan kun je bezoekers met een vloerprojectie bij de ingang vragen om even buiten te wachten tot het weer wat rustiger is. Omdat je de projectie centraal aanstuurt, hoef je hier geen kostbaar personeel voor in te zetten.

Ook in de retail is er nog veel meer mogelijk met projectie om de bezoekerservaring te verrijken. Wijnhandel Aeon Liquor maakt het winkelen spannender met behulp van Epson LightScene.

Projectie in culturele instellingen

Culturele instellingen staan voor dezelfde uitdaging als horecaondernemers: er zijn minder bezoekers mogelijk in dezelfde beschikbare ruimte. In musea, theaters, bioscopen en galeries is het daarom essentieel om de bezoekersstroom in goede banen te leiden. Ook hier kan projectie op vloeren en muren voor duidelijke instructies zorgen, die bezoekers moeilijk over het hoofd kunnen zien. Daarnaast kun je speciale kortingsacties voor abonnementen onder de aandacht brengen of reclame maken voor een bijzondere tentoonstelling of voorstelling op een dynamische en effectieve manier.

Wil je nog een stapje creatiever te werk gaan? Richt een hele tentoonstelling in met behulp van projectie-mapping, zoals het Museum of Siam deed.

Projectie in sportclubs

Als de sportclubs, fitnessruimtes en zwembaden weer open mogen, zal dat aan veel regels gebonden zijn. Ook hier zullen bezoekers gewezen moeten worden op ‘het nieuwe normaal’ en ook hier zal dynamisch beeld effectiever zijn dan een geprint A4’tje op de balie bij de entree. Naast een plek om je fysieke gezondheid op pijl te houden en je lichaam te trainen, moet een sportschool natuurlijk ook een fijne plek zijn om te bezoeken. Je kunt, naast het projecteren van waarschuwingen of de routes langs de fitnessapparaten, natuurlijk nog veel meer projecteren. Bijvoorbeeld tips voor gezond eten, of suggesties voor een workout-strategie. Je zou zelfs een levend panorama van het bos of het strand op de muur kunnen tonen om bezoekers het gevoel van sporten in de buitenlucht te geven!

 

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com