12
lipanj
2017
|
10:24
Europe/Amsterdam

Epsonova 3LCD tehnologija

Siječanj je 1989. godine. Epson je upravo predstavio svoj prvi komercijalni projektor baziran na 3LCD tehnologiji. Specifikacije? Rezolucija - 320x220 piksela. Kontrast – 100:1. Svjetlina – 100 ANSI lumena. Lampa – 300W. Težina – 7,6kg!

Boris Vetnić, account manager u Epsonu, objašnjava prednosti 3LCD tehnologije.

Epson nudi isključivo 3LCD projektore, za razliku od velike većine konkurentskih proizvođača. Kako se 3LCD tehnologija razvijala od 1989. godine naovamo?

Od predstavljanja prvog takvog uređaja je prošlo 28 godina i Epson je prevalio dalek put u razvoju svojih 3LCD projektora. Danas imamo FullHD, 4K rezoluciju, laserski izvor svjetlosti snage 25.000 ANSI lumena. Ultra mobilni projektori mase jednog kilograma stanu u malenu torbu, projektori za kućno kino nude beskonačan kontrast, interaktivni ultra short throw projektori koji rade bez pametne ploče... Trenutno u ponudi imamo više od 80 modela projektora za različite namjene!

Kako funkcionira 3LCD tehnologija?

Svakom Epsonovom video projektoru je svojstvena 3LCD tehnologija. Ona omogućava „sklapanje“ slike unutar samog projektora i prikazivanje na platno već gotove slike. S druge strane, projektori bazirani na DLP tehnologiji u mogućnosti su propuštati samo jednu od osnovnih boja na platno te naš mozak i oči sklapaju tu sliku u cjelinu. Ponekad, ovisno o korisniku, to stvara osjećaj umora. Također, kod DLP tehnologije mogući su i razni artefakti poput „efekta duge“ (rainbow efekta) koji se javlja prilikom dinamičnih prikaza, pogotovo kod jakih kontrastnih slika, kada dolazi do primjetnog pojavljivanja osnovnih boja koje ne bi trebale biti vidljive. Nadalje, kod 3LCD projektora boje su življe i točnije – sve tri osnovne boje se cijelo vrijeme propuštaju na platno dok se kod DLP tehnologije propušta samo jedna od osnovnih boja. Zbog toga Epson promovira standard CLO (Colour Light Output) kod kojega je izmjereno da je svjetlina, prilikom prikaza obojenih slika, kod 3LCD projektora snažnija i do 66 posto. Obrnuto, kod DLP projektora svjetlina u prikazu može biti i do 2/3 slabija.

Kako se video projektori nose s najvećom konkurencijom – televizorima?

Često se pitamo hoće li pad cijena televizora biti presudna za projektore. Činjenica je da neće i to iz nekoliko razloga. Televizor nikada nećete nositi u malenoj torbi i na njemu prikazivati prezentacije. Cijene vrhunskih televizora veličine dijagonale 77 “ (196 cm) kreću se iznad 100.000 kn. Epsonov nagrađivani projektor za kućno kino TW9300 koji je u mogućnosti prikazati sliku veličine do 300 “ (762 cm) košta nešto iznad 25.000 kn.

Naravno, ukoliko trebate projektor za prezentacije, ili projektor srednje kategorije od oko 5000 ANSI, instalacijski projektor za hotele, kongresne dvorane, projektor za najam (razlikuju se od instalacijskih po crnoj boji kućišta), moderan interaktivni projektor za edukacijski segment, školu, fakultet... Budite sigurni da imamo model koji zadovoljava sve vaše zahtjeve!

I za kraj, napomenimo da Epson nije samo Epson – on je SEC – Seiko Epson Corporation, tvrtka poznata već više od pola stoljeća po izradi vrhunskih satova, robota, malenih elektroničkih komponenti i još mnogo čemu drugom.

Više o 3LCD tehnologiji možete saznati na www.3lcd.com i www.epson.hr/clo.

O tvrtki Epson
Tvrtka Epson vodeća je u svijetu u području tehnologije posvećena povezivanju ljudi, stvari i informacija putem svojih originalnih, učinkovitih, kompaktnih i preciznih tehnologija. Nudeći širok asortiman proizvoda, od tintnih pisača i digitalnih sustava za ispis do 3LCD projektora, pametnih naočala, sustava senzora i industrijskih robota, tvrtka je usmjerena na poticanje inovacija i premašivanje očekivanja klijenata u području tintnog ispisa, vizualnih komunikacija, opreme i robotike.

Pod vodstvom tvrtke Seiko Epson Corporation sa sjedištem u Japanu, grupacija Epson zapošljava više od 72.000 djelatnika u 88 tvrtki diljem svijeta i ponosi se svojim doprinosima zajednicama u kojima djeluje i ulaganjem stalnih napora u smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.
www.global.epson.com

O tvrtki Epson Europe 
Epson Europe B.V., sa sjedištem u Amsterdamu, regionalno je sjedište grupacije za Europu, Bliski istok, Rusiju i Afriku. Zahvaljujući radnoj snazi od 1700 zaposlenika prodaja tvrtke Epson Europe za fiskalnu godinu 2016. iznosila je 1,7 milijardi eura. 
www.epson.hr

Ekološka vizija 2050.
http://eco.epson.com/