Høvik,
07
Februar
2018
|
13:18
Europe/Amsterdam

Epsons projektorer bidrar til å forme fremtidens maritime næring

ÅKP Blue Innovation Arena, Rolls-Royce og NTNU bruker laserprojektorer til avansert visualisering

Campus Ålesund er et av Norges mest næringsnære campus, hvor virksomheter og forsknings- og utdanningsmiljøer utvikler innovativ teknologi og former den maritime næringens fremtid. Et trettitalls laserprojektorer fra Epson brukes til avanserte simulerings- og visualiseringsløsninger for aktører som ÅKP Blue Innovation Arena, Rolls-Royce og NTNU, levert av Offshore Simulator Centre (OSC).

Se video lenger nedenfor.

Innovasjonstakten i samfunnet er større enn aldri før, drevet av digitalisering, automatisering, 3D-printing og robotteknologi. Maritim sektor står også overfor et paradigmeskifte fordi dette vil påvirke alt fra navigasjon, design og bygging, vedlikehold og operasjoner.

Campus Ålesund har visjon om å bli et verdensledende miljø på utvikling av ny marineteknologi. Den nye og toppmoderne bygningsmassen til Norsk Maritimt Kompetansesenter på 39.000 kvm huser rundt 900 ansatte i et tyvetalls kompetansekrevende virksomheter. De to største er Rolls-Royce, som har lokalisert sitt internasjonale Technology and Training Center her, og Inmarsat Solutions med sitt hovedkontor for Nord-Europa i bygget. Noen andre aktører er NTNU Ålesund, Sintef og ÅKP Blue Innovation Arena.

Avanserte løsninger for simulering og visualisering
På Campus spiller simulerings- og visualiseringsteknologi en viktig rolle. Her finnes flere titalls svært avanserte simulatorer som blant annet kan kobles sammen for å trene mannskap og koble skip sammen i integrerte operasjoner.

De fleste løsningene er levert av Offshore Simulator Centre (OSC), et teknologiselskap som utvikler løsninger for møterom og visualisering av maritime operasjoner. OSC har blant annet levert en rekke avanserte simulerings-, visualiserings- og møteromsløsninger i bygget til Rolls-Royce, NTNU og Blue Innovation Arena - der laserprojektorer fra Epson er en viktig brikke.

- Vi vurderte en rekke projektorprodusenter, men valgte Epson L1100U på grunn av produktkvalitet, lysstyrke og pris. Det var også viktig for kundene at laserprojektorene krever svært lite vedlikehold. Dessuten gir LCD-teknologien svært høy lysstyrke, noe som er viktig ved projisering på folie, sier Bjørn Aase Dimmen i OSC.

Til sammen har OSC så langt benyttet rundt 30 projektorer fra Epson, hvorav samtlige er EB-L1100U. Dette er en avansert WUXGA laserprojektor med 6000 lumens og 3LCD-teknologi som gir fyldige, livaktige farger og like høy lysstyrke for hvitt og farget lys. Laserlyskilden har en levetid på opptil hele 83 000 timer og projektoren leveres med garanti på 20 000 timer eller fem år.

Norges mest avanserte
ÅKP Blue Innovation Arena kobler sammen mennesker, teknologi og kunnskap for å utvikle innovative produkter, tjenester og løsninger. Blue Innovation Arena er en viktig aktør og trolig Norges mest avanserte senter for visualisering og simulering. Ved hjelp av VR/AR-teknologi og avanserte visualiseringsløsninger kan teknologiutvikling gjøres raskere og kostnadseffektivt, i tillegg til at risikoen i prosjekter reduseres.Mest iøynefallende er et 65 kvm rom for møter, visualisering og simulering midt i lokalene. Rommet omsluttes av en 360-graders glassvegg med transparent, strømførende folie og i taket er det montert ni Epson EB-L1100U. Dermed kan det via et tastetrykk omformes fra gjennomsiktig glass til en 360-graders projeksjonsflate på totalt 80 kvm. Det tilsvarer over 100 skjermer på 50 tommer.

- Løsningen er utviklet for visualisering av store datamengder og er en viktig brikke i utviklingen av fremtidens kontrollrom for autonome skip. Det benyttes også til avansert virtuell prototypering og ikke minst kan man holde spektakulære presentasjoner som virkelig fanger oppmerksomhet hvis man tenker litt utenfor boksen, forteller seniorrådgiver Jan Børre Rydningen i ÅKP, som står bak Blue Innovation Arena.

ÅKP Blue Innovation Arena ønsket å bygge sin unike løsning på det det beste som fantes i markedet, både med hensyn til ytelse og pris. Valget falt på Epson etter å ha sett mulighetene hos Epson ved Integrated Systems Europe-messen i Amsterdam i fjor. Der viste selskapet frem en rekke avanserte projektorløsninger og vant den prestisjefylte prisen for beste stor-stand.

Når rommet ikke er i bruk kan det enkelt omgjøres til en gigantisk profileringsflate for besøkende i lokalene. Epson-projektorene kan også projisere bilder og film på den utvendige glassflaten, eksempelvis flotte bakgrunnsbilder og –film med eller uten budskap.

OSC har også installert en reklame/eksponeringsløsning i inngangspartiet som fanger besøkendes oppmerksomhet når de ankommer. To Epson EB-L1100U projiserer bilder og film på en glassløsning med folie på 9x2,5 meter. Dette kan eksempelvis være tekst, bilder og filmer om Blue Innovation Arena og de andre virksomhetene i lokalene.

Overvåkningssentral for skip
Campus er også lokasjon for Rolls-Royce «Fleet Management Centre», en avansert kontroll- og overvåkningssentral for skip i trafikk. Her analyseres store mengder data som kommer inn fra skip rundt om i verden i sanntid. Dermed kan Rolls-Royce optimalisere driften, i tillegg til å feilsøke og rette eventuelle feil på skip og utstyr.

Kontroll- og overvåkningssentralen består av en stor buet vegg og en glassløsning med folie der tre takmonterte Epson EB-L1100U projiserer lyssterke og skarpe bilder og informasjon.

OSC har også her levert en iøynefallende løsning i inngangspartiet der Rolls-Royce blant annet kan vise promoteringsfilmer om selskapet på et stort lerret. Her benyttes fire Epson EB-L1100U.

I disse dager installerer også en skipssimulator for Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), hvor OSC har levert 12 stk. Epson EB-L1100U.

- Vi er utrolig stolte av at Epsons projektorteknologi er sterkt representert på Campus og spiller en viktig rolle for å utvikle en av Norges viktigste næringer for fremtiden, sier Dag Inge Larsen i Epson Norge.

Epson er av Futuresource Consulting utpekt som verdens ledende projektorprodusent for 16. året på rad, men også i Norge har Epson en ledende posisjon. Ifølge analyseselskapet DMR var Epson klart størst i det norske projektormarkedet i første halvår 2017.

Epsons produktutvalg omfatter installasjonsprojektorer, portable projektorer, projektorer med ekstra kort projeksjonsavstand og interaktive projektorer, i tillegg til en rekke hjemmekinomodeller for privatmarkedet. Alle har Epsons egenutviklede 3LCD-teknologi, som gir markedets klareste, mest livaktige og virkelighetstro bilder.