Belgrade,
19
Februar
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Da li je društvo spremno da prihvati nove uloge tehnologije u zdravstvu?

Etika, odgovornost i privatnost podataka: kako će se propisi razvijati u skladu sa novim prilikama u zdravstvenom sektoru

Tehnologija bi mogla da donese ogromne prednosti za zdravstvo. Međutim, evropski zdravstveni sektor očigledno nema jedinstven stav kada je reč o usvajanju tehnologija. Ovo su ključni zaključci novog istraživanja kompanije Epson koje se bavilo budućim uticajem tehnologije na industriju. Sigurnost podataka je najvažniji problem kada je reč o zdravstvenom sektoru. Tokom proteklih godina često smo imali prilike da slušamo o ozbiljnim bezbednosnim propustima na mrežama. Ako živimo u svetu u kome se bojimo nezakonitog pristupa osnovnim podacima kao što su puno ime i adresa, kako da se suočimo sa sumnjama kada je reč o najznačajnijim ličnim medicinskim podacima?

Suočavanje sa strahom radi sticanja pogodnosti

Na prvi pogled, tehnološke inovacije izgledaju kao ostvarenje snova za zdravstveni sektor. One nude poboljšanu negu pacijenata, efikasnije nadgledanje pacijenata i pozitivnije ishode operativnih zahvata. Međutim, u budućnosti punoj tehnoloških inovacija, mnogi od nas i dalje imaju pitanja o tome ko je odgovoran za zdravstvenu negu. Ko je vlasnik naših podataka i samim tim, ko upravlja negom koja se pruža pacijentima? Konačno, ko je odgovoran za to da se u delatnosti koja je već izložena velikim vremenskim pritiscima razviju potrebne veštine za ostvarivanje prednosti nove tehnologije? Čak i kada ih suprotstavimo ovim izazovima, prednosti tehnologije su nedvosmisleno jasne za mnoge. Četrdeset sedam procenata ispitanika u zdravstvu smatra da gubitak privatnosti podataka predstavlja prihvatljiv kompromis za pacijente kako bi pružili bolju dijagnostiku i lečenje. Međutim, 67% ispitanika veruje da privatnost podataka može da uspori primenu tehnologije. Da bi se usvojile nove tehnologije, potrebno je da se ubede lekari, ali i sami pacijenti. Zapravo, 66% ispitanika smatra da će se pacijenti protiviti daljinskom nadgledanju, dok 67% smatra da će pacijenti možda oklevati da koriste novu tehnologiju.

Izazov prihvatanja promene

Istinski izazov u ovoj transformaciji je društveno prihvatanje, kako tvrdi dr Bertalan Mesko, futurista za domen medicine. „Način na koji zasnivamo društvo u kome se razgovara o mogućim etičkim izazovima i budućim scenarijima, uključujući disruptivne tehnologije, predstavlja znatno veću prepreku od bilo kog IT problema.“ Očigledno je da će građenje svesti o prednostima dostizanja kompromisa biti od ključnog značaja za dalji napredak. Pored toga, moraju da se usvoje smernice i zakoni kako bi se ovaj prelazak nesmetano odigrao. Stabilno regulatorno okruženje moglo bi da ulije znatno veću sigurnost za predstojeću tehnološku revoluciju.

Izazov odgovornosti

Privatnost podataka je možda najveći izazov, ali su nedoumice povodom odgovornosti i etike u kontekstu tehnološke transformacije takođe podjednako zastupljene. Šezdeset osam procenata ispitanika smatra da bi etički problemi mogli da uspore primenu tehnologije. Ponovo, čini se da problem odgovornosti predstavlja prepreku koju moramo da prevaziđemo. Sedamdeset procenata ispitanika smatra da problemi sa odgovornošću mogu da predstavljaju veliki izazov za primenu nove tehnologije. U suštini, ovo je možda razlog zašto 58% ispitanika tvrdi da će lekari oklevati da koriste nove tehnologije. Ako želimo da uvedemo tehnološku transformaciju u zdravstvo, potrebno je da prevaziđemo logističke izazove, ali i suštinski etički problem odgovornosti u veoma osetljivom sektoru kakav je medicina.

Želite li da saznate više?

Kompletni izveštaj sadrži sve uvide, i možete ga preuzeti na desnoj strani.

 

O kompaniji Epson

Kompanija Epson je globalni lider u tehnologiji i predana je povezivanju ljudi, stvari i informacija koristeći svoju originalnu, efikasnu, kompaktnu i preciznu tehnologiju. Uz paletu koja obuhvata sve od inkdžet štampača i digitalnih sistema za štampanje do 3LCD projektora, pametnih naočara, sistema senzora i industrijskih robota, ova kompanija je fokusirana na pokretanje inovacija i premašivanje očekivanja klijenata na poljima inkdžet štampača, vizuelnih komunikacija, nosivih uređaja i robotike.

Epson grupu predvodi korporacija Seiko Epson sa sedištem u Japanu i nju sačinjava preko 80.000 zaposlenih u 86 kompanija širom sveta. Ova grupa se ponosi svojim doprinosima zajednicama u kojima posluje i neprestanim naporima da smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

www.global.epson.com

O kompaniji Epson Europe

Kompanija Epson Europe B.V., koja se nalazi u Amsterdamu, predstavlja regionalno sedište Grupe za Evropu, Bliski Istok, Rusiju i Afriku. Kompanija Epson Europe ima 1750 zaposlenih, a u fiskalnoj 2016. godini je ostvarila prodaju u vrednosti od 1,7 milijardi evra.

http://www.epson.eu

Ekološka vizija 2050. 

http://eco.epson.com/