Søborg,
04
listopad
2017
|
15:28
Europe/Amsterdam

Europske tvrtke moraju donijeti ključne odluke kad je riječ o odnosu s tehnologijom

Uvidi svjetskih stručnjaka u industrijskoj djelatnosti, rukovoditelja tvrtki i zaposlenika ukazuju na značajne razlike u spremnosti, razumijevanju i vizijama u pogledu tehnološki orijentirane budućnosti

 

U predstojećim godinama, našim industrijskim djelatnostima i radnim mjestima predstoji istinski preobražaj koji će promijeniti organizaciju tvrtki i svakodnevne poslove. Od proizvodnje i maloprodaje do obrazovanja i zdravstvene njege, potrebno je odmah donijeti ključne odluke da bismo stvorili prilike u budućnosti. Način na koji obrazujemo i obučavamo zaposlenike, način na koji reguliramo djelatnost i način na koji tvrtke ostaju konkurentne i na usluzi društvu predstavljaju važne teme za razmatranje.

S tim u vidu, tvrtka Epson nedavno je sprovela istraživanje s ciljem shvaćanja ne samo predviđenih glavnih trendova u tehnologiji radnih mjesta i načina na koji će preobraziti industrijske djelatnosti i posao, već i spremnost ljudi da usvoje te tehnologije i promjene. U prvom istraživanju tog tipa ispitano je prihvaćanje uvida od strane 17 globalnih stručnjaka u djelatnosti, 7000 rukovoditelja tvrtki i zaposlenika u pet najrazvijenijih europskih zemalja. Zaključili smo da pojedincima, zaposlenima i kreatorima politike predstoji težak izbor koji se odnosi na usvajanje tehnologija. Taj izbor može utjecati na mogućnost zaposlenja, učinak tvrtke i međunarodnu konkurentnost, a stavovi u pogledu mogućih pogodnosti (i eventualnih prijetnji) tehnologije u različitim djelatnostima i ekonomijama su oprečni. U djelatnostima kao što su zdravstvena njega, obrazovanje, maloprodaja i proizvodnja, više od polovice (57 %) europske radne snage vjeruje da će tehnologija ugroziti djelatnosti i organizacijske modele tijekom narednih deset godina. Među njima, 6 % njih tvrdi da njihove pojedinačne uloge više neće postojati. Na osnovu trenutnih modela, taj broj ukazuje na to da se stopa zaposlenosti može smanjiti na 64 %, što je niže u odnosu na razdoblje od prije deset godina.1

 

Unatoč tome, kada im se prikazalo kako tehnologija može oblikovati njihovo radno mjesto, 72 % ispitanika izrazilo je pozitivan stav u pogledu budućnosti, pri čemu je 65 % njih iskazalo spremnost da se obuči za novu ulogu. Međutim, taj optimizam može biti uzaludan ako se same organizacije ne trude iskoristiti sve prilike koje nova tehnologija pruža. Budući da samo 14 % zaposlenika smatra da je njihova organizacija „odlična“ u praćenju novih tehnoloških napredaka, a manje od trećine (28 %) smatra da su njihove organizacije posebno uspješne u primjeni novih tehnologija, preostaje pitanje tko je odgovoran za poticanje primjene i upotrebe novih tehnologija.

 

Međutim, nema dvojbe da će se današnji „radni svijet“ iz temelja promijeniti. Način na koji se pojedinci, organizacije i nacije prilagođavaju i evoluiraju najvjerojatnije će presuditi uspjehu ili neuspjehu. U nizu objava podijelit ćemo uvide iz ovog istraživanja i ujedno ćemo razmotriti značajne razlike koje smo utvrdili u spremnosti organizacija i osviještenosti pojedinaca u pogledu novih tehnologija. Razmotrit ćemo i odgovornosti i najbolje načine pripreme za budućnost. Iako tehnologija može poticati velike promjene, iza svega je ljudski poriv za stvaranjem boljeg društva. Tehnologija je sredstvo za postizanje tog napretka, i nije cilj sam po sebi. Međutim, jasno je da europske tvrtke moraju donijeti ključne odluke kad se radi o odnosu s tehnologijom.

Želite li doznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Employment_statistics