Amsterdam,
13
januari
2020
|
10:21
Europe/Amsterdam

Het onderwijs is veranderd. Verander jij mee?

Het onderwijs is niet alleen in rap tempo aan het veranderen, het is al heel sterk veranderd in de afgelopen decennia. Het traditionele frontale onderwijs, waarbij studenten naar school kwamen om de hele dag te luisteren naar de instructies van de leraar, is verleden tijd. Tegenwoordig gaat het veel meer om coöperatief leren en leerlinggestuurde onderwijsvormen. Het gaat om creativiteit, kritisch denken, agile werken en projectgestuurd problemen oplossen. De leraar is allang niet meer de strenge, formele pedagoog die leerlingen voorgekookte kennis voert, maar veel eerder een coach die studenten begeleidt in het verwerven van de vaardigheden die ze nodig hebben tijdens én na hun opleiding. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de manier waarop er wordt lesgegeven en voor de middelen die docenten daarbij gebruiken. Technologie speelt weliswaar een steeds grotere rol in het klaslokaal, maar we beginnen ook steeds beter te beseffen dat de onderwijsmiddelen net zo dynamisch moeten zijn als het onderwijs zelf. Het is dan ook tijd om de faciliteiten in onze klaslokalen aan een kritische blik te onderwerpen.

Bijna alle kennis die je als student nodig hebt, kun je op het internet vinden. Docenten leren hun studenten tegenwoordig daarom veel meer hoe ze die kennis moeten vergaren en gebruiken, dan dat ze het hapklaar opdienen. Ze leren hen hoe ze logisch en kritisch kunnen nadenken in plaats van dat ze de kennis in hun hoofd moeten stampen. Leerlingen zitten niet meer geïsoleerd hun huiswerkopdrachten uit te werken, maar doen dit samen met andere leerlingen in projectgroepen, zoals het in het bedrijfsleven ook vaak werkt. De behoefte aan zogenaamde soft-skills – het met elkaar kunnen overleggen, samenwerken, creatief zijn, deadlines respecteren – is minstens zo groot geworden als de behoefte aan parate kennis. In die zin is het onderwijs 180 graden gedraaid.

De rol van technologie

Digitale technologie is daarbij onmisbaar geworden: 46%1 van de leraren zegt dat hun huiswerk technologie noodzakelijk maakt en 94%1 van de studenten zegt dat ze technologie gebruiken om hun huiswerk te doen. Ook in het klaslokaal heeft de digitale revolutie zich voltrokken en heeft het schoolbord plaatsgemaakt voor interactieve digitale displays. Maar er is een probleem: het lijkt erop dat we het kind met het badwater hebben weggegooid. De overgrote meerderheid van de docenten wil namelijk nog steeds analoog aantekeningen kunnen maken om de stof te illustreren. En dan niet door met hun vinger op een glasplaat te tekenen, maar gewoon met een stift op een beschrijfbaar oppervlak. Een voordeel van analoog op een bord schrijven ten opzichte van een digitale presentatie is bijvoorbeeld dat leerlingen mee kunnen schrijven met de docent en informatie zo beter opnemen. Ook voor de verschillende samenwerkingsmethoden die in de klas worden gebruikt, zoals Scrum, ligt analoog schrijven op een bord of werken met (magnetische) post-it notes meer voor de hand dan werken via een statisch display: het is directer, sneller en dynamischer.

Analoog en digitaal versterken elkaar

Het is juist de combinatie van analoog en digitaal die het best tegemoetkomt aan de eisen van het moderne onderwijs. Maar zijn onze klaslokalen daar wel goed voor toegerust? Zijn onze interactieve displays wel dynamisch genoeg om naadloos te schakelen tussen analoog en digitaal? Gebruiken we de beschikbare ruimte wel optimaal als we met traditionele, gekaderde borden en schermen werken? Of is het misschien tijd voor een nieuw soort oplossing om kennis over te dragen, die meer aansluit op de behoeften en methoden van het hedendaagse onderwijs? Een oplossing waarbij docent en student centraal staan en die dynamisch genoeg is om rekening te houden met de specifieke behoeften van specifieke vakken? Een leraar biologie zal misschien meer op een bord willen illustreren dan een leraar Engels. Een leraar wiskunde heeft misschien een groter en breder schrijfoppervlak nodig dan een leraar maatschappijkunde. Kortom: dynamisch onderwijs vraagt om dynamisch inzetbare onderwijshulpmiddelen.

Docent en student centraal

Met dit in het achterhoofd zijn projectorfabrikant Epson en leverancier van AV-oplossingen Smit Visual om tafel gaan zitten. Wat als je hele wanden van het klaslokaal multifunctioneel zou kunnen maken? Wat als het volledige beschikbare oppervlak zowel digitaal als analoog inzetbaar zou zijn? Wat als je hightech digitaal en oldschool analoog in één enkele oplossing zou kunnen leveren? Zo’n oplossing moet natuurlijk wel aan flink wat eisen voldoen. Het moet bijvoorbeeld altijd werken, het moet eenvoudig (op afstand) te beheren zijn, het moet op maat te maken zijn voor verschillende toepassingen, het moet zo lang mogelijk meegaan zonder dat er veel onderhoud nodig is en het allerbelangrijkste: docenten en leerlingen moeten ermee willen werken.

Wij vinden zelf dat we de perfecte oplossing voor het moderne onderwijs hebben gevonden en die introduceren we hier dan ook met een zekere trots. We combineerden de robuuste projectietechnologie van Epson met de flexibele en hoogwaardige whiteboard-oplossingen van Smit Visual. Het resultaat is een flexibele totaaloplossing die een naadloze overgang tussen analoog en digitaal werken mogelijk maakt, die voor elke situatie en voor elke behoefte op maat kan worden geleverd en die duurzaam en betaalbaar is. Nog niet overtuigd? We zetten de voordelen voor je op een rij.

Het voordeel van projectie

Projectoren hebben de afgelopen jaren een stille revolutie doorgemaakt. De projectoren van tegenwoordig werken volgens het principe ‘fix & forget’: je installeert ze en je hebt er geen omkijken meer naar. Je hoeft bijvoorbeeld geen lampen meer te verwisselen, omdat de lampen in veel modellen zijn vervangen door lasertechnologie. Je hoeft geen stoffilters meer te vervangen en de projectoren zijn veel minder kwetsbaar dan in de begindagen. Daar komt bij dat moderne Epson-projectoren een verwachte levensduur van 20.000 uur hebben, of zelfs 30.000 uur wanneer je ze in eco-modus gebruikt. Gezien het feit dat de gemiddelde brandtijd per schooljaar rond de 1.200 uur ligt, betekent dit dat de projector meer dan zestien jaar mee zal gaan!

Vergelijken we het beeld van de projector met dat van de gemiddelde smartboard-oplossing, dan zien we ook een aantal opzienbarende verschillen. Waar de grootte van het gemiddelde smartboard tussen de 65 en 85 inch ligt, heb je met een projector de mogelijkheid om een veel groter oppervlak te bestrijken. En dat kan een groot verschil maken voor de leesbaarheid van het beeld. Waar een display van 75 inch (16:9) een oppervlak van 1.55m² heeft, is dat bij een projectie van 100 inch (16:10) al 2.90m². Dit zorgt ervoor dat ook de leerlingen achterin het klaslokaal goed kunnen zien wat er wordt getoond. Bovendien is het beeld van een projector veel minder vermoeiend voor de ogen, doordat het licht van voren op het projectieoppervlak schijnt in plaats van dat het licht van achter het beeld komt (backlight).

Tot slot zorgt een projector ervoor dat je de beschikbare ruimte veel dynamischer kunt inzetten: als je de projector uitzet, kun je dezelfde ruimte gebruiken voor aantekeningen of om bijvoorbeeld scrumlijstjes te maken. Bij een smartboard daarentegen, zit je met een groot, onbeschrijfbaar zwart vlak als je hem uitzet. Zeker in combinatie met een whiteboard kun je de ruimte dus veel effectiever gebruiken met een projector.

De combinatie van een projector met een whiteboard

De Chameleon whiteboards met emaille schrijfoppervlak van Smit Visual gaan verder waar ‘normale’ whiteboards ophouden en zijn volledig aan de wensen en behoeften van de gebruiker aan te passen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de hele wand om te toveren tot een whiteboard, of alleen een brede strook die de onder- en bovenkant van de muur vrijlaat. Waar je ook voor kiest, je bent niet langer gebonden aan de kaders van het traditionele whiteboard en de docent heeft alle ruimte voor dwarsverbanden en aantekeningen om ‘het grote plaatje’ te laten zien. Het geeft leerlingen overzicht en structuur waardoor het groepswerk transparanter wordt. Dit is meteen ook een groot voordeel voor de docent, die als coach zicht krijgt op het proces en hierin kan bijsturen. Met een projector kan op dezelfde wand digitaal gepresenteerd worden en de docent kan de lesstof interessanter maken door theorie te ondersteunen met videomateriaal. Het zorgt voor een directe link tussen digitale leermiddelen en de analoge hulpmiddelen in het onderwijs. Omdat Chameleon-wanden zijn voorzien van een magnetische laag, kun je er bovendien magnetische post-its op plakken tijdens het scrummen: de muur van het klaslokaal is een multifunctioneel leermiddel geworden. Chameleon-whiteboards worden geleverd met een garantie van maar liefst 25 jaar op schrijven en streeploos wissen, dus als het hangt heb je er geen omkijken meer naar.

download
Epson en Smit Visual bouwen samen aan het flexibele klaslokaal

De oplossing voor het onderwijs van nu

De beste techniek is de techniek die ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Omdat in het onderwijs de docent en de leerlingen centraal moeten staan, moeten we hen ook de middelen leveren waarmee de leservaring maximaal wordt ondersteund en die voor de hoogste betrokkenheid bij de lesstof zorgt. De lesmethodes die we tegenwoordig gebruiken, leggen zich al rekenschap af van nieuwe inzichten op het gebied van educatie en de nieuwe vereisten die we aan afgestudeerde studenten stellen. De gebruikte technologie loopt logischerwijs meestal enige tijd achter de feiten aan: het gaat immers om aanzienlijke investeringen en onderwijsinstellingen moeten er zeker van kunnen zijn dat een oplossing bewezen, betrouwbaar en effectief is. De samenwerking tussen Epson en Smit Visual opent de deur naar klaslokalen die de actuele lesmethoden maximaal ondersteunen, met een maatwerkoplossing die het beste van twee werelden met elkaar verbindt.

 

1. https://youtu.be/Ax5cNlutAys - video created by Smithsonian Student Travel

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com