Amsterdam,
06
november
2017
|
07:00
Europe/Amsterdam

Hoe technologie de ivoren toren van de medische zorg afbreekt

De technologie om de gezondheidszorg volledig op zijn kop te zetten bestaat, maar hebben professionals in de gezondheidszorg voldoende tijd om zich hier op voor te bereiden?

De technologie verandert de moderne wereld en die verschuiving is mogelijk nergens groter dan in de gezondheidszorg. Geavanceerde robotics, bewaking van patiënten op afstand en 3D-printing bieden allerlei revolutionaire mogelijkheden in het leveren van medische zorg. Maar hoe stemmen we die technologische transformatie af op een sector die volledig is gebaseerd op menselijke interacties?

Als onderdeel van het onderzoek van Epson naar de werkplek van morgen, hebben we Europese werknemers en branche-experts ondervraagd om inzicht te krijgen in de manier waarop de technologie de industrie kan transformeren. Dr. Tobias Gantner, futurist in de gezondheidszorg, is van mening dat technologie van grote invloed zal zijn op menselijke interactie in de gezondheidszorg. Hij is echter van mening dat dit zal worden bereikt doordat technologie de menselijke interactie kan aanvullen en mogelijk maken. Technologie biedt in dat scenario een supportsysteem voor medici, die hun tijd kunnen herverdelen, zodat er ruimte vrij komt voor diepere interactie met patiënten.

Afdrukken voor een gezonde toekomst

72 procent van Europese medische professionals die door Epson zijn ondervraagd, is van mening dat 3D-printing, en organisch- & bio-printing, de wachttijden voor operaties zullen verkorten. Nog eens 70 procent is van mening dat deze het succes van operaties en behandelingen zullen vergroten. Als nadere aanvulling op deze verschuiving biedt het afdrukken van gepersonaliseerde receptgeneesmiddelen mogelijkheden om het resultaat van behandelingen aanzienlijk te verbeteren, volgens 64% van respondenten. Geavanceerde printmethoden bieden een ommekeer in de gezondheidszorg, waarvan de resultaten nu al duidelijk worden. In totaal 63 procent van respondenten is van mening dat 3D-printing voor een revolutie in de gezondheidszorg zal zorgen, van het maken van nieuwe organen en op maat gemaakte medicijnen, tot het wegnemen van logistieke obstakels. En deze veranderingen spelen zich niet af in een verre toekomst: 48 procent van ondervraagden is van mening dat organisch- en bio-printing al in de komende tien jaar voor een omwenteling zullen zorgen.

'Augmented' gezondheidszorg

Augmented Reality biedt ruime mogelijkheden om de toekomst van de gezondheidszorg te transformeren. Stelt u zich eens chirurgen voor met een masker dat hen vitale, real-time gegevens over patiënten levert, of die aantekeningen op het lichaam maken via uitermate nauwkeurige kaarten van het cardiovasculaire systeem. De voorlopers van dergelijke technologieën worden vandaag al in klinieken toegepast. Uit ons onderzoek blijkt dat 50 procent van de respondenten van mening is dat AR voor een revolutie op chirurgisch gebied zal zorgen, en 45 procent is van mening dat AR voor een fundamentele omwenteling zal zorgen in de training van chirurgen. Dat is een toekomst waarin studenten geneeskunde gedetailleerde 'augmented data' over de anatomie kunnen raadplegen en lichamen vanuit een geheel nieuw perspectief kunnen bekijken, wat ook bijdraagt aan een kleinere investering in tijd en geld. Technologie zal ook een enorme invloed hebben op onderwijs en samenwerking in de gezondheidszorg. Niet minder dan 76 procent van respondenten is van mening dat de technologie zal zorgen voor verbeterde kennisdeling dankzij externe toegang en virtueel samenwerken, terwijl 72 procent gelooft dat grotere toegang tot patiëntgegevens de zorg zal verbeteren.

Positieve gezondheidszorg

De technologie staat klaar om de gezondheidszorg een volledig nieuwe vorm te geven en uit ons onderzoek blijkt dat medische professionals deze verwelkomen. De technologie zal leiden tot grotere efficiency, verbeterde precisie en beter delen van gegevens en uiteindelijk tot betere resultaten voor patiënten. Geavanceerde robotics zullen eveneens baanbrekende mogelijkheden bieden, waarop we in andere artikelen dieper in zullen gaan. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar er bestaat nog één obstakel, en daarover hoeven we ons bij de gezondheidszorg niet over te verbazen: de tijdsdruk. Voor nieuwe technologieën moeten sectoren zich aanpassen en werknemers in de gezondheidszorg moeten meeveranderen. En toch uit 70 procent van respondenten zorgen over de tijd die is vereist voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Hoewel de technologie uiteindelijk tot een revolutie in de gezondheidszorg kan leiden, is het de vraag of de gezondheidszorg de tijd zal hebben om die revolutie te implementeren.

Wilt u meer informatie?

Het volledige rapport bevat alle insights en kunt u hier downloaden.

 

Boilerplate

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com