Søborg,
23
Oktober
2017
|
05:00
Europe/Amsterdam

Hvordan vil teknologi ændre vores job?

Undersøgelser viser, at europæiske medarbejdere forventer, at teknologi vil gøre deres arbejde mindre stressende, mere fleksibelt og mere kreativt - er de klar?

Hos Epson er vi interesserede i at udforske den indflydelse, som teknologisk transformation har på arbejdspladsen. Ved hjælp af ny forskning bliver omfanget af denne indflydelse tydelig. I vores første blogindlæg i denne serie, "Hvordan vil teknologi ændre den måde, vi driver virksomhed?" har vi undersøgt, hvordan europæiske medarbejdere forventer, at virksomhederne kommer til at ændre sig i løbet af det næste årti, og hvordan virksomheder bør forberede sig. I denne artikel går vi videre og ser på betydningen af disse ændringer på individuelle medarbejdere og deres daglige roller. Det er indlysende, at teknologisk påvirkning er en vigtig faktor for europæiske medarbejdere. Næsten halvdelen (48 %) mener, at teknologi direkte vil ændre deres rolle på arbejdspladsen, og 6 % går så langt som til at hævde, at deres rolle ikke længere vil eksistere om ti år. Denne opfattelse skal ses op mod en række stærke globale advarsler. I en rapport fra 2016 anslog World Economic Forum, at nettotabet af arbejdspladser på grund af robotautomatisering alene kunne nå 5,1 millioner i 15 af verdens førende globale økonomier inden 20211. Så er medarbejderne med rette bekymrede?

Effektive roller

Hvis vi skal undgå fælden ved kun at tænke på teknologi som en trussel mod jobs, skal vi være åbne over for de muligheder, som teknologien giver, som vores undersøgelse viser. I modsætning til de negative overskrifter om tab af arbejdspladser er der en positiv holdning i arbejdsstyrken til, hvordan jobroller forventes at udvikle sig. En tredjedel af europæiske medarbejdere mener, at deres roller bliver mere effektive som et resultat af teknologi. De mener også, at de bliver mere produktive, mere nøjagtige og mere analytiske, og medarbejdere inden for produktionsbranchen og detailhandel er enige om, at øget effektivitet vil give den største fordel. Vi forventer ikke kun en udvikling i effektiviteten af vores drift også i driftens natur. 21 % af medarbejderne mener f.eks., at teknologisk transformation vil resultere i, at deres roller bliver mere kreative.

Kommunikation på en arbejdsplads i forandring

Miljøet på vores arbejdspladser kommer også til at undergå en forandring. Næsten halvdelen af respondenterne mente, at arbejdspladsen vil blive mere overvåget og kontrolleret, men at der også vil blive større fleksibilitet, og 38 % af respondenterne tror, at teknologi vil føre til mere fleksibel arbejdstid. Derimod tror kun 19 %, at arbejdet vil blive hårdere og mere krævende, og dette fremhæver en forventet tendens mod en bedre balance mellem arbejde og privatliv. Kommunikation om påvirkningen af denne transformation af arbejdspladsen vil være afgørende. Kun 62 % af medarbejderne mener, at deres organisationer er gode eller rigtig gode til at kommunikere de teknologiske ændringers indflydelse på arbejdspladsen. Dette falder til kun 57 %, når der er tale om kommunikation af ændringer af specifikke jobroller. Endvidere svarer kun 54 % af respondenterne, at deres organisationer er gode eller fremragende til at involvere de berørte medarbejdere i beslutningsprocessen. Dette betyder, at næsten halvdelen af virksomheder ikke kommunikerer hensigtsmæssigt om indflydelsen af vigtige teknologiske ændringer.

Forberedelse er vigtig

Hvis organisationerne ønsker at udnytte teknologisk transformation, skal de enkelte medarbejdere være forberedte. Kun 65 % af respondenterne mener, at deres organisation er god eller fremragende til at uddanne medarbejderne i at anvende teknologi, og kun 47 % mener, at deres organisationer er gode til at uddanne potentielt overflødige medarbejdere. I et miljø, hvor 60 % af europæiske medarbejdere mener, at deres organisationer er gode eller fremragende til at rekruttere nye medarbejdere, afslører vores undersøgelse en mulig fremtid, hvor færdigheder er noget, man anskaffer i stedet for at udvikle dem. På en arbejdsplads, der er under hurtig forandring, kan støtte til medarbejderne, mens de skaffer sig det rette nye talent, i sidste ende vise sig at være en afgørende faktor.

Vil du vide mere?

Den fulde rapport indeholder alle oplysningerne, og du kan hente den her

1 http://www.reuters.com/article/us-davos-meeting-employment-idUSKCN0UW0NV