Ljubljana,
05
Marec
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Podjetja in delavci po vsej Evropi se bodo morali prilagoditi, da bodo lahko opravljali dela v prihodnosti

Kaj bo manjša in bolj tehnološko opremljena delovna sila pomenila za podjetja v prihodnosti

Če bo tehnologija poskrbela za revolucijo v industriji, bodo moč tej revoluciji dajali evropski delavci. Ti delavci bodo tisti, ki bodo to revolucijo udejanjali ter s tem narekovali njen dokončni uspeh. Evropska Komisija je postavila cilj http://eskills-lead.eu/news/single-view/for-europe-a-potential-of-more-than-750000-new-ict-jobs-until-2020.html doseči 750.000 delovnih mest na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij do leta 2020 . Ta delovna sila, ki se bolj osredotoča na IT, bo podprta pri pridobivanju veščin, ki so bile nekdaj omejene na tehnološko usposobljeno elito. Medtem ko se tehnologija nenehno razvija, bo z evolucijo vse bolj postajala del našega vsakodnevnega življenja. Kaj to pomeni za evropsko industrijo?

 

Prednosti za industrijo

Podjetje Epson je opravilo intervjuje s 17 industrijskimi strokovnjaki in anketiralo več kot 7000 zaposlenih v Evropi, da bi raziskalo, kako tehnologija spreminja delovno področje v Evropi. Odkrili smo vizijo prihodnosti, v kateri bo tehnologija prinesla ogromne prednosti za industrijo, poslovanje in naše posamezne delovne vloge. V toku napredka teh tehnoloških sprememb bodo podjetja imela vse večjo potrebo po zaposlenih, ki imajo veščine za uporabo tehnologije in analizo podatkov. Pogledi na to revolucijo so v veliki meri pozitivni. Tretjina vprašanih meni, da bodo splošno gledano njihove vloge postale učinkovitejše zaradi prednosti, ki jih prinaša tehnologija, le nekaj manj pa jih meni, da bodo postali učinkovitejši, natančnejši in bolj analitični. Tudi ustvarjalnost bo cvetela, saj približno petina vprašanih meni, da bo njihova vloga postala vedno bolj ustvarjalna. Kot bi bilo morda mogoče pričakovati, se odzivi razlikujejo glede na panoge, pri čemer v panogah, kot sta proizvodnja in prodaja, menijo, da bi bila izboljšana učinkovitost največja prednost.

 

 

Doba sodelovanja

Tehnologija bo po besedah vprašanih vpeljala novo dobo sodelovanja v podjetjih. Številni vprašani menijo, da bo nova tehnologija podpirala še boljše sodelovanje med lokalnimi in globalnimi zaposlenimi. Po mnenju 71 odstotkov evropskih delavcev bodo sejne sobe prihodnosti v celoti virtualne, pri čemer bodo zaposleni na delovnih mestih po vsem svetu prek tehnologij, kot so razširjena resničnost in holografski projektorji, sodelovali v delovnih skupinah v realnem času. Pomembno je izpostaviti, da medtem ko bo izbira tehnologij, primernih za določen namen, ključnega pomena pri virtualnem sodelovanju, bo pri doseganju uspeha enako pomembno tudi usposabljanje in podpiranje zaposlenih pri uvedbi in uporabi te tehnologije. To bi lahko imelo bistven učinek na zavzetost zaposlenih, zlasti ker 68 odstotkov vprašanih meni, da se bodo ljudje počutili manj vključeni v svoje podjetje, ker bo delovno mesto postajalo vedno bolj oddaljeno, manj osredotočeno na skupinsko delo in bolj neosebno.

 

 

Evolucija, ki jo nadzirate sami

Pri razvijanju delovnih vlog prihodnosti 65 odstotkov vprašanih meni, da njihove organizacije opravljajo dobro oziroma odlično delo pri usposabljanju zaposlenih za uporabo tehnologije. Vendar pa je ob nadaljnjih vprašanjih samo 47 odstotkov vprašanih izjavilo, da so bili dobri pri ponovnem usposabljanju morebitno potencialno presežnih delavcev, 60 odstotkov vprašanih pa je izjavilo, da so bili dobri ali odlični pri pridobivanju novih zaposlenih. Ker se osredotočenost na veščine informacijskih in komunikacijskih tehnologij v poslovanju povečuje, se bodo korporacije temu morale prilagoditi, da bi zagotovile pravo ravnovesje med vključevanjem novih talentov ter razvojem talentov znotraj obstoječe delovne sile. V končni fazi je evolucija proces sprememb po korakih in morda ne bo potekala po enaki poti za vsako podjetje. Konstanta, ki bo vseeno ostala, pa je obveznost korporacij do upravljanja evolucije, da bi zagotovile pozitivne rezultate.

 

 

Želite izvedeti več?

Celotno poročilo z vsemi informacijami lahko https://www.epson.si/resources#resource_filter prenesete tukaj

 

Podjetje Epson je vodilno tehnološko podjetje, katerega cilj je povezovati ljudi, stvari in informacije na kar bolj učinkovit način z rabo natančnih tehnologij. Podjetje ima v pondbi brizgalne tiskalnike, sisteme za digitalni tisk, projektorje 3LCD, pametna očala, različne senzorje in industrijske robote. Epson se osredotoča na inoviranje in preseganje pričakovanj strank, tako na področju tiska, vizualnih komunikacij, nosljivih naprav ter robotike.

Pod okriljem japonske korporacije Seiko Epson Corporation skupina Epson zaposluje več kot 80 tisoč ljudi v 86 podružnicah po svetu, ki skrbijo za razvoj skupnosti, v katerih delujejo ter si prizadeva za kar najbolj trajnostno poslovanje s čim manjšim škodljivim vplivom na okolje.www.global.epson.com

O podjetju Epson Europe

Epson Europe B.V. je podružnica s sedežem v Amsterdamu, ki skrbi za razvoj poslovanja v Evropi, Srednjem Vzhodu, Rusiji in Afriki. Zaposluje 1750 ljudi, v poslovnem letu 2016 pa je ustvarila 1,7 milijarde evrov prihodkov.

http://www.epson.eu

Epsonova okoljska vizija 2050

http://eco.epson.com/