Zagreb,
23
prosinac
2020
|
13:51
Europe/Amsterdam

Kronike globalnog zatopljenja kroz objektiv Olega Maštruka

Ako vam ovih dana nedostaju putovanja, ovog prosinca morate posjetiti putopisnu izložbu na otvorenom pod nazivom Kronike globalnog zatopljenja. Osim što možete uživati u nestvarno lijepim krajolicima Islanda i Grenlanda, možete iz prve ruke vidjeti posljed

Globalno zatopljenje je tema koja je ove godine ustupila medijsku pažnju svjetskoj pandemiji koronavirusa, grabeći svaki dio naših života i mijenjajući našu svakodnevnicu. Ipak, ako uzmemo u obzir ukupni utjecaj koji ove dvije opasnosti imaju na našu budućnost, možemo slobodno reći da iako je globalno zatopljenje sporiji proces, isti vjerojatno ima puno gore posljedice kada je u pitanju budućnost čovječanstva.

Boreći se da globalno zatopljenje ponovno dobije svoju potpuno zasluženu pažnju poznati hrvatski avanturist Oleg Maštruko, vodio nas je ove godine preko dalekog sjevera, bilježeći fotografijom nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, tradicionalne načine života lokalnih ljudi i utjecaj klimatskih promjena na njih, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode. Važnost ove ekspedicije je utoliko veća ako uzmemo u obzir da ove godine klimatolozi najavljuju nikad manji ledeni pokrivač na Arktiku. Klimatski problemi aktualiziraju i pitanja obnovljivih izvora energije, a ovogodišnja pandemija Covida-19 stvorila je dodatne izazove svim oblicima putovanja, ali i bacila novo svjetlo na probleme klimatskih promjena i održivosti svega što radimo na ovom planetu.

„Na licu mjesta vidjeli smo najgoru godinu za led Arktika otkad se pamti! Putopis je bio izuzetno uspješan i rezultirao mnoštvom zanimljivog, lijepog i poučnog materijala, što mi je od početka i bio cilj. Uživo smo vidjeli nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode“, kazao je Oleg Maštruko čija su brojna putovanja redovito završila s izložbom fotografija, a na ovu je posebno ponosan.

Pored svakodnevne pažnje koju je ekspedicija Kronike globalnog zatopljenja dobila na društvenim mrežama tijekom svog trajanja, neke od najzanimljivijih fotografija s ekspedicije su ovog puta i tiskane u velikom formatu zahvaljujući tvrtkama Epson i DIT doo, koristeći Epsonov SureColor SC-S60610 pisač koji uz najnoviju generaciju dvostrukih Epsonovih ispisnih glava PrecisionCore TFP proizvodi ispis vrhunske jasnoće. Na ovom pisaču su za ispis također korištene nove tinte Epson UltraChrome GS3 koje mogu proizvesti široki niz iznimno preciznih boja. Kreiranje izložbe omogućava tako svim zainteresiranima da iskuse sve ljepote sjevernih predjela u vjerodostojnim bojama i kvaliteti prikaza koja višestruko nadmašuje ograničenja na društvenim mrežama. Izložba je, u skladu s epidemiološkim mjerama, postavljena na otvorenom prostoru, točnije na pročelju zgrade na adresi Vukasovićeva 3.

Kompletan putopis se može naći na Facebooku, koji je služio kao glavni kanal komunikacije i gde su materijali dostupni i dalje. Na LinkedInu i na Instagramu se sadržaj može naći upotrebom hashtaga #ultimathule.