Amsterdam,
18
december
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Leerling in de lead: de herwaardering van de projector en het whiteboard

Leerlingen voorbereiden op een toekomst die we niet kennen. Hoe doe je dat? Het onderwijs heeft er een antwoord op geformuleerd, o.a. met de bepaling van Soft Skills als creativiteit, samenwerking en probleemoplossend vermogen. Elke school is op een of andere manier in ontwikkeling om deze soft skills in te bedden in de manier van lesgeven. Er wordt bijvoorbeeld meer in teamverband gewerkt, waarbij leerlingen in groepen aan een vraagstuk werken. Leerlingen zijn eigenaar van hun eigen leerproces en de docent heeft een coachende rol in plaats van dat hij een centraal punt van kennis is. Leerlingen werken bovendien aan realistische vraagstukken werken om zo dicht mogelijk bij ontwikkelingen uit de echte wereld aan te sluiten.

In een examenvak als Onderzoek en Ontwerpen (O&O) is bovenstaande vaak al gesneden koek. Daarom spraken we met Marcel Hoogstoevenbeld, onderwijsinnovator en docent O&O, over dit onderwerp. Marcel gebruikt in zijn lessen de scrummethode, een methode overgenomen uit het bedrijfsleven: “Leerlingen zijn bij mij bezig met het oplossen van problemen uit de echte wereld om projecten zo realistisch mogelijk te maken. Deze projecten vliegen we dus ook aan zoals ze in het bedrijfsleven aangevlogen worden.”

Het nut van scrum op school

Scrum is een methodiek die oorspronkelijk is ontwikkeld om schijnbaar onbeheersbare projecten behapbaar te maken. Marcel: “Steeds meer (internationale) bedrijven omarmen deze methode. Maar ook mijn leerlingen en ikzelf hebben veel aan de resultaten die deze methode biedt.” Wat zijn de voordelen van scrum in het onderwijs?

  • Het helpt leerlingen om een project in een afgesproken tijd af te ronden
  • Het leert je te werken binnen een strakke structuur
  • Het geeft (prettige) samenwerking een boost
  • Het geeft veel ruimte voor (individuele) creativiteit
  • Het maakt het werkproces voor Docent en leerling transparant
  • Het geeft verantwoordelijkheid aan de leerling

Er zijn diverse instanties die scholen helpen om het scrummen te introduceren. Ook de juiste facilitering helpt om maximaal resultaat te behalen.

Het faciliteren van samenwerking en creativiteit: weg met beperkingen!

Iedereen snapt dat digitale middelen niet meer weg te denken zijn binnen het onderwijs. Toch wordt juist de kracht van analoog sterk onderschat. Marcel: “Met de opkomst van projectgestuurd onderwijs en het belang van soft skills is het whiteboard aan een herwaardering toe. Sterker nog, hoe groter het whiteboard des te meer ik er mee kan doen.”

  1. Een groot whiteboardoppervlak maakt een project visueel. Elke les kan beginnen met een stand-up, wat zorgt voor focus en enthousiasme om iets te bereiken. Whiteboards zijn magnetisch, waardoor herbruikbare magneetgeeltjes gebruikt kunnen worden voor statusupdates en user stories. Doordat de volledige wand beschrijfbaar is, is er alle ruimte voor dwarsverbanden en aantekeningen om ‘het grote plaatje te zien’. Het geeft leerlingen overzicht en structuur waardoor het groepswerk transparanter wordt. Dit is meteen ook een groot voordeel voor de docent, die als coach zicht krijgt op het proces en hierin kan bijsturen.
  2. Een groot whiteboardoppervlak bevordert creativiteit: Leerlingen leren brainstormtechnieken zoals mindmapping. Op een beschrijfbare wand krijgt elk individu de ruimte om zijn/haar ideeën in te brengen zonder de beperking van een vel papier of een enkel toetsenbord. Ze krijgen bijna letterlijk de ruimte om groot te denken.

De kracht van analoog in combinatie met digitaal

Om aan de behoeften in het huidige onderwijs te voorzien, is de combinatie tussen analoog en digitaal wenselijk. Marcel: “Het maakt mijn ruimte multi-inzetbaar. We hebben een wand waarop geschreven kan worden, gebrainstormd kan worden en gescrumd kan worden. Diezelfde wand is op hetzelfde moment inzetbaar om digitaal mee te presenteren, om het web te betrekken bij onderwerpen, of om een voorwerp op tafel uit te vergroten als projectie.”

Ambassadeurscholen

Bekijk hieronder het interview met Marcel Hoogstoevenbeld en andere collega’s in het onderwijs.

Wil je zien hoe de kracht van analoog en digitaal er in de praktijk uitziet? Epson en Whiteboardproducent Smit Visual hebben diverse ambassadeurscholen in het land bereid gevonden hun deuren voor je te openen. Informeer hier naar een afspraak op locatie.

download

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com