Amsterdam,
01
juni
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Met Epson reproduceert Re-Art kunstwerken die nauwelijks van het origineel zijn te onderscheiden

Printstudio Re-Art is gespecialiseerd in het afdrukken voor kunstenaars, fotografen, musea en galeries. Re-Art staat internationaal bekend als een innovator op het gebied van fine art printing. Zij onderzoeken en gebruiken de nieuwste toepassingen en printtechnieken, en combineren dat met meer dan 25 jaar ervaring in het maken van traditionele litho’s en kunstfoto’s voor de allerbeste kwaliteit. Re-Art is er dan ook niet voor de onderzetters en sleutelhangers: de studio richt zich op het hoge segment fine art prints, en mag internationale kunstenaars en fotografen tot zijn clientèle rekenen. Directeur Marcel Salome gebruikt uitsluitend printers van Epson waardoor is hij in staat om reproducties van kunstwerken te maken die nauwelijks zijn te onderscheiden van het origineel.

Afdrukken met Epson steken met kop en schouders boven concurrentie uit

Re-Art behoort tot de selecte groep “Certified Studio’s” van de Duitse papierfabrikant Hahnemuhle en daarmee tot de top van de digital fine art printers in de wereld. Fabrikanten testen bij Re-Art regelmatig materialen, papieren of printers om te zien of deze aan de hoge eisen voor kunstdruk voldoen. Bij Re-Art hebben altijd Epson-printers gestaan en dat is niet zonder goede reden. Salome: “Voor ik met het bedrijf begon, heb ik enige tijd met printers van andere merken gewerkt. Deze waren echter vaak instabiel, en leverden niet altijd goede resultaten op. We willen de allerbeste kwaliteit, en toen bijvoorbeeld canvasprinters populair werden, werd het verschil in resultaat met andere merken goed duidelijk. De afdrukken die ik met de Epson-printers maak, steken echt met kop en schouders boven die van de concurrentie uit. De resultaten zijn bovendien constant – vandaar dat we vaste klant zijn bij Epson. Al sinds 2007 zijn we heel tevreden met de Epson Stylus Pro 11880 en de Epson Stylus Pro 9890. Deze printers hebben zich als onze productiebeesten inmiddels ruimschoots bewezen.”

Nauwkeurig instellen van kleurprofielen

Al een kleine tien jaar wordt voornamelijk gebruikgemaakt van de Epson Stylus Pro 11880 en de Epson Stylus Pro 9890. Bij het kiezen van een printer gaat Salome niet over een nacht ijs, vertelt hij. “Het is voor ons niet handig om ieder jaar een nieuwe printer neer te zetten. We maken vaak series en willen onze klanten en opdrachtgevers exemplaren kunnen leveren die onderling niet verschillen. Als we tussentijds van printer wisselen, kunnen we bijvoorbeeld niet iedere keer precies dezelfde kleur garanderen.”

Dat betekent echter niet dat Re-Art ondertussen niet met andere printers experimenteert. “We zijn op dit moment aan het testen met de nieuwe Epson SureColor SC-P20000, de opvolger van de Stylus Pro 11880, en de resultaten zijn erg veelbelovend. Kleurnuanceverschillen met onze andere modellen kunnen we oplossen met de zeer uitgebreide mogelijkheden tot colormanagement. Je kunt kleurprofielen bij Epson zo nauwkeurig instellen als je maar wilt en we gaan dan ook enorm de diepte in. Maar dat vraagt ervaring en natuurlijk ook tijd. Vandaar dat de overstap naar een nieuwer model niet over 1 nacht ijs gaat.”

Veelzijdigheid en kwaliteit van Epson maakt Re-Art Europees bekend

Door het uitstekende resultaat dat Re-Art met de Epson-printers behaalt, weten niet alleen kunstenaars Re-Art te vinden: ook toonaangevende leveranciers slaan graag de handen ineen met het bedrijf. Salome wordt regelmatig gevraagd om materialen te testen om te zien of deze aan de hoge eisen voor kunstdruk voldoen en dat maakt Re-Art tot een echte pionier. Salome: “Neem bijvoorbeeld de giclée-kunstdruk. Deze manier van drukken voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea en kunstverzamelaars worden gesteld. Sommige musea exposeren de giclée-reproductie, in plaats van het eigenlijke kunstwerk. Mede door de veelzijdigheid en kwaliteit van de Epson-printers hebben we deze manier van drukken echt Europese naamsbekendheid kunnen geven.”

Elke kleur kunnen printen met Epson

Zelfs na 25 jaar haalt Salome nog altijd veel voldoening uit het reproduceren van een kunstwerk. “Het is fijn als we fotografen een goed resultaat kunnen leveren, maar die hebben natuurlijk nog geen referentie zoals kunstenaars dat wel hebben: die leggen het origineel er gewoon naast. Zij kunnen elke kleur schilderen die er is, en het geeft een enorme kick om die één-op-één te kunnen afdrukken met de Epson-printers.”