Amsterdam,
18
Október
2017
|
15:38
Europe/Amsterdam

Milyen változásokat hoz a technológia az egyes iparágak életébe?

A negyedik ipari forradalom nem csupán a gyártásra fejti ki hatását, de a szabályozások, az oktatók, a befektetők és a munkavállalók alkalmazkodását is megkívánja

Változó iparágak

A technológiai forradalom nagy mértékben átalakítja a különböző iparágakat. A változás nem lesz egységes. A különbségekre a 2025-ös – és azon túli – munkahelyek vizsgálatakor az Epson legújabb kutatásai rávilágítanak. 17 vezető szakértőt kérdeztünk a technológiaalapú tendenciákról az európai iparágakban, majd több mint 7000 európai üzleti vezetőt és munkatársat kértünk fel arra, hogy gondolják végig ezeket a tendenciákat, és osszák meg észrevételeiket, valamint azt, hogy mit gondolnak, rájuk milyen hatással lesznek ezek a trendek. Amikor ipari forradalomról beszélünk, olyan gépek képe jelenik meg előttünk, amelyek a gyártást átalakítva annak innovációját biztosítják. Az új (negyedik) ipari forradalomtól ugyanezt várjuk. Az európai dolgozók különösen kiemelték az autóipari ágazatot és az ipari gyártást olyan területekként, amelyek várhatóan a legnagyobb hatást érzékelik. De a forradalom nem csupán a gépek forradalma.

Változó előírások

Ez a forradalom talán abban tér el a korábbiaktól, hogy szélesebb környezetben jelenik meg. A modern európai iparágakat egymáshoz kapcsolódó szabályozás vezérli, és ez a szabályozás jelentős hatást fog gyakorolni a jövő átalakulására. Kutatásaink rávilágítanak, hogy az európai alkalmazottak 73 százaléka úgy véli, az új technológiák a kötelezettségekkel és a gyakorlatokkal kapcsolatban több előírást és jogszabályt eredményeznek. Ebben jelentősen eltér a mi modern forradalmunk a korábbiaktól, mivel az olyan iparágak is, mint az egészségügy, alkalmazkodnak egy sokkal következetesebb szabályozáshoz. Ebben az is benne van, hogy a kormányzati szervek a legjelentősebb ágazatspecifikus hatást gyakorolhatják a technológiára.

Ágazati átalakulás

A technológia különböző ágazatokra gyakorolt eltérő hatása az Epson kutatásának központi kérdése. Öt kulcsfontosságú ágazatot vizsgáltunk meg: az egészségügyet, a kiskereskedelmet, a gyártást, az oktatást és az általános vállalati világot. Egyértelmű, hogy annak ellenére, hogy a technológia túlnyomórészt előnyökhöz juttatja ezeket az iparágakat, a hatékony alkalmazás óriási kihívást jelent számukra. Kutatásaink azt mutatták, hogy a kiskereskedelemben a fogyasztók jelentős befolyást gyakorolnak az áruk értékesítésének és előállításának mikéntjére, a 3D nyomtatás pedig helyi, testreszabott termelést hoz létre.  A nagy adathalmazoknak és a hordható technológiának köszönhetően egy olyan világ felé haladunk, ahol a kiskereskedők már nem árucikkeket adnak el, hanem licenceket kínálnak az ügyfelek számára, hogy otthon vagy máshol nyomtassanak. A gyártási iparágban a vásárlási magatartásnak ez a változása jelentős hatással lesz az áruk globális előállításának módjára. Az ágazat frissítő pozitív kilátásokkal rendelkezik a jövőre nézve, annak ellenére, hogy elismerik, hogy a hagyományos gyártási modell teljesen átalakul. Az egészségügyben az adatok szerepe demokratizálja a személyes gondozást. Ez a jelenleg tapasztaltnál sokkal nagyobb mértékben teszi lehetővé a betegek számára a diagnózist és a megelőző gondozást saját otthonukban.  De mint azt korábban említettük, a szabályozási környezetek jelentősen befolyásolhatják ennek sikerességét.

Alkalmazkodás az ágazatokban

Bár az ágazatokban az azonnali hatások különbözhetnek, közös lesz az iparágak pozitív alkalmazkodásának szükségessége. Egy 2016-os uniós jelentés a munka jövőjéről 1 rámutat e változás állandóan folyamatban lévő természetére, de egy olyan szabályozási környezet létfontosságú szükségességére is, amely megérti azt és alkalmazkodik hozzá, egy olyan oktatási keret mellett, amely a jövőben alkalmazható készségek átadására képes. Saját kutatásaink azt mutatják, hogy az oktatásban dolgozók továbbra is optimisták a technológia ágazatukra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Ugyanakkor a finanszírozás, a tanárok képzése és a technológia bevezetése továbbra is akadályozhatja a sikerességet. A várható valóság az, hogy a következő évtized folyamán és a későbbiekben az iparág továbbra is alkalmazkodni és változni fog a folyamatos technológiai innováció eredményeként. Így egy olyan oktatási rendszer kialakítása, amely felkészíti és támogatja a holnap munkaerőjét az egész életen át tartó tanulásra és az alkalmazkodásra, kritikus alapot jelent Európa számára.

Szeretne többet megtudni?

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést

1. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Employment_statistics