28
september
2015
|
10:51
Europe/Amsterdam

Mythe van de papierloze samenleving ontkracht, aangezien meer dan de helft van alle gezinnen in Europa elke week iets afdrukt

Samenvatting
Ondanks de verspreiding van mobiele apparaten heeft 53% van alle gezinnen in Europa nog steeds de behoefte om een of twee keer per week documenten af te drukken. Hierdoor wordt de mythe dat we op weg zijn naar een papierloze maatschappij volledig ontkracht. Zowel de generatie van de ouders als de jongere, tech-afhankelijke generatie regelmatig gebruikmaakt van de printer.

Vanwege wettelijke aspecten en het wantrouwen in de technologie speelt het gedrukte document nog steeds een prominente rol in het hedendaagse gezin

Amsterdam, 28 september 2015 Ondanks de verspreiding van mobiele apparatenheeft 53% van alle gezinnen in Europa nog steeds de behoefte om een of twee keer per week documenten af te drukken. Hierdoor wordt de mythe dat we op weg zijn naar een papierloze maatschappij volledig ontkracht. In de meeste Europese gezinnen vinden we dat zowel de generatie van de ouders als de jongere, tech-afhankelijke generatie regelmatig gebruikmaakt van de printer. Volgens recent onderzoek zijn het vooral documenten zoals belastingaangiften, kentekenregistratieformulieren, legitimatiepapieren, pasfoto´s, huiswerk en officiële brieven voor school of werk die het meest worden afgedrukt in de thuisomgeving.

In oktober vorig jaar waren er voor het eerst in de geschiedenis meer actieve mobiele apparaten ter wereld dan mensen, volgens gegevens van digitale analisten bij GSMA Intelligence. Ondanks dit meldt 40% van de mensen dat ze voor belangrijke documenten – zoals contracten en aankoopbewijzen – gewoonlijk de voorkeur geven aan een gedrukt papieren exemplaar boven een elektronische versie. Dit is volgens Europees onderzoek het geval voor ouders met kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar, uitgevoerd door de toonaangevende onderneming op het gebied van digitale beeldverwerkingstechnologie Epson.

We hebben nog altijd geen volledig vertrouwen in de technologie, volgens de resultaten van het onderzoek. Meer dan tweederde (68%) van de Europese respondenten gaf aan de voorkeur te geven aan gedrukte exemplaren van belangrijke documenten, vanwege het goede oude vertrouwde gevoel dat een papieren versie biedt. Daarnaast meldt 40% van de respondenten dat ze bang zijn dat de technologie hen in de steek laat.

Er zijn ook belangrijke praktische redenen waarom mensen een gedrukte kopie verkiezen boven een elektronische versie. Voor veel belangrijke documenten is een papieren versie nog steeds verplicht. 40% van de Europeanen meldt dat ze vaak documenten afdrukken omdat ze een fysieke kopie van een handtekening nodig hebben, terwijl 35% verwijst naar de vereiste van een papieren versie voor juridische doeleinden. Dit toont enerzijds aan dat vele Europese organisaties nog niet bereid zijn om elektronische documenten te accepteren en verwerken, terwijl het anderzijds het geval is dat er geen elektronische documenten worden gebruikt vanwege bepaalde regionale vereisten van wet- en regelgeving.

Zoals Ward Estoppey Channel Marketing Manager Nederland van Epson zegt: “Gezinsleden delen en versturen duizenden documenten per jaar, van huiswerk voor school tot belastingaangiften, officiële brieven of contractverlengingsformulieren. We kunnen concluderen dat er nog vaak wordt gekozen voor papier in het Europese gezin, ondanks de groeiende adoptie van mobiele apparaten. We hebben nog wel eens het idee dat de technologie ons in de steek kan laten, en daarom willen we beschikken over een papieren kopie voor het geval we in een mobiele blackspot belanden of de batterij het laat afweten. Of we hebben gewoon een papieren versie nodig omdat dit vereist is voor bepaalde belangrijke documenten. De printer zal dan ook zeker een belangrijke rol blijven spelen in de thuisapparatuur van elk gezin.”

Voor gezinnen die regelmatig gebruikmaken van een printer biedt de nieuwe Epson EcoTank-serie enorme besparingen op de lopende afdrukkosten, dankzij de bijgeleverde inktflessen die goed zijn voor duizenden pagina´s, en doorgaans genoeg inkt bevatten voor twee jaar[1].

-Einde-

Bron:
Het onderzoek werd uitgevoerd door OnePoll op een steekproef van 8000 ouders in Europa met kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar.

[1] Twee jaar aan inkt, gebaseerd op gemiddeld maandelijks afdrukvolume van gebruiker (TNS Research, juni 2013)