20
November
2017
|
07:00
Europe/Amsterdam

Najpomembnejša lekcija prihodnosti: motivacija

Za uspešno krmarjenje po sodelovalni učilnici bodo morali biti učenci leta 2025 samoiniciativni.

 

Ker se delovno mesto danes spreminja zelo hitro, se soočamo s stalnim izzivom prilagajanja napredku. Vendar kako lahko v dobi hitrega tehnološkega napredka delavce pripravimo na prihodnost? Tehnologija igra izjemno dominantno vlogo pri našem načinu dela, a hkrati ponuja tudi ogromen potencial na področju načina učenja. V učilnici prihodnosti bodo osebna motivacija in mehke veščine ključnega pomena pri izobraževalnih dosežkih ter hkrati tudi osnovni cilj izobraževalnega sistema.

Sodelovalna učilnica prihodnosti

Nova Epsonova raziskava glede vpliva ključnih tehnologij na izobraževalni sektor je zbrala mnenja 17 vodilnih mislecev s tega področja, njihove hipoteze pa so bile preizkušene pri več kot 7000 evropskih vodjih podjetij in zaposlenih. Na podlagi zbranih mnenj bo učilnica leta 2025 uporabljala nove tehnologije, kot so interaktivni projektorji, razširjena resničnost in 3D-tiskalniki, ter v celoti izkoriščala njihove prednosti. Naša študija na primer razkriva, da 53 odstotkov vprašanih meni, da se bo razširjena resničnost v prihodnosti uporabljala za praktične poizkuse zaradi večje varnosti in nižjih stroškov, pri tem pa specializirani prostori za izvajanje poizkusov ne bodo potrebni. Ta premik bo po pričakovanjih spremenil odnos med učitelji in učenci, pri čemer bodo učitelji prevzeli vlogo izobraževalnih vodičev ali življenjskih trenerjev, učenci pa bodo bolj odgovorni za svoje učenje. 62 odstotkov anketiranih Evropejcev meni, da bo takšen sistem, ki ga podpirajo tehnologije sodelovalnega učenja, ustvaril enake pogoje za učence in omogočal, da se vsak učenec uči na svoj način. Struktura učnih ur se bo po napovedih prav tako spremenila kot posledica tehnologije, saj 67 odstotkov vprašanih meni, da se bodo učilnice spremenile v sodelovalne delavnice.

Motiviranost za meta učenje

Učenci bodo imeli veliko večjo proaktivno vlogo pri doseganju svojih učnih rezultatov. Po mnenju 57 odstotkov vprašanih bo meta učenje, pri katerem so učenci veliko bolj odgovorni za svoje izobraževalne procese, postalo novo vodilo. To podpira 55 odstotkov vprašanih, ki menijo, da bo meta učenje pozitivno vplivalo na izobraževalni sektor kot celoto. Dobra novica je, da le 33 odstotkov vprašanih meni, da bo v naslednjih 10 letih motiviranost učencev predstavljala grožnjo kakovosti izobraževanja. Dejstvo je, da morajo za takšen kulturni premik izobraževalni organi uvesti določen nadzor in ravnovesje. Poudarek mora biti nujno na usposabljanju učencev, da postanejo samoiniciativni in odgovorni za svoj napredek pri učenju, na primer z zagotovitvijo, da je usposabljanje iz mehkih veščin sestavni del učnega procesa. Usposabljaje bodočih delavcev pomeni poudarjanje pomembnosti motivacije danes in zagotavljanje ustreznih pedagoških orodij, s katerimi se bodo prilagajali nenehno spreminjajočemu se svetu.

Želite izvedeti več?

Celotno poročilo z vsemi informacijami lahko prenesete tukaj.