Amsterdam,
21
januari
2020
|
15:00
Europe/Amsterdam

Ook achterin de klas moeten leerlingen de lesstof kunnen zien

Digitale technologie is onmisbaar geworden in het onderwijs. Het is in veel gevallen noodzakelijk om huiswerkopdrachten te kunnen maken en in het klaslokaal heeft het schoolbord plaatsgemaakt voor interactieve digitale displays. Maar er is een probleem: vaak hebben leerlingen die op de achterste rij zitten moeite om de lesstof te lezen, omdat de displays te klein zijn. Eigenlijk zou het eerlijk zijn om deze leerlingen minder schoolgeld te laten betalen, aangezien het min of meer tweederangs plekken zijn. Maar gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Zo is de projector bezig aan een comeback in het onderwijs.

Projectoren hebben de afgelopen jaren een stille revolutie doorgemaakt. Waar projectoren vroeger misschien nog synoniem waren aan veel onderhoud, uitval en hoge gebruikskosten, werken de projectoren van tegenwoordig werken volgens het principe ‘fix & forget’: je installeert ze en je hebt er geen omkijken meer naar. Je hoeft bijvoorbeeld geen lampen meer te verwisselen, omdat de lampen in veel modellen zijn vervangen door lasertechnologie. Je hoeft geen stoffilters meer te vervangen en de projectoren zijn veel minder kwetsbaar dan in de begindagen. Daar komt bij dat moderne onderwijsprojectoren een verwachte levensduur van 20.000 uur hebben, of zelfs 30.000 uur wanneer je ze in eco-modus gebruikt. Gezien het feit dat de gemiddelde brandtijd per schooljaar rond de 1.200 uur ligt, betekent dit dat de projector meer dan zestien jaar mee zal gaan!

Goed zicht voor iedere leerling

Alleen al op dit gebied kunnen projectoren dus concurreren met digitale displays. Maar er is meer: Vergelijken we het beeld van de projector met dat van de gemiddelde display-oplossing, dan zien we ook een aantal opzienbarende verschillen. Waar de grootte van het gemiddelde smartboard tussen de 65 en 85 inch ligt, heb je met een projector de mogelijkheid om een veel groter oppervlak te bestrijken. En dat kan een groot verschil maken voor de leesbaarheid van het beeld. Waar een display van 75 inch (16:9) een oppervlak van 1.55m² heeft, is dat bij een projectie van 100 inch (16:10) al 2.90m². Dit zorgt ervoor dat ook de leerlingen achterin het klaslokaal goed kunnen zien wat er wordt getoond.

Bovendien is het beeld van een projector veel minder vermoeiend voor de ogen. Dit komt niet alleen doordat het beeld groter is en studenten minder moeite hoeven te doen om te kunnen zien wat er staat, maar ook doordat het licht van de projector vanaf de voorkant óp het projectieoppervlak schijnt (gereflecteerd licht) in plaats van dat het licht van achter het beeld komt (backlight), wat voor minder belasting van de ogen zorgt.

Maximaal benutten van de ruimte

Een mooie bijkomstigheid is dat een projector ervoor zorgt dat je de beschikbare ruimte in het klaslokaal veel dynamischer kunt inzetten. Je kunt een projector bijvoorbeeld combineren met een groot whiteboard over de hele achterwand van het lokaal. Je bent dan niet langer gebonden aan de kaders van het traditionele whiteboard en de docent heeft alle ruimte voor dwarsverbanden en aantekeningen om ‘het grote plaatje’ te laten zien. Het geeft leerlingen overzicht en structuur waardoor het groepswerk transparanter wordt. Dit is meteen ook een groot voordeel voor de docent, die als coach zicht krijgt op het proces en hierin kan bijsturen. Met een projector kan op dezelfde wand digitaal gepresenteerd worden en de docent kan de lesstof interessanter maken door theorie te ondersteunen met videomateriaal. Het zorgt voor een directe link tussen digitale leermiddelen en de analoge hulpmiddelen in het onderwijs. Als je de projector uitzet, kun je de ruimte op het whiteboard die voor de projectie werd gebruikt weer benutten voor aantekeningen. Bij een display (tv-scherm) daarentegen, zit je met een groot, onbeschrijfbaar zwart vlak als je hem uitzet.

Leerling centraal

Omdat in het onderwijs de docent en de leerlingen centraal moeten staan, moeten we hen ook de middelen leveren waarmee de leservaring maximaal wordt ondersteund en die voor de hoogste betrokkenheid bij de lesstof zorgt. De lesmethodes die we tegenwoordig gebruiken, leggen zich al rekenschap af van nieuwe inzichten op het gebied van educatie en de nieuwe vereisten die we aan afgestudeerde studenten stellen. De gebruikte technologie loopt logischerwijs meestal enige tijd achter de feiten aan: het gaat immers om aanzienlijke investeringen en onderwijsinstellingen moeten er zeker van kunnen zijn dat een oplossing bewezen, betrouwbaar en effectief is. De nieuwste generatie projectoren in combinatie met een beschrijfbaar oppervlak, zorgen ervoor dat het beste van twee werelden naadloos met elkaar verbonden wordt.

 

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com