Zaventem,
08
mei
2020
|
10:14
Europe/Amsterdam

Oscar van der Linden stond aan de wieg van Epson Nederland

Oscar van der Linden stond samen met zes collega’s aan de wieg van Epson Nederland. In de 21 jaar die sindsdien zijn verstreken, heeft hij zo ongeveer elke functie bekleed en momenteel is hij VI Sales Manager Business Products voor de Benelux en officieel Branche Office Manager voor Nederland. Als je hem vraagt of hij het nog leuk vindt om bij Epson te werken na al die tijd, zegt hij: “Absoluut, anders zat ik hier niet! Epson is een groot bedrijf dat veel ruimte biedt om je te ontplooien als je over de juiste ondernemersmentaliteit beschikt. En dat doe ik nog steeds met veel plezier.”

Welke trends zie jij in jouw sector?

In de onderwijssector hebben we de laatste jaren een verschuiving gezien van projectoren naar al dan niet interactieve displays. Scholen volgen vaak het voorbeeld van anderen en daarom koos men de afgelopen jaren vooral voor displays. Maar ik merk dat als we het over de voordelen van een hybride oplossing hebben - dus een interactieve laserprojector met een lange levensduur, die groot kan projecteren in combinatie met een groot beschrijfbaar whiteboard - dat scholen snel overtuigd zijn van de voordelen. Docenten willen nog altijd graag kunnen schrijven met een krijtje of een stift, als aanvulling op de digitale presentatie. Dan is een hybride oplossing, ofwel ‘digiloog’ zoals we dat noemen, natuurlijk ideaal. Je hebt de voordelen van digitaal, zonder dat je de voordelen van analoog schrijven hoeft te missen. Er is dan ook niet veel nodig om de latente behoefte onder docenten om te buigen naar een praktische behoefte aan zo’n hybride oplossing.”

Hoe verwacht je dat de markt zich de komende tijd gaat ontwikkelen? 

Zowel op het gebied van print als op het gebied van projectie zien we een voorzichtige verschuiving naar duurzaamheid. Maar wat met name opvalt is het werken en lesgeven op afstand. Het feit dat we dit jaar tijdens de coronacrisis bijna allemaal vanuit huis moesten werken, is een enorme katalysator voor samenwerkingstechnologie. Ik verwacht dat deze ontwikkeling ook in de toekomst door zal zetten. We zijn nu immers aan de technologie gewend en gezien de drukte op de Nederlandse wegen verwacht ik dat meer dingen op afstand blijven gebeuren. De bandbreedte is er en zal nog verder worden vergroot met de komst van 5G, dus aan alle voorwaarden is voldaan. En dit past natuurlijk ook goed in de groeiende behoefte aan duurzaamheid: hoe minder we hoeven te reizen, hoe minder CO2-uitstoot. Onze projectoren, die veelal TCO-gecertificeerd zijn, kunnen deze behoefte aan samenwerken op afstand en duurzaamheid perfect ondersteunen.

Op het gebied van zakelijk printen zal de overgang van laser naar inkjet steeds belangrijker worden. Onze inkjetprinters verbruiken tot 95% minder energie dan vergelijkbare laserprinters. En door het beperkte aantal vervangingsonderdelen produceert een inkjetprinter veel minder afval, waardoor de milieubelasting wordt beperkt.”

Met welke vragen zitten jouw klanten?

Resellers willen natuurlijk hun marge zekerstellen en daarnaast zijn ze op zoek naar ‘Ease Of Doing Business’ - dus producten die je ophangt of installeert en waar je vervolgens geen omkijken meer naar hebt. Zoals bijvoorbeeld onze nieuwe laserprojectoren, die bijna geen onderhoud meer nodig hebben. Resellers zouden zichzelf eigenlijk met onze maatwerkoplossing moeten willen differentiëren ten opzichte van de concullega’s. Sommigen kunnen dat en anderen hebben daar moeite mee. Dat heeft te maken met zien waar de markt feitelijk behoefte aan heeft. Als je weet wat er speelt, dan zie je direct positieve gevolgen voor de business. Ik pleit voor ‘resultancy’ in plaats van consultancy. Waar je bij consultancy advies uitbrengt en vervolgens zonder verder om te kijken een factuur stuurt, gaat het bij resultancy om het resultaat wat het oplevert voor je klant. Dan zie je echt een conversie van je advies: tastbaar resultaat levert tevreden gebruikers op. Onze ‘digiloge’ propositie voor het onderwijs en het bedrijfsleven is daar een goed voorbeeld van. We hebben in de Benelux inmiddels bijna 20 ambassadeursscholen, die begonnen met één klaslokaal met onze oplossing. Wat je ziet is dat ze bijna allemaal steeds meer klaslokalen gaan uitrusten met projectoren en whiteboards: het levert simpelweg het beste resultaat op bij het lesgeven. Ook bij bedrijven bestaat een latente behoefte aan tools waarmee je met een groep mensen eenvoudig een brainstorm of scrumsessie kunt organiseren en vervolgens het resultaat groot kunt presenteren. Eventueel op afstand, ondersteund met collaboration-software als MS Teams en Zoom. Daarover zeer binnenkort meer…"

Boilerplate

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Over Epson Europe

Epson Europe B.V., gevestigd in Amsterdam, is het regionale hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Afrika. Met een personeelsbestand van 1.968 werknemers behaalde Epson Europe in het boekjaar 2017 een omzet van 1,7 miljard euro. epson.eu

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com