26
oktober
2015
|
15:46
Europe/Amsterdam

Papierloze kantoren? Voorlopig nog even niet.

Samenvatting
Al jaren wordt er voorspeld dat papierloze kantoren de oplossing zijn. In de praktijk blijkt dat dit nog lang niet het geval is. Het aantal papierloze kantoren is nog minimaal. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander 9 pagina’s per dag print. Voor veel bedrijven is het dan ook de vraag wat de beste oplossing is om de impact van het papier en printverbruik zo laag mogelijk te houden.

Al vele jaren wordt er voorspeld dat papierloze kantoren de oplossing zijn. In de praktijk blijkt echter dat dit nog lang niet het geval is. Het aantal papierloze kantoren is nog minimaal. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander negen pagina’s per dag print. Voor veel bedrijven is het dan ook de vraag wat de beste oplossing is om de impact van het papier en printverbruik zo laag mogelijk te houden.

Auteur: Nick van Moerkerk, oprichter van MVO Consultants

De afgelopen jaren zijn er een aantal mooie initiatieven ontwikkeld. Deze initiatieven reduceren niet alleen de hoeveelheid papier (denk aan de vele ‘cloud’ diensten), maar zorgen ook voor verlaging van de CO2– en milieu impact van het papier, de printer en de inkt. Met de inzet van de juiste middelen hoeft een printer op uw kantoor geen grote impact te hebben op het milieu. Helemaal niet als we het vergelijken met de enorme uitstoot van de datacenters.

Van tuin tot papier

Wat nou als de impact van het papierverbruik niet slecht, maar juist goed is voor de omgeving, het milieu en uw organisatie? Papier van Olifantsgras is hier een mooi voorbeeld van. Olifantsgras is een snelgroeiend gewas dat vier keer zoveel CO2 opneemt dan een bomenbos. Omdat we in Nederland (mede door de crisis) veel braakliggende terreinen hebben kan het Olifantsgras hier verbouwd worden. Maar mocht u zelf nog een stuk terrein over hebben dan is dat daar natuurlijk ook mogelijk. Papier uit eigen tuin, wat wilt u nog meer?

NNRGY corps maakt het mogelijk om het Olifantsgras te verwerken tot papier. Met dit papier heeft u een milieuvriendelijk alternatief in huis.

Een ander mooi initiatief met betrekking tot het gebruik van papier is het papier van PaperWise. Dit papier wordt gemaakt van landbouwafval. De bladeren en stengels die overblijven van de oogst worden door PaperWise verwerkt tot papier en karton. De verwerking vind daarbij plaats in fabrieken in India en Colombia. PaperWise steekt daarbij veel tijd en geld in scholing en gezondheidszorg.

De combinatie met een ‘groene’ printer

De impact van het papierverbruik kan dus eenvoudig worden gereduceerd. Voor de inkt en de printer zijn er gelukkig ook goede alternatieven. Wist u dat inkt tegenwoordig niet meer alleen in cartridges wordt verkocht maar ook in zakken die gewoon in de prullenbak kunnen?

Dit is een nieuw initiatief van Epson. Met de inktzakken wordt het mogelijk om in één keer 75.000 pagina’s te printen en daarna gooit u de zakken gewoon in de prullenbak in plaats van een extra afval stroom voor het chemisch afval. Een gewone laser printer verbruikt voor hetzelfde aantal pagina’s 52 cartridges.Wat overeenkomt met 81,8 KG afval, met de Epson printer is dit maar 4,2 KG wat een reductie is van 94,91%.

Onderzoeken geven aan dat de speciale ‘RIPS’ printers met de inktzakken ca. 95% minder CO2 verbruiken in vergelijking met de laser printers. Daarnaast wordt er ook nog eens 82% gereduceerd op het elektriciteitsverbruik ten opzichte van de huidige kleuren laser printers.

Dit zijn indrukwekkende cijfers waarmee aangetoond wordt dat er ook in de ontwikkeling van de printers enorm veel winst te behalen is voor uw organisatie.

Groen en besparen

Dat de winst die u kunt behalen op het gebied van 'groen' printen, komt mooi terug in het 'PRINT365' concept. In dit concept wordt de ondernemer volledig ontzorgd op het gebied van printing. U krijgt volledig (online) inzicht in uw printerpark, automatische supply leveringen, on-site service en in meeste gevallen een kostenbesparing t.o.v. van uw huidige printkosten.

MVO Beleid

Veel bedrijven denken er niet over na maar ook voor de invulling van uw MVO beleid of het vaststellen van uw doelen voor de CO2-Prestatieladder is de juiste papier en printer keuze een mooie reductie mogelijkheid. In het kader van de bewustwording van uw medewerkers kan de keuze van een milieuvriendelijke papiersoort en printer ook bijdragen. De negen pagina’s die u werknemers printen zorgen zo voor een stimulans voor uw MVO beleid!

Dit artikel is geschreven door Nick van Moerkerk, oprichter van MVO Consultants.