Belgrade,
20
Februar
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Prednosti inkdžeta potiskuju laser kao prvi izbor tehnologije za štampanje, pokazuju nova istraživanja

Zablude o laserskoj tehnologiji štampanja još uvek preovladavaju Evropom, ali očekivanja vezana za očuvanje životne sredine, troškove i učinak i dalje rastu, što donosi nove mogućnosti za inkdžet

Samo nekoliko meseci nakon što je kompanija Epson objavila da će neprekidno povećavati ulaganja u tehnologiju inkdžet štampanja za preduzeća, istraživanja pokazuju da je 74% rukovodilaca i uticajnih osoba u evropskim preduzećima izabralo inkdžet nakon što su se upoznali sa činjenicama o opcijama za tehnologije štampanja u njihovim preduzećima .

Ovo istraživanje, koje su na mreži sprovele kompanije Epson Europe i Coleman Parkes, prikupilo je informacije od preko 8000 stručnjaka u 21 evropskoj zemlji, uključujući i [naziv lokalnog tržišta]. Na osnovu činjenica koje su potvrđene iz nezavisnih izvora, a tiču se učinka poslovnih inkdžet štampača u odnosu na laserske tehnologije, od ispitanika se tražilo da odgovore sa „tačno“ ili „netačno“ na niz pitanja kako bi se proverilo njihovo znanje. Rezultati su bili iznenađujući: pokazali su da još uvek postoje neke stare zablude o tome koja tehnologija ima bolji učinak, posebno u pogledu otpada i produktivnosti.   Zapravo, samo je 7% ispitanika znalo da poslovni inkdžet štampači imaju bolji učinak u svih pet testiranih oblasti: otpad, produktivnost, brzina, CO2 i potrošnja energije.

Kada se pogledaju rezultati prema regionima, dobijaju se zanimljiva poređenja između većih tržišta u Evropi. Ako se fokusiramo na sledeće zemlje: [lista zemalja koje su obuhvaćene regionom], odgovori pokazuju da bi uprkos zabludama vezanim za inkdžet, velika većina (X%) [% ispitanika koji su izabrali inkdžet u celom regionu] izabrala poslovne inkdžet štampače nakon što im se pokaže realno stanje vezano za opcije štampanja koje imaju.

Većina ispitanika (62%) je netačno mislila da laserski štampač proizvodi manje CO2, a 56% je bilo u zabludi da proizvodi manje otpada od inkdžet štampača. Nadalje, 69% ispitanika je netačno odgovorilo da laserski štampač ima veću produktivnost usled kraćeg vremena za održavanje i neophodnu obustavu rada. Epson, kao kompanija koja ima dugu tradiciju uvođenja inovacija u štampanje, želi da bolje upozna ljude sa prednostima poslovnih inkdžet štampača, jer ova tehnologija štampanja ne samo da doprinosi krajnjem učinku kompanije, već i smanjuje uticaj na životnu sredinu.​

Tvrtko Ljubić, menadžer za biznis proizvode u Epson Balkans kaže: „Laserski štampači su dugo bili dominantna tehnologija u kancelarijskom štampanju, ali korisnici traže bolje i brže rezultate uz niže troškove i uštedu energije. Zaključili smo da je jedini način da ispunimo ova očekivanja, zapravo, da unapredimo inkdžet tehnologiju koju smo prvobitno razvili za industrijsko štampanje – okruženje u kom su produktivnost i kvalitet najbitniji.”

„Ovaj razvoj tehnologije je doneo poslovne inkdžet proizvode koji imaju brzinu i do 100 stranica u minuti, uz male troškove po stranici, kao i do 99% manje otpada i do 96% manju potrošnju energije kada se uporede sa laserskim štampačima. Pored toga, zahtevi za održavanje i popravke su do 98% manji u poređenju sa laserskim proizvodima 1 .

1 Prema testovima koje je sproveo BLI, tokom dva meseca, sve do februara 2017. godine, u poređenju sa izabranim konkurentskim uređajima, po zahtevu kompanije Epson

„Inkdžet polako osvaja tržište štampača. Prema kompaniji IDC, koja se bavi analizom tržišta, očekuje se da će inkdžet porasti za 10,2% (CAGR) u Zapadnoj Evropi do 2020. godine 2 . Ali zablude su i dalje prisutne, pa smo odlučili da iznesemo opcije tehnologija za štampanje na tržište kako bismo u praksi pokazali kakav je odnos inkdžet i laserskih tehnologija i kakav uticaj ima izbor svakog pojedinca kada se radi o tehnologiji za štampanje.“

2 IDC, Udeo na tržištu poslovnih inkdžet štampača u Zapadnoj Evropi, 2015.

U trenutku kada standardi na radnom mestu za korporativnu društvenu odgovornost (uključujući ekološke i društvene aspekte) postaju sve važniji širom Evrope, odluka kompanije Epson da istakne inkdžet je podržana činjenicom da je većina ispitanih Evropljana (74%) odabrala poslovni inkdžet nakon što im je predstavljena realna slika o opcijama tehnologija za štampanje.

Prednosti poslovne inkdžet tehnologije su posebno bitne za velike kompanije koje će sve više morati da ispunjavaju standarde za nefinansijsko izveštavanje na godišnjoj osnovi, kako u EU, tako i u drugim regionima. Trenutne nacionalne smernice često nisu dovoljne da bi se ispunio scenario od dva stepena određen Sporazumom u Parizu. Da bi se ispunili međunarodni ciljevi, neophodno je da, pre svega, poslovna zajednica pokaže da ispunjava zahteve globalnih standarda, kao što su ciljevi održivog razvoja. Kompanija Epson je uložila 585 miliona EUR u proizvodna postrojenja širom Japana i drugih tržišta, a 185 miliona EUR od toga je posvećeno razvijanju PrecisionCore tehnologije – inovacije koja je donela revoluciju u oblast poslovnih inkdžet štampača.

O istraživanju

Kompanija Epson je sprovela istraživanje na mreži putem društvenih medija, medija na mreži i direktne e-pošte u 21 evropskoj zemlji (Finska, Poljska, Mađarska, Norveška, Rumunija, Švedska, Srbija, Republika Češka, Slovenija, Holandija, Grčka, Danska, Hrvatska, Slovačka, Belgija, UK, Francuska, Španija, Italija, Portugal i Nemačka) između septembra i novembra 2017. godine, u kojem je prikupljeno 6326 odgovora. Cilj je bio da se testira poznavanje ispitanika o prednostima laserske u odnosu na inkdžet tehnologiju štampanja, kao i da se pokaže šta bi ljudi izabrali kada im se predoče činjenice. Dopunsko istraživanje je na mreži sprovela kompanija Coleman Parkes Research u ime kompanije Epson u novembru 2017. Rezultati obuhvataju povratne informacije od 1818 stručnjaka i organizacija širom Evrope.

O kompaniji Epson

Kompanija Epson je globalni lider u tehnologiji i predana je povezivanju ljudi, stvari i informacija koristeći svoju originalnu, efikasnu, kompaktnu i preciznu tehnologiju. Uz paletu koja obuhvata sve od inkdžet štampača i digitalnih sistema za štampanje do 3LCD projektora, pametnih naočara, sistema senzora i industrijskih robota, ova kompanija je fokusirana na pokretanje inovacija i premašivanje očekivanja klijenata na poljima inkdžet štampača, vizuelnih komunikacija, nosivih uređaja i robotike.

Epson grupu predvodi korporacija Seiko Epson sa sedištem u Japanu i nju sačinjava preko 80.000 zaposlenih u 86 kompanija širom sveta. Ova grupa se ponosi svojim doprinosima zajednicama u kojima posluje i neprestanim naporima da smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

www.global.epson.com

O kompaniji Epson Europe

Kompanija Epson Europe B.V., koja se nalazi u Amsterdamu, predstavlja regionalno sedište Grupe za Evropu, Bliski Istok, Rusiju i Afriku. Kompanija Epson Europe ima 1750 zaposlenih, a u fiskalnoj 2016. godini je ostvarila prodaju u vrednosti od 1,7 milijardi evra.

http://www.epson.eu

Ekološka vizija 2050. 

http://eco.epson.com/