Ljubljana,
19
Februar
2020
|
12:40
Europe/Amsterdam

Preprosto zamenjava, ki pomaga direktorjem IT zmanjšati ogljični odtis v trgovinah

Novi podatki kažejo, kako lahko poslovna brizgalna tehnologija preoblikuje panogo trgovine, olajša pritiske na družbeno odgovornost in omogoči prerazporeditev virov.

Novi podatki poudarjajo, kako lahko preprosta zamenjava ene vrste tiskalniške tehnologije na sodobno alternativo sprosti neprecenljive vire v trgovski panogi. Epsonovi poslovni brizgalni tiskalniki lahko evropskim trgovcem vsako leto prihranijo 246 milijonov kwh električne energije in zmanjšajo stroške za 29 milijonov evrov, znižajo izpuste CO2 za 87 milijonov kilogramov ter pomenljivo zmanjšajo odpadke, povezane s tiskanjem.

Trgovina je zahtevno področje, ko gre za zmanjšanje emisij ogljika, mnogi trgovci že uvajajo nove pobude za reševanje tega izziva. Po podatkih IDC so Epsonovi brizgalni tiskalniki v zadnjih štirih letih dosegli 56-odstotno povečanje tržnega deleža, Epson pa je z 29-odstotnim celotnim tržnim deležem vodilni v zahodni Evropi.1

Če se bo ta rast nadaljevala, bi lahko potencialno zmanjšanje izpustov CO2 v evropski trgovini ustvarilo ogromne prihranke. Če bi vsa evropska maloprodajna podjetja prešla na Epsonove poslovne brizgalne tiskalnike, bi bil ogljični odtis na letni ravni enakovreden odstranitvi skoraj 20 tisoč dostavnih vozil.Poleg tega je možno letno znižanje stroškov v višini 29 milijonov evrov - prihranek, ki ga je mogoče ponovno vložiti za podporo drugih poslovnih področij in potreb. Ti prepričljivi prihranki zdaj vodijo k večji uporabi tehnologije. 

Phil Sargeant iz podjetja raziskovalnega podjetja IDC pravi: "V zadnjih letih smo opazili porast prodaje poslovnih brizgalnih tiskalnikov pri proizvajalcih, kot sta Epson in HP, v manjši meri pa tudi pri družbah Canon in Brother. Brizgalni tiskalniki na leto pridobijo skoraj dodatna dva odstotka tržnega deleža. Brizgalniki so dobra izbira. Danes je vsaka tretja tiskalniška naprava, ki se prodaja v pisarniškem segmentu, že poslovni brizgalni tiskalnik. Na nekaterih trgih v Evropi pa je njihova penetracija že dosegla 40%."

Vendar še vedno obstaja veliko možnosti, da številne organizacije izkoristijo prehod na brizgalne tiskalnike. Po mnenju direktorjev IT, ki jih je v nedavni raziskavi izprašal Epson, so ti med tremi ključnimi poslovnimi pritiski v zadnjih dveh letih navedli potrebo po vlaganju v novo tehnologijo (58 odstotkov), zmanjševanje stroškov (51 odstotkov) in vlaganje v nove talente (42 odstotkov).Medtem pa jih je 38 odstotkov izjavilo, da so pod velikim pritiskom glede izboljšanja uspešnosti na področju družbene odgovornosti, pri čemer pa stroge proračunske omejitve kar 37 odstotkov anketiranih ovirajo pri tem, saj niso mogli zaposliti novega osebja.

Napredne inovacije, dosežene v zadnjem desetletju, pomenijo, da prehod s podedovane laserske tehnologije na Epsonove poslovne brizgalnike dokazano prihrani denar in zmanjša škodljiv vpliv na okolje, omogoča pa tudi osredotočanje na pomembnejša področja poslovanja ali delovanja, pravi Darren Phelps, podpredsednik v Epson Europe, in dodaja: »Že majhna sprememba opreme, ki jo pogosto spregledamo, lahko prinese znatne ekološke in gospodarske rezultate. Spoznajte prednosti, ki jih omogoča naša tehnologija tiskanja brez segrevanja črnila."

"V podjetjih se naše inovacije uporabljajo za zmanjšanje vpliva na okolje, izboljšanje izkušenj s strankami, spodbujanje prodaje in omogočanje novih, pametnejših načinov dela."

 

[1] Metodologija, ki jo je preveril TÜV Rheinland, temelji na t. i. tipični porabi energije, kot je opredeljena v postopku preskusa Energy Star in predstavljena v kWh na leto. Modeli so bili izbrani glede na poročilo IDC HCP 2019 Q2 (podatki 2015 Q1 do 2018 Q4) in namestitve tiskalnikov v podjetjih 22 evropskih držav v letu 2018 (IDC-jevo poročilo "Installed Base by Vertical, 2019Q2").
[1] Vir: IDC Quarterly Hardcopy Peripherals Tracker – Final Historical 2019 Q2 (primerjava temelji na podatkih iz poročil za obdobji 2014/215 in 2018/2019 glede na skupni letni seštevek).
[1] Podatki o enakovrednosti so vzeti iz naslednjih virov http://www.commercialfleet.org/tools/van/co2-emissions/ford in https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/CE_Delft_4L06_Van_use_in_Europe_def.pdf 
[1] Coleman Parkes, 2018, po naročilu Epson Europe. Raziskava je bila izvedena v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in Španiji novembra 2018, anketirala pa je 1.000 odločevalcev glede tiskanja v podjetjih in 1.000 uporabnikov tiskalniških naprav.