Amsterdam,
05
maart
2018
|
11:07
Europe/Amsterdam

Profotonet levert de mooiste foto-afdrukken met printers van Epson

Al sinds de jaren ’70 levert Profotonet uit Capelle aan de IJssel alles dat met fotografie te maken heeft. Door de opkomst van digitale camera’s kwam halverwege vorig decennium echter de klad in het ontwikkelen van film en afdrukken. Daarom besloot het team van Profotonet zich te specialiseren in digitale afdrukken. Directeur Richard Berlijn vertelt over deze ommezwaai en hoe de printers van Epson zijn mensen in staat stellen de best mogelijke afdrukkwaliteit te leveren.

Profotonet richtte zich traditioneel op de beroepsfotograaf, maar met de opkomst van digitale fotografie kwam daar verandering in. Digitale camera’s hoeven niet duur te zijn om toch een goede foto te maken; bovendien zorgt de aard van digitale fotografie ervoor dat hobbyisten eindeloos kunnen experimenteren. Berlijn: “Binnen zeer korte tijd was de groep hobbyfotografen veel groter dan de groep beroepsfotografen. Die wilden we daarom maar al te graag diensten gaan verlenen.” Sinds 2005 stelt Profotonet klanten daarom in staat om foto’s digitaal in te leveren, waarna het bedrijf ze in de best mogelijke kwaliteit voor hen afdrukt.

Nu is dat soort dienstverlening zeker tegenwoordig niet uniek meer, maar Profotonet was in staat om tegen een aantrekkelijk tarief veel betere kwaliteit dan concurrerende bedrijven te bereiken. In eerste instantie beperkte het bedrijf zich daarbij tot gewone fotoafdrukken, die fotochemisch – dus met belichting zoals vroeger in de donkere kamer – werden ontwikkeld, maar naarmate er meer klanten bij kwamen, gingen ook de wensen steeds verder uiteenlopen. Toen er ook vraag ontstond naar fotoafdrukken op canvas, besloot Berlijn grootformaatprinters van Epson aan te schaffen. “De keuze voor Epson was snel gemaakt”, vertelt Berlijn. “Zij liepen in 2006 al echt voorop in de fotomarkt, waar andere printermerken zich vooral op de ontwerpindustrie richtten.

Sneller en in meer tinten

Ruim 10 jaar later heeft Profotonet wederom gekozen voor Epson, in de vorm van twee Epson SureColor SC-P20000 printers om nog sneller canvasafdrukken en andere fine art-prints te kunnen maken. Hoewel Profotonet voornamelijk op fotografisch papier afdrukt – naar Berlijns schatting een miljoen afdrukken per maand – wordt de vraag naar afdrukken op canvas en fine art-prints ook steeds groter. De vorige printers hadden nog niet de snelheid om klanten zo snel te kunnen helpen als Profotonet zou willen, maar met de SC-P20000’s behoort dat probleem tot het verleden.

Een ander groot voordeel van de printers is de vierde grijstintcartridge, aldus Berlijn: “Daardoor kunnen we veel beter in zwartwit printen. Voorheen konden we met drie tinten niet goed een verloop van zwart naar wit printen zonder er geel en magenta bij te mengen. Met deze vierde grijstint wordt de toonschaal in één klap veel groter. Dat komt ons goed van pas, want met name de zwartwitafdrukken zijn steeds meer in trek."

Kop en schouders

Profotonet koos tien jaar geleden voor Epson omdat die precies konden leveren wat Berlijn en zijn team zich ten doel hadden gesteld. “Voor het resultaat dat wij willen bereiken zijn watergedragen inkten beter dan solvent en ecosolvent”, zegt Berlijn. “Als je klanten hoogwaardige afdrukken wil bieden, moet je zorgen dat je over goede apparatuur beschikt. De heren Bol van de firma Arca hebben ons altijd goed geadviseerd in de keuze van apparatuur en materialen en staan ook altijd klaar voor eventuele technische support. Profotonet is Epson daarom ook al sinds het begin trouw gebleven. We vinden nog steeds dat Epson-printers, voor wat wij willen bereiken, met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken.

 - einde -

 

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com