Budapest,
20
Március
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Technológia és a megújuló munkahelyek: mit jelent a „boldogság” a HR és az IT szempontjából?

A munkahelyi környezetünk fejlődésével párhuzamosan megváltozik az is, amit a kiegyensúlyozott és teljes életről gondolunk.

Annak ellenére, hogy a munkáltatók sokszor ejtenek szót az optimális munkaidő-egyensúly eléréséről, a tények azt mutatják, hogy a legboldogabb alkalmazottak már maguk mögött hagyták a két szerep szétválasztását, ehelyett ezek összeegyeztetésének megfelelő módjára fókuszálnak.

A mobiltechnológia fejlődésével megváltoznak a munkavégzés keretei, ezzel a kikapcsolás fogalma is lényegesen nehezebben kivitelezhetővé vált. Mivel a munkánk új, globális kapcsolatokat igényel, időzónákat fed le, eltolódnak a munkaórák, alkalmazkodnunk kell, vagyis ott és akkor kell munkát végeznünk, amikor és ahol lehet. Ahelyett, hogy megpróbálnánk (sokszor sikertelenül) elkülöníteni és egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletet, egy másik irány új lehetőségeket nyitott, hogy ezen kettő békében meglehessen egymás mellett. Az együttműködés technológiája az egyik sarokköve a változás sikeres megvalósításának. Ez az új hozzáállás segíti elő, hogyha a munkavállalók hajlandók a saját idejüket a munkavégzéshez igazítani - és a legújabb kutatások szerint gyakran azok - akkor a munkaadók ezt felismerjék és honorálják.

Az embereket nem zavarja a túlóra, ha munkaidőben elvégezhetik privát ügyeiket is

Egy EMEA-régióban végzett friss kutatás szerint a válaszadók 87%-a egyetértett azzal, hogy a teljes munkaidős irodai munkavégzés nem ideális az egyensúly kialakításának szempontjából, továbbá a válaszadók 43%-a elismerte, hogy nem áll rendelkezésükre elég idő a napi munkavégzéshez. Átlagosan a munkavállalók heti hat túlórát vállalnak. Azonban több, mint a harmaduk (34%) valamilyen napközbeni, magánéleti elintéznivaló kompenzálásaképp teszi ezt. A válaszadók 86%-a arra jutott, hogy általánosságban szereti a munkahelyét és az ottani feladatokat.

A modern munkahelyi környezetben hasznosítható sikeres HR stratégiák kulcsa a szerepek összeegyeztetésében és a munkavállalók elköteleződésének megismerésében rejlik. A munka integrációjának összeegyeztetése messziről sem egyszerű feladat, a munkaadó és a munkavállaló részéről is rugalmasságot igényel, amelyből végül mindkét fél profitálhat.

Jelentős változások a munka világában

A fiatal ezredfordulósok napjainkban kezdenek dolgozni, megértik az elvárásokat és bizonyos mértékben az új normákat, amelyek szerint a sürgős e-mailek kezelése, a határidők betartása és az ügyfél igényeinek kielégítése érdekében a munkavállalóknak elérhetőknek kell lenniük a hagyományos munkaórákon kívül is.1

„Drasztikus változások fognak bekövetkezni a dolgozói szokásokban, nemcsak abban, ahogy a fizikai térre – amelyben dolgozunk – tekintünk, hanem abban is, ahogy a munkahelyen létezünk” - véli Mariano Corso, a Partners for Innovation tudományos munkatársa.

Bíztató, hogy a túlórák növekedése ellenére – az EMEA-régióban dolgozó munkavállalók átlagosan egy órát túlóráznak, amelynek 34%-a fizetetlen – a munkavállalók 82%-a általánosságban elégedett a privát élet és a munka egyensúlyával. Úgy tűnik az átfogó kép eléréséhez sokak számára a rugalmasság a kulcs, vagyis, ha munkaidőben lehetőség nyílik a privát ügyek intézésére is, akkor az esti plusz munkaóra nem ad okot az aggodalomra.2 Lehet ez húsz perc, amit internetezéssel tölt, időpontegyeztetés a fodrásszal, ügyintézés a bankban, vagy egy hosszabb baráti ebéd - ezek a szünetek, vagy magánéleti átmenetek nem csak boldogabbá tesznek minket, de produktívabbá is teszik a munkánkat.

Technológiával a rugalmasság megteremtéséért

Azonban az igazi rugalmasság nem kizárólag idő függvénye, hanem az elhelyezkedésé is. A távoli munkavégzés engedélyezése hihetetlenül vonzó juttatás a munkavállalók számára és az egyik, technológiának köszönhető előny, amely minden szinten forradalmasíthatja a jelenlegi dolgozói szokásokat –  a vezetésben, a vásárlókkal való kommunikációban és a munkavállalók közötti együttműködés során. Lehet szó mindenki által ismert egyszerű eszközökről, mint a projektorok és a nyomtatók, vagy újabb, formabontó eszközökről, mint az AR (kiterjesztett valóság) - megkönnyítik a szerepünket, fokozzák az együttműködés és az interakció sikerességét, továbbá lehetővé teszik az emberek számára a zökkenőmentes munkavégzést eltérő földrajzi helyeken és terekben. Jelenleg az irodák 26%-a támogatja az otthoni munkavégzést, míg az emberek 82%-a dolgozik otthonról legalább az ideje egy részében. Úgy tűnik, hogy a távoli munkavégzés sokak számára előnyös lenne, különösen az idősebb munkavállalók, kisgyerekes anyák és fogyatékkal élők számára. Nekik kiemelten fontos, hogy saját igényeikhez igazíthassák a feladatokat, hogy akár korábban elkezdhessék, vagy tovább végezhessék a munkát, esetleg megszakításokkal tudhassák le feladataikat. 

Nem mondhatjuk, hogy a rugalmas munkahely létrehozása, megvalósítása könnyű lenne, a változtatás elsőre nehéz lehet: a vezetőség felkészítése, az új munkamódszerek és időbeosztások betartatása a lehetséges buktatók elkerülésének kulcsa. Egy februári ENSZ jelentés rávilágít a nehézségekre, bemutatja a rugalmas és a távoli munkavégzés lehetséges negatív oldalait is, amely eredményeként az emberek többet dolgoznak fokozott stressz mellett.3 A távoli munkavégzés kezelése érdekében a cégek hasznára válhat a tudatos kezdeményezés, amely teljesen feltérképezi a hatékony ICT-t.

A világ és a munkahelyek is megváltoznak

„A technológia megváltoztatja az irodánkat és az életünket, és vállalatként az Epson elkötelezett az előremutató technológiai váltás megkönnyítése iránt az olyan megoldások fejlesztése által, amelyek a munkaerő hatékonyságát és produktivitását segítik elő. Alapvető technológiáink - viselhető, robotika, vizuális megjelenítés és nyomtatási - készek az új lehetőségek munkahelyekre való behozatalára. Annak tükrében, hogy milyen ütemben fejlődnek a munkahelyek, a változás sokkal nagyobb lesz, mint azt az egyes elemek alapján gondolhatnánk, és a technológia mindenkire hatással lesz. A mód, ahogy ezt az evolúciót kezeljük, alapjaiban fogja meghatározni szerepünket az elkövetkező 10-20 évben“ nyilatkozta Minoru Usui, az Epson Elnöke.

Az elmúlt években úgy tűnik, hogy fordulóponthoz értünk: az iparágaink és a munkahelyeink lényeges átalakuláson mennek keresztül, újraformálódik a vállalatok felépítése és az emberek munkamódszere. Rugalmas időbeosztás, munkaintegráció és technológia, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy testreszabják, hogyan intézik a munkájukat. Ezek az összetevők teszik lehetővé a zökkenőmentes együttműködést az irodában és út közben is. Itt az idő a HR és az IT számára, hogy együttesen átformálják az irodai kultúrát.

Az Epson csoportról

Az Epson a világ egyik vezető vállalata a technológia terén, amelynek elkötelezett célja, hogy eredeti, hatékony, kompakt és nagy pontosságú technológiáival összekapcsolja az embereket, a tárgyakat és az információkat. A tintasugaras nyomtatóktól és a digitális nyomtatórendszerektől kezdődő és a 3LCD kivetítőkön, okos szemüvegeken és érzékelőrendszereken át az ipari robotokig terjedő termékkörével, a vállalat az innovációra és arra összpontosít, hogy a tintasugaras nyomtatás, a vizuális kommunikáció, a viselhető eszközök és a robotika területén biztosított megoldásai túlteljesítse az ügyfelek elvárásait.

A japán székhelyű Seiko Epson Corporation vezette Epson csoport 86 vállalata világszerte közel 80.000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalatcsoport elkötelezett híve a helyi közösségek folyamatos támogatásának és folyamatos erőfeszítéseket tesz a környezetre gyakorolt hatás csökkentése érdekében.

http://global.epson.com/

Az Epson Europe vállalatról

Az amszterdami székhelyű Epson Europe B.V. a csoport európai, közel-keleti, oroszországi és afrikai tevékenységekért felelős regionális központja. Az 1750 főt foglalkoztató vállalat értékesítése a 2016-os pénzügyi évben 1,668 milliárd eurót tett ki. http://www.epson.hu

Az Environmental Vision 2050 program

http://eco.epson.com/