Ljubljana,
06
Februar
2020
|
13:20
Europe/Amsterdam

Tehnologija, ki ustvarja prihranke, bi lahko financirala več učiteljev v osnovnih šolah

Novi podatki kažejo, kako lahko poslovna brizgalna tehnologija preoblikuje panogo izobraževanja, olajša pritiske na družbeno odgovornost in omogoči prerazporeditev virov.

Ker so proračuni za izobraževalni sektor danes pod večjim pritiskom kot kdaj koli prej, novi podatki kažejo, da bi lahko z enostavno zamenjavo laserskih tiskalnikov na Epsonove poslovne brizgalnike sprostili dragocene vire.

Epsonova poslovna brizgalna tehnologija bi lahko vsako leto panogi izobraževanja v državah zahodne Evrope prihranila 54 milijonov kwh električne energije, zmanjšala stroške tiskanja za 6,2 milijona evrov, zmanjša emisije CO2 za 18,5 milijona kilogramov in pomembno zmanjšala odpadke, ki nastanejo pri tiskanju.

V tem kontektsu je 6,2 milijona evrov prihrankov  ekvivalent financiranju več kot 160 dodatnih učiteljev v osnovnih šolah vsako leto.

Po podatkih IDC so Epsonovi brizgalni tiskalniki v zadnjih štirih letih dosegli 56-odstotno povečanje tržnega deleža, Epson pa je z 29-odstotnim celotnim tržnim deležem vodilni v zahodni Evropi.Vendar pa še vedno obstaja ogromen potencial za nadaljnjo uporabo brizgalne tehnologije. Organizacije lahko z njo ustvarijo različne prihranke in koristi.

Če se bo ta rast nadaljevala, bi se potencialni letni izpust CO2 zmanjšal za toliko, kolikor bi ga za odstranjevanje potrebovalo več kot 851.000 dreves.4 Ti prepričljivi prihranki vodijo k večji uporabi brizgalne tehnologije. 

Phil Sargeant iz podjetja raziskovalnega podjetja IDC pravi: "V zadnjih letih smo opazili porast prodaje poslovnih brizgalnih tiskalnikov pri proizvajalcih, kot sta Epson in HP, v manjši meri pa tudi pri družbah Canon in Brother. Brizgalni tiskalniki na leto pridobijo skoraj dodatna dva odstotka tržnega deleža. Brizgalniki so dobra izbira. Danes je vsaka tretja tiskalniška naprava, ki se prodaja v pisarniškem segmentu, že poslovni brizgalni tiskalnik. Na nekaterih trgih v Evropi pa je njihova penetracija že dosegla 40%."

Raziskava podjetja Epson je pokazala, da so direktorji IT in uporabniki tiskalnikov v panogi izobraževanja omejeni zaradi stroškovnih pritiskov, kar ima za posledice manj izvenšolskih potovanj (to trdi 26 odstotkov anketirancev) in manko izboljšav učnega okolja (tako meni 33 odstotkov vprašanih).Še bolj kritični so bili anketiranci do kadrovanja: 39 odstotkov jih je povedalo, da stanje vodi v nezmožnost najema več osebja, 24 odstotkov pa jih je priznalo, da so proračunske omejitve privedle do zmanjšanja obsega usposabljanja osebja. 

Raziskava je tudi izpostavila, da je 35 odstotkov izobraževalnih ustanov pod pritiskom, da izboljšajo svojo družbeno odgovornost, vendar proračunski pritiski to preprečijo četrtini (26 odstotkov).

"Napredne inovacije, dosežene v zadnjem desetletju, pomenijo, da prehod s podedovane laserske tehnologije na Epsonove poslovne brizgalnike dokazano prihrani denar in zmanjša škodljiv vpliv na okolje, omogoča pa tudi osredotočanje na pomembnejša področja poslovanja ali delovanja", pravi Darren Phelps, podpredsednik v Epson Europe, in dodaja: "Že majhna sprememba opreme, ki jo pogosto spregledamo, lahko prinese znatne ekološke in gospodarske rezultate. Spoznajte prednosti, ki jih omogoča naša tehnologija tiskanja brez segrevanja črnila."

Resnični vpliv pa je viden v rezultatih, ki prinašajo pomembne koristi človeštvu, pravi Phelps in dodaja: "V izobraževalnih ustanovah se prihranki, pridobljeni z našimi inovacijami, uporabljajo za zmanjšanje okoljskih vplivov, izboljšanje izkušenj učencev ter ustvarjanje omogočajo novih, pametnejših načinov poučevanja, pa tudi pametnejše prerazporeditve proračuna."

 

[1] Metodologija, ki jo je preveril TÜV Rheinland, temelji na t. i. tipični porabi energije, kot je opredeljena v postopku preskusa Energy Star in predstavljena v kWh na leto. Modeli so bili izbrani glede na poročilo IDC HCP 2019 Q2 (podatki 2015 Q1 do 2018 Q4) in namestitve tiskalnikov v podjetjih 22 evropskih držav v letu 2018 (IDC-jevo poročilo "Installed Base by Vertical, 2019Q2").
[2] Podatki o enakovrednosti, vzeti iz več virov - glej konec sporočila.
[3] Vir: IDC Quarterly Hardcopy Peripherals Tracker – Final Historical 2019 Q2 (primerjava temelji na podatkih iz poročil za obdobji 2014/215 in 2018/2019 glede na skupni letni seštevek).
[4] Podatki o enakovrednosti, vzeti iz več virov - glej konec sporočila.
[5] Coleman Parkes, 2018, po naročilu Epson Europe. Raziskava je bila izvedena v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in Španiji novembra 2018, anketirala pa je 1.000 odločevalcev glede tiskanja v podjetjih in 1.000 uporabnikov tiskalniških naprav.