02
Oktobar
2017
|
12:52
Europe/Amsterdam

Tehnološka osvešćenost u Evropi: da li dovoljno poznajemo tehnologiju koja nam oblikuje budućnost?

Evropska radna snaga ne poznaje u dovoljnoj meri savremene tehnologije koje oblikuju njihovu budućnost. Međutim, da li dobra informisanost izaziva strah ili budi optimizam?

 

Moderna tehnologija napreduje munjevitom brzinom. Međutim, pojava novih mogućnosti i disruptivnih tehnologija može dovesti do razvoja tehnološkog zamora. Nisu samo potrošači na udaru ovog cunamija tehnoloških inovacija. Tehnologija je već sastavni element savremenih radnih mesta, počev od najmodernijih štampača, pa do super-računara koje možemo da nosimo u džepu. S obzirom na neprestan priliv tehnoloških inovacija, da li možemo da održimo tehnološku osvešćenost?

Razumevanje tehnološke osvešćenosti

U nedavnom istraživanju koje je sproveo Epson, a koje je obuhvatilo mišljenja 17 globalnih stručnjaka u delatnosti i preko 7000 evropskih poslovnih lidera i zaposlenih, ispitali smo uticaj tehnologije na radno mesto sutrašnjice. Zaključili smo da brzina tehnološke transformacije sa sobom poteže određena značajna pitanja. Naše istraživanje je ukazalo na ogromne razlike u osvešćenosti o ključnim tehnologijama među evropskom radnom snagom. Samo 60% ispitanika je čulo za nosive tehnologije, što znači da 4 od 10 evropskih radnika nema saznanja o izuzetno važnoj tehnologiji za koju se predviđa da će značajno uticati na radno mesto sutrašnjice. Ovaj izazov dobija na značaju kada se razmotri osvešćenost o drugim ključnim tehnologijama, koja je još niža u odnosu na osvešćenost o nosivoj tehnologiji. Samo 37% evropskih radnika je čulo za tehnologije kao što su bioštampanje ili kobotika (kolaborativna robotika). Ispitanici su takođe pokazali manju osvešćenost o opštim tehnološkim trendovima. Samo 51% ispitanika razume šta je mešovito učenje (ravnopravno korišćenje alatki na internetu i tradicionalnih nastavnih metoda), a samo 35% ispitanika je čulo za omni-kanalnu prodaju (višekanalni pristup prodaji koji nudi ujednačeno iskustvo na mreži i van nje).

Rastuća osvešćenost budi pozitivan stav

Nivoi osvešćenosti predstavljaju izazov za usvajanje, ali da li obrazovanje budi interesovanje? U sklopu istraživanja, predstavili smo razne nove tehnologije evropskim radnicima i utvrdili smo da bolje razumevanje podstiče znatno pozitivnije stavove. Stoga, potencijalna integracija svih mogućih tehnologija u radno mesto posmatrana je na optimističniji način. Nosivi uređaji su među najbolje primljenim novim tehnologijama, 65% radnika smatra da je ova tehnologija interesantna, dok je štampanje organa, kao i bioštampanje i kobotiku pozitivno ocenilo 58%, odnosno, 57% ispitanika. Međutim, od svih predstavljenih tehnologija, 3D štampanje je probudilo najveće interesovanje među radnicima jer je 66% ispitanika ovu tehnologiju ocenilo pozitivno. S obzirom na sveobuhvatno dejstvo na delatnosti koje se očekuje od 3D štampanja, naročito u proizvodnji i maloprodaji, izuzetno ohrabruje to što su radnici bili spremni da prepoznaju potencijalni uticaj tehnologije kada im se povećala osvešćenost o njenim karakteristikama i mogućnostima.

Budite posvećeni buđenju osvešćenosti

Tehnološki napredak u obrazovanju nudi još jedan most ka premošćavanju jaza koji su radnici pozitivno ocenili. Mešovito učenje je pozitivno ocenilo 68% radnika, 65% je izrazilo isto mišljenje o kolaborativnom učenju, dok je 66% njih imalo sličan stav o metaučenju. Dok stremimo tome da primenimo tehnološke prednosti u svim delatnostima, moramo podjednako naporno da radimo na stvaranju novih prilika u kojima možemo da koristimo ove inovacije. Uloga organizatora je od ključnog značaja u tom pogledu. Trenutno, samo 14% zaposlenih smatra da je njihova organizacija „odlična“ u praćenju novih tehnoloških napredaka. Ako organizacije ne streme ka tome da razumeju neprestano razvijajuće tehnologije, teško je očekivati da će osvešćenost radnika ići u korak sa novim razvojima. Na kraju krajeva, tehnologija ne uspeva samostalno, već isključivo putem uspešne primene mogućnosti koje ona nudi. Ako želimo da imamo koristi od revolucije u tehnologiji na radnom mestu, za početak moramo da povećamo osvešćenost u čitavoj delatnosti.

Želite li da saznate više?

Kompletni izveštaj sadrži sve uvide, a možete ga preuzeti.