Ljubljana,
03
Januar
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Velikost je pomembna: zakaj bi moral izobraževalni sektor jemati velikost slike resno

Projektorji in revolucija velikosti slike

Vizualne komunikacijske tehnologije, kot so projektorji in ploski zasloni, prinašajo revolucionarne spremembe pri izobraževanju v šolah in univerzah zaradi načina, kako današnji učenci ohranijo informacije. Glede na Svetovno zdravstveno organizacijo si učenci 80 % izobraževalnega materiala zapomnijo s pomočjo vizualnih sredstev in 90 % prek interaktivnih lekcij, pri enosmernih predavanjih pa ta vrednost znaša le 25 %. Medtem ko se delež tradicionalnega izvajanja izobraževanja zmanjšuje, digitalizacija (preživljanje več časa v notranjih prostorih in pred zaslonom) pa se povečuje, se povečujejo tudi vplivi na vid posameznika. Pravzaprav se je delež miopije (kratkovidnosti) izjemno povečal pri polovici evropskih mladostnikov, kar je dvakrat več kot pred 50 leti.

Vendar pa kljub ugotovljeni povezavi šole še vedno spregledajo ključno sestavino v povezavi s pravilno rabo zaslonov.

Šole imajo na izbiro dve vrsti zaslonov: ploske zaslone in projektorje. Čeprav vedno več šol uporablja ploske zaslone zaradi percepcije trga, da so bolj koristni, pa raziskave pravzaprav kažejo, da 58 % učencev ne more prebrati s 70-palčnega ploskega zaslona. Zaradi tega bi morali projektorji postati prva izbira pri tistih, ki sprejemajo odločitve glede izobraževanja. Dejstvo je, da so projektorji veliko bolj odgovorna in prilagodljiva izbira. Kljub napovedim, da bo globalni trg interaktivnih projektorjev v obdobju 2016–2020 narasel za približno 27 % (CAGR), v Evropi še vedno ni sprejeta nobena zakonodaja. Namesto tega se izobraževalni sektor nanaša na široko sprejete smernice, kako je treba to tehnologijo uporabljati v učilnici, da ustreza svojemu namenu.

Današnji projektorji so zelo napredni, saj poleg izjemne zmogljivosti in visokokakovostnih svetlih barv vključujejo tudi povezljivost, ki omogoča interakcijo BYOD, interaktivne tehnologije zaznavanja in dotika ter večjo projicirano sliko brez popačenja. Poleg tega so tudi bolj prenosni in zavzemajo veliko manj prostora, ko niso v uporabi, pri tem pa se lahko projicirna površina skrije. Kljub prednostim še vedno obstajajo možne nevarnosti pri uporabi katere koli tehnologije, če standardi za velikost prostora, število ljudi v učilnici in velikost slike niso pravilno uvedeni. Pomembno je, da nosilci odločitev glede tehnologije vpeljejo dobro premišljeno strategijo, ko analizirajo zahteve učilnice za nakup tehnologije, ki ustreza namenu.

Epson se kot vodilni na trgu projektorjev zadnjih 13 let ter na podlagi tesnega sodelovanja s številnimi šolami in izobraževalnimi ustanovami zaveda, kako projekcija informacij ter slike od sprednjega do zadnjega dela učilnice vpliva na rezultate učenja. Kot del prizadevanj družbene odgovornosti podjetij (CSR) Epson nenehno prestavlja meje in zagotavlja, da izdelki resnično izpolnjujejo potrebe uporabnikov. Zavedamo se potrebe po jasnih priporočilih ter skupaj s partnerji zagotavljamo ustrezno velikost slike, da prikazana vsebina ne bo premajhna, da bo v visoki kakovosti in jasno vidna vsem, pri čemer so upoštevane razdalje gledanja od zaslona, kar daje vsem enako možnost sodelovanja ter deljenja informacij. Današnje učne metode niso več samo primer, ko ima ena oseba predstavitev za skupino učencev. Namesto tega imajo učenci predstavitve za druge učence, prav tako pa s pomočjo slike sodelujejo drug z drugim v skupini. Zaradi tega učilnice zahtevajo načrtovanje, ki omogoča ustrezno integracijo tehnologije.

Čeprav skupna zakonodaja ni sprejeta, obstaja več smernic, ki jih je treba upoštevati, če se želi zagotoviti najmanjši možni vpliv na učno zmogljivost in vid učencev.

V skladu s smernicami Univerze Južnega Walesa v poročilu »Audio Visual and Teaching Space Guidelines« spodnji rob slike ne sme biti nižje kot 1,2 m od tal. Najmanjša razdalja med prvo vrsto in sliko je dvakratnik višine slike. Najmanjša širina slike mora biti enaka razdalji med najbližjim gledalcem in sliko. Največji horizontalni in vertikalni vidni kot naj znaša 45 oz. 30 stopinj.

Smernice so postavljene tudi za vrsto informacij, ki se prikazujejo v učilnici. Široko sprejeto pravilo 4-6-8 temelji na priporočilih raziskovalnih in regulativnih organov ter pravi, da mora najbolj oddaljeni udeleženec v prostoru od slike po priporočilih sedeti oddaljen za 4-6-8-kratnik navpične višine slike, odvisno od opravila, ki se izvaja. »Pasivno gledanje« (npr. gledanje videoposnetkov) je lahko najbolj oddaljeno, sledita mu »podrobno gledanje« (npr. splošno branje predstavitev) in »pregledovanje« (npr. majhno besedilo in vsebina preglednic), pri čemer najbolj oddaljeni udeleženec ne sme biti oddaljen za več kot znaša štirikratnik navpične višine slike.

Glede na poročilo Smart Cube je treba pri določevanju velikosti slike upoštevati številne dejavnike, vključno z višino stropa, dolžino in širino prostora, številom oseb v prostoru in razpoložljivim proračunom. To očitno vpliva na odločitev med ploskim zaslonom in projektorjem. Čeprav ni splošno priznanih standardov za velikost slike, ampak obstajajo samo smernice, ni mogoče zanikati naslednjega: večja kot je slika, več informacij prejme občinstvo v učilnici. Zaradi tega bi se moral izobraževalni sektor, če želi omogočiti največji možni učni potencial in najmanj vplivov na zdravje, bolj redno odločati za projektorje namesto ploske zaslone.

Popolnoma jasno je, da je pri sliki projektorja velikost dejansko pomembna.

Za več informacij obiščite spletno stran www.epson.si/education

1  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

2 Nature.com 2015

3Epsonova bela knjiga

4 TechNavio, 2016

5The Smart Cube, Epson Digital Displays: Display Size Relative to Distance,12. avgust 2016