Amsterdam,
06
juli
2015
|
15:20
Europe/Amsterdam

Vorderingen op het gebied van medische technologie

Samenvatting

De technologie in de gezondheidszorg redt levens. Lees hoe de nieuwe slimme Moverio-bril wordt gebruikt in de medische sector.

Het terugvinden van de 'wow'-factor in technologie

Er is zoveel met betrekking tot de medische wetenschap en het menselijke lichaam dat mij mateloos interesseert. Volgens mij is het een instinctieve nieuwsgierigheid die wordt gevoed door duizenden jaren van menselijke strijd en overleving.

Een van de meest verbazingwekkende zaken met betrekking tot technologie is hoe gewoon we het allemaal vinden bij gelegenheid. Het geeft aan hoe apparaten als wasmachines, koelkasten, televisies, smartphones en printers een deel van ons dagelijkse leven zijn geworden.

Het is lastiger om technologie voor de gezondheidszorg gewoon te vinden, omdat deze levens redt. Heden ten dage speelt technologie wereldwijd een cruciale rol in de gezondheidszorg, van diagnose, behandeling en patiëntenzorg tot ziekenhuisbeveiliging en gegevensbeheer, en de invloed hiervan is wijd vertakt.

Hoewel dit blog geen platform wordt om onze producten te showen, wil ik het gewoon hebben over enkele echt spectaculaire manieren waarop onze slimme Moverio-brillen worden gebruikt in de medische sector.

Aders onder de huid in kaart brengen

De aanpassing van onze slimme Moverio-brillen door Evena Medical speelt een verbazingwekkende en onverwachte rol bij het zichtbaar maken en nauwkeurig opsporen van het netwerk van bloedvaten in het lichaam. Het Eyes-On TM Glasses System is het eerste apparaat voor aderdetectie dat duidelijke, anatomisch nauwkeurige, real-time beelden biedt in een draagbaar, gebruiksvriendelijk, hands-free systeem dat niet aan een wagentje is gekoppeld. Het stelt verpleegkundigen in staat door de huid van een patiënt 'heen te kijken' door middel van een overlay van het vaatsysteem van de patiënt via augmented reality. Hierdoor kunnen verpleegkundigen snel en gemakkelijk de meest geschikte aders voor elke patiënt opzoeken en gebruiken, zelfs in uitdagende klinische omgevingen zoals pediatrische of neonatale eenheden, om één nauwkeurige injectie uit te voeren, waardoor de behandeling, het comfort en de zorg van de patiënt in belangrijke mate worden verbeterd.

Helpen bij het aanpakken van tumoren

Tevens wordt het Moverio-platform in een vergelijkbare toepassing gebruikt in het UniversitätsSpital Zürich, het belangrijkste ziekenhuis van de Zwitserse hoofdstad. In dit geval wordt de Moverio gebruikt om de nauwkeurigheid van CT-scans voor bepaling van de positie en omvang een tumor te helpen verbeteren. Aangezien de CT-scans worden gebruikt als referentiegegevens voor radiotherapiebehandeling, is het buitengewoon belangrijk een zo nauwkeurig mogelijk idee te krijgen van de positie en omvang van een tumor, aangezien het de enige manier is voor een gerichte aanpak van een tumor met een zo optimaal mogelijke bescherming van gezond weefsel.

Een van de uitdagingen voor CT-scans is het elimineren van patiëntbewegingen ten gevolge van de ademhaling tijdens het CT-scanproces. Om die reden is medewerking van de patiënt bij het zo regelmatig mogelijk houden van de ademhaling cruciaal. Hiertoe wordt met behulp van de Moverio een beeld van deze beweging weergegeven dat de patiënt kan zien, zodat hij of zij beter in staat is de diepte en frequentie van de ademhaling te regelen en uiteindelijk de nauwkeurigheid van het CT-beeld te beïnvloeden.

Het kan gerust worden gesteld dat op enkele spectaculaire en unieke manieren gebruik wordt gemaakt van technologie binnen de medische industrie, en het valt te hopen dat dit een trend is die zowel progressief als waardevol zal blijken.

Dit blog is geschreven door Jon Raines.

Klik hier om meer te weten te komen over Epson's assortiment van oplossingen voor de gezondheidszorg