Zaventem,
31
mei
2018
|
12:57
Europe/Amsterdam

Waarom het WK om een home cinema projector schreeuwt

We staan met z’n allen als één man achter onze Rode Duivels, maar de meesten onder ons toch vooral figuurlijk. Slechts weinig supporters konden zich laten verleiden door de niet al te exotische locatie van het wereldkampioenschap. Ook geen trip naar Rusland in het vooruitzicht? Dan is thuis kijken de boodschap. Dat kan natuurlijk op je tv toestel, al kan je om het stadiongevoel in huis te halen ook wat grootser denken. 

Met een home cinema projector haal je niet alleen de Duivels tot in je woonkamer, ook vrienden en familie zullen aan je voordeur aanschuiven om het WK in al zijn glorie mee te beleven. Zo kunnen jullie samen afgeven op een levensgrote close-up van bondscoach Martinez wanneer Benteke een kritiek doelpunt mist dat Nainggolan waarschijnlijk wel gemaakt zou hebben. Twijfel je nog? Dan zet Epson speciaal voor jou de voor- en nadelen van een projector op een rijtje.

Groter is beter

Waarom zou je tevreden zijn met een schermdiagonaal van 30 inch, als een projector het WK tot leven brengt met een indrukwekkend 300 inch-schermformaat? Met een home cinema projector verander je de hele muur in een venster naar het wereldkampioenschap, zonder dat je daarvoor bij de bank moet aankloppen voor een nieuwe lening. Er bestaan immers ook enorme televisietoestellen, maar die zijn virtueel onbetaalbaar. Let wel op: als je groot wil projecteren, dan kies je best een home cinema projector die daar op voorzien is. Een Full HD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels), of een variatie daarop, is het minimum. 

Overal cinema

Een televisietoestel staat op een vaste stek, terwijl je een projector veel flexibeler kan plaatsen. Je kan natuurlijk investeren in een vast toestel dat je aan je plafond monteert, maar je kan je beamer net zo goed in de kast bewaren tot er zich een goede gelegenheid zoals een filmavond of een voetbalkampioenschap voordoet. Zolang je een witte muur of een oprolbaar doek ter beschikking hebt, kan je aan de slag. Instapmodellen van home cinema projectors plaats je best loodrecht voor het projectieveld, maar iets geavanceerdere modellen kunnen ook onder een hoek projecteren. Je hoeft bovendien niet telkens zelf gastheer te spelen. De projector past perfect in een rugzak en is makkelijk te installeren.

Denk aan het licht

Het grootste nadeel van een projector is ongetwijfeld de lichtinval. Een gemiddelde home cinema projector heeft een lichtopbrengst van om en bij de 3.000 lumen. Daarmee kan je binnen aan de slag, al ga je voor de aangenaamste kijkervaring best op zoek naar een ruimte die je kan verduisteren met gordijnen. Geven het mooie weer en de flexibiliteit van een projector je zin om naar buiten te trekken en de match daar te volgen? Dan investeer je best in een exemplaar met een hogere lichtopbrengst.

Sssssst

Een tv heeft ingebouwde luidsprekers die zelden een fantastische kwaliteit afleveren, maar doorgaans volstaan ze wel. De audiocapaciteiten van een projector zijn veel beperkter. Voor een succesvolle film- of voetbalavond kan je dus best externe luidsprekers of een soundbar inzetten.

De prijs

Net zoals bij televisietoestellen bestaan er instapmodellen en geavanceerde krachtpatsers in de home cinema projector line-up. Wil je een ultrahelder exemplaar met een geweldig contrast en draadloze aansluitingen, dan ben je als snel 1.700 euro lichter. Met zo’n toestel investeer je wel in de bovenkant van het home cinema-spectrum. Een uitstekend instapmodel met een lichtopbrengst van een verdienstelijke 3.100 lumen en een full HD-beeldresolutie, zoals de EH-TW650, vind je al voor om en bij de 600 euro. Ondanks de zachte prijs geeft zo’n toestel de meeste tv’s vlot het nakijken. Ter vergelijking: voor een tv met een schermdiagonaal van 100 inch kijk je naar een budget van om en bij de 10.000 euro.

Tijd om te beamen?

Of het voor jou de moeite is om een home cinema projector aan te schaffen, hangt vooral van je eigen situatie af. Ondanks de flexibele plaatsing heb je natuurlijk een ruimte nodig die toch ietwat geschikt is voor projectie. Vooral een witte muur of een goede plaats om een doek te hangen, met de mogelijkheid om zelf ver genoeg plaats te nemen, is essentieel. Heb je de ruimte? Twijfel dan niet, misschien spelen onze Duivels wel voor het goud, en die match wil je niet op postkaartformaat beleven.