Amsterdam,
10
februari
2016
|
17:01
Europe/Amsterdam

Wanneer zal mHealth de norm worden?

Het klinkt eigenlijk net zo goed als een medische doorbraak: de gezondheidszorg in Europa kan miljarden euro’s besparen, zieke ouderen en mensen met een chronische aandoening kunnen thuis worden verzorgd, en er zal minder druk zijn op overwerkt ziekenhuispersoneel en minder behoefte aan dure ziekenhuisbedden.

Klinkt dat niet in alle drie de gevallen als pure winst, in een tijd waarin de gezondheidszorg in elk land te maken heeft met ongekende kosten en bijna bezwijkt onder demografische druk? Toch leiden discussies over de voordelen van mHealth, het leveren van gezondheidszorg via mobiele communicatieapparatuur, altijd opnieuw tot vragen als ‘wanneer wordt het eindelijk realiteit?’, of ‘Wie zorgt er voor de nodige impulsen?’

Het is een raadsel als je bedenkt dat elk rapport dat verschijnt zo enorm optimistisch is over het enorme potentieel voor patiënten en budgetten voor gezondheidszorg. GSMA bijvoorbeeld, dat de belangen van mobiele operators wereldwijd vertegenwoordigt, voorspelt voor 2017 een besparing van 100 miljard euro in Europa dankzij de overstap op mHealth-technologie.

Halvering van ziekenhuisopnames
In opdracht van het Noorse telecombedrijf Telenor heeft de Boston Consulting Group aangetoond welke besparingen kunnen worden behaald via consulten en ondersteuning op afstand voor patiënten met chronische obstructieve longziekten. Ze kunnen thuis revalideren met behulp van externe bewaking en smartphones met camera. Proeven in de Scandinavische landen hebben een vermindering aan ziekenhuisnachten en hernieuwde opnames van 50 tot 60% opgeleverd. Hetzelfde onderzoek schat dat externe bewaking de kosten voor ouderenzorg in Denemarken kan terugdringen met 1,25 miljard euro, in Zweden met 2,4 miljard euro en in Noorwegen met 1,5 miljard euro.

 

Voorbeelden
mHealth lijkt dan ook de ideale oplossing. Hieronder twee mooie voorbeelden van manieren waarop het kan worden ingezet:

1)Een kantoormedewerkster draagt een polsband die bijhoudt hoe ver ze loopt, hoeveel stappen ze heeft gezet, hoeveel calorieën ze heeft verbrand en zelfs wat haar slaappatronen zijn. Deze informatie wordt draadloos naar haar smartphone verzonden.

2)Een oudere diabetespatiënt gebruikt thuis een bloedglucosemeter die real-time gegevens naar haar dokter stuurt. Via haar smartphone-app kan ze controleren of ze het juiste dieet volgt en kan haar insulinedosering worden bewaakt.

Als je nagaat hoe snel deze technologie zich ontwikkelt en hoe groot de potentiële markt en besparingen zijn, mag het geen verrassing heten dat de verwachtingen voor mHealth hoog zijn, en dat meerdere grote fabrikanten van consumentenelektronica zich eraan hebben geconformeerd, teneinde de kwaliteit van leven voor patiënten te verbeteren.

En hoewel wordt verwacht dat Europa tegen 2018 de grootste wereldwijde mHealth-markt zal vormen en daarmee Noord-Amerika van de eerste plaats zal verdringen, wordt vooruitgang tegengehouden door een aantal welbekende obstakels. Er zijn zorgen dat het potentieel van mHealth niet vervuld wordt.

Uit een recente openbare consultatie door de Europese Commissie blijkt dat er zorgen bestaan over privacy en gegevensbeveiliging. Daarnaast is er de roep om kwaliteitslabels voor levensstijl- en welzijnsapps, en wordt er meer bewijs verlangd voor de kostenbesparingen van mHealth.

Een ander vaak genoemd obstakel zijn de financiële prikkels. Als een dokter bijvoorbeeld wordt betaald op basis van het aantal patiënten dat zijn of haar praktijk bezoekt, zorgt thuisbewaking via mHealth voor een verlies aan inkomen. Ook wordt gezegd dat bepaalde dokters deze veranderingen willen tegenhouden omdat de machtsverhoudingen daardoor in het voordeel van patiënten zullen uitvallen.

Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom de afsluitende hoofdlezing tijdens de mHealth Summit Europe in Riga van mei luistert naar de titel 'Wie heeft belang bij het gebruik van mHealth? Wie moeten mHealth stimuleren en betalen?’ Met zoveel potentieel voor patiënten en gezondheidszorg is het verbazingwekkend dat er nog steeds geen antwoorden bestaan op deze vragen.

Klik hier om meer te lezen over Epson's oplossingen voor de gezondheidszorg.