Amsterdam,
19
juni
2019
|
09:30
Europe/Amsterdam

Wat auto’s en printers met elkaar gemeen hebben

Door Ward Estoppey, Marketing & PR Manager, Epson Nederland

Wie bij een autodealer binnenstapt, koopt niet zomaar het kleinste en goedkoopste model. Zo’n beslissing kan op de lange termijn immers slecht uitvallen. Bij printers gelden dezelfde regels, en toch vallen we er ons al te vaak een buil aan.

Een Ford Fiësta of een Renault Clio met een zuinige driecilindermotor is best goedkoop naar autonormen en ideaal wanneer je vier wielen nodig hebt om af en toe in je naaste omgeving rond te rijden. Om dagelijks van Den Haag naar Den Helder te pendelen is het voertuig echter minder geschikt. Het verbruik op de snelweg ligt te hoog en je zult je blauw betalen aan brandstof. De auto zelf zal bovendien in korte tijd opgebruikt zijn.

Wie veel kilometers rijdt en geregeld over de snelweg raast, kan dan ook beter voor een duurder model met een zwaardere motor kiezen. Misschien is een dieselmotor zelfs de aangewezen keuze. Zo’n voertuig is een stuk duurder in aankoop, maar over de hele levensduur van de auto zorgen lagere brandstof- en onderhoudskosten ervoor dat je minder geld uitgeeft.

Kilometers en pagina’s

De aankoopprijs van je auto is natuurlijk een heel belangrijke factor in je keuze, maar andere factoren zoals het aantal kilometers dat je wil af leggen, spelen een bijna even grote rol. We zien een nieuwe auto als een investering over vijf jaar of zelfs meer, en wegen voor- en nadelen over heel die periode af terwijl we steeds rekening houden met het doel van de wagen.

Langetermijndenken noemen we dat, en we vergeten met z’n allen hoe het werkt wanneer we de winkel binnenstappen op zoek naar een printer. We sprinten meteen naar de printers onder de 100 euro, kiezen de op één na goedkoopste, en klagen vervolgens dat de inkt zo snel vervangen of bijgevuld moet worden. Dat is best vreemd en enigszins kortzichtig, aangezien je heel wat parallellen kunt trekken tussen de aankoop van een auto en die van een printer.

Zoals je bij een auto eerst nadenkt over de kilometers die je per jaar wil afleggen, moet je voor je naar de winkel stapt om een printer te kopen weten hoeveel pagina’s je ongeveer per maand wil afdrukken. Gaat het op een handvol bladzijden, dan is die instapprinter misschien geen slecht idee. De inktkosten per pagina ligt hoger, maar je zal niet zo vaak hoeven “bijtanken”.

Kom je aan zo’n honderd pagina’s per maand, dan wordt de prijs van inkt ineens erg belangrijk. Een printer koop je normaal gezien met enkele jaren gebruik in het achterhoofd, net zoals een auto, en over die periode wordt de prijs van inkt ineens wél belangrijk. Zo zal je budgetprinter je alsnog een aardige duit kosten, om maar niet te spreken over de frustraties die met permanent onderhoud en het wisselen van inktcartridges gepaard gaan.

Spaar je portemonnee en de natuur

Een printer die duurder is in aanschaf beschikt veelal over grotere cartridges en zal je op de lange termijn aanzienlijk minder kosten aan inkt. Bovendien kan je modellen met een grote inkttank overwegen, zoals de Epson EcoTank-printers. Deze printers beschikken over een groot inktreservoir dat je vult met de meegeleverde inktflessen in plaats van het gebruik van cartridges. Met de meegeleverde inkt kun je duizenden pagina's printen en hoef je nooit meer cartridges te verwisselen.

Misschien moet je in de winkel 250 euro ophoesten in de plaats van 99, maar als de kosten per pagina hiermee flink dalen, is die extra investering eigenlijk een verborgen korting. Bij modellen met een inkttank in plaats van de traditionele cartridges (zoals de Epson EcoTank-printers) print je bijvoorbeeld al meer dan 400 pagina's in zwart-wit voor slechts € 1*. En voor prints in kleur is dit meer dan 200 pagina's voor € 1*. Ter vergelijking, wie 100 pagina’s per maand afdrukt met een budgetprinter is over een periode van drie jaar meer veelal honderden euro's aan inkt kwijt. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om in te zien dat het z’n vruchten afwerpt om in de winkel soms 150 euro extra te spenderen.

Je portemonnee zal je dankbaar zijn, maar de rest van de wereld ook. Net zoals een grotere auto met geoptimaliseerde motor en versnellingsbak minder verbruikt op de autosnelweg en dus minder rommel de atmosfeer in slingert, hoef je bij een duurdere printer die je intens gebruikt minder inktcartridges te kopen en veroorzaak je zo veel minder afval. Langetermijndenken is niet altijd even intuïtief in onze consumptiemaatschappij waar alles snel moet gaan, maar als we meer aankopen zouden benaderen op de manier waarop we dure auto’s aanschaffen, kunnen we er met z’n allen beter van worden.

 

* Het aantal pagina's is gebaseerd op de hoogste kosten per pagina van het inktflesaanbod voor Epson 102, 104 en 664. De kosten per pagina zijn berekend door de totale gecombineerde verkoopadviesprijs van cyaan, magenta en gele inktflessen voor kleurenpagina's of de verkoopadviesprijs van een zwarte inktfles voor zwarte pagina's te delen door het gepubliceerde paginarendement. Verkoopadviesprijzen van augustus 2018. Zie www.epson.nl/ecotank voor aanvullende informatie.

Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en toegewijd om een onmisbaar bedrijf te worden voor de maatschappij, door mensen, dingen en informatie met elkaar te verbinden door middel van zijn efficiënte, compacte en precisie-technologieën. Het bedrijf richt zich op het stimuleren van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van de klant op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica. Epson is trots op zijn bijdragen aan het realiseren van een duurzame samenleving en op zijn continue inspanningen om de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling te realiseren.

De Epson-groep, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, genereert jaarlijks een omzet van meer dan 1 biljoen JPY. global.epson.com

Ecologische visie 2050 - eco.epson.com