Zagreb,
18
srpanj
2017
|
09:32
Europe/Amsterdam

Znanstveno potvrđeno: Veličina zaslona je važna

Novi laserski projektori ultra kratkog dometa naglašavaju fokusiranost tvrtke Epson na ispunjenje prava na jednake uvjete u obrazovanju

Nakon istraživanja provedenog prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Epson objavljuje podatke dobivene u novoj studiji koju je provela tvrtka Radius Global Market Research o čitljivosti sadržaja prikazanog na zaslonu veličine 70 palaca (177,8 cm) u učionicama prosječne veličine u Velikoj Britaniji i Singapuru. Istraživanje pokazuje kako više od 50 posto učenika u obje države smatra kako je sadržaj na 70-palčanom zaslonu teško čitati. Više od polovice ispitanika krivo je prepisala barem jednu stavku koju su vidjeli na 70-palčanom ekranu.

Istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu provedeno je na uzorku od 119 učenika u dobi između 12 i 22 godine podijeljenih u grupe od po tridesetak ispitanika. Učenici su trebali čitati tipičan obrazovni sadržaj uključujući grafikone i tekstualni sadržaj s uobičajenog zaslona veličine 70 palaca, u standardnoj učionici dimenzija 8,3 metara sa 8,4 metara, te zapisati šest kratkih stavki temeljem onoga što su vidjeli. Slične zadatke ispunjavali su i učenici smješten u tipičnu učionicu u Singapuru.

Rezultati istraživanja idu u prilog „pravilu 4/6/8“ za određivanje optimalne veličine zaslona. Riječ je o neformalnom pravilu koje je na snazi već dulje vrijeme i koje primjenjuju audio video integratori i montažeri kako bi odredili optimalnu veličinu zaslona u različitim okružjima poput učionica, konferencijskih sala i velikih dvorana.

„Kada je riječ o odabiru najboljeg zaslona za vašu učionicu, najvažnije je da bude dovoljno velik kako bi svi učenici mogli jasno pročitati sadržaj“, kazao je Yasunori Ogawa, operativni direktor za vizualne proizvode u Epsonu. „To je od najveće važnosti za uspjeh svakog učenika. Novi model EB-710Ui, kao i ostali Epsonovi napredni interaktivni projektori u učionice donose napredne mogućnosti suradnje“.

Usporedno s rezultatima istraživanja Epson predstavlja najnoviju generaciju laserskih video projektora ultra-kratkog dometa za poboljšanje kvalitete obrazovanja. Novi model Epson EB-710Ui, koji će biti dostupan na svjetskom tržištu krajem listopada, donosi bolju vidljivost slika u učionici, veličine do 100 palaca (254 cm). Ovaj model uz veliki zaslon omogućava projekciju snage od 4000 lm, u razlučivosti WUXGA (1920 sa 1200 točaka) za prikazivanje sadržaja najveće kvalitete, u učionicama širom svijeta. Model EB-710Ui uz to funkconira s laserskim izvorom svjetla za dosljednu izvedbu, bez brige o zamjeni lampe.

Novi Epsonovi laserski video projektori ultra-kratkog dometa biti će predstavljeni na sajmovima i izložbama u neposrednoj budućnosti.

Više informacija: www.epson.hr.

*imena modela i dostupnost proizvoda mogu se razlikovati ovisno o regiji

O tvrtki Epson
Tvrtka Epson vodeća je u svijetu u području tehnologije posvećena povezivanju ljudi, stvari i informacija putem svojih originalnih, učinkovitih, kompaktnih i preciznih tehnologija. Nudeći širok asortiman proizvoda, od tintnih pisača i digitalnih sustava za ispis do 3LCD projektora, pametnih naočala, sustava senzora i industrijskih robota, tvrtka je usmjerena na poticanje inovacija i premašivanje očekivanja klijenata u području tintnog ispisa, vizualnih komunikacija, opreme i robotike.

Pod vodstvom tvrtke Seiko Epson Corporation sa sjedištem u Japanu, grupacija Epson zapošljava više od 72.000 djelatnika u 88 tvrtki diljem svijeta i ponosi se svojim doprinosima zajednicama u kojima djeluje i ulaganjem stalnih napora u smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.
www.global.epson.com

O tvrtki Epson Europe 
Epson Europe B.V., sa sjedištem u Amsterdamu, regionalno je sjedište grupacije za Europu, Bliski istok, Rusiju i Afriku. Zahvaljujući radnoj snazi od 1750 zaposlenika prodaja tvrtke Epson Europe za fiskalnu godinu 2016. iznosila je 1,7 milijardi eura. 
www.epson.hr

Ekološka vizija 2050.
http://eco.epson.com/